Továbbra is várjuk a vonatot

A beszerzések közel húsz évig tartó szünetelése után – a Kék Nyílként ismert vonatot a 2000-es évek elején vásárolták – idén új szerelvényeket kap a Román Vasúttársaság (CFR) személyszállító részlege, emlékeztetett szerdán, április 19-én Slatinán Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter. Elmondása alapján 37 új vasúti szerelvény megvásárlására korábban kiírt közbeszerzési eljárás lezárult, a későbbiekben további 82 új szerelvényt vásárol a CFR.

20 szerelvényre már tavaly márciusban aláírta a szerződést a Szállításügyi Minisztérium az Alstom vasúti gyártó vállalattal, majd ezt további 17-tel toldották meg. Az ecomedia.ro akkori beszámolója szerint az egyenként 1 milliárd értékű szerelvények motorvonatai 160 km/órás maximális sebességre képesek jó vasútvonalakon, azonban ez a hazai vasútvonalak gyatra műszaki állapota miatt csak kevés szakaszon lehet lehetséges. A szaktárcára hivatkozva a portál akkor felsorolta a vonalakat is, amelyeken közlekednek majd az új vonatok, eszerint Brassó és Kolozsvár, Kolozsvár és Temesvár, valamint Kolozsvár és Iași között is közlekedhetünk ezekkel.

Szintén az ecomedia.ro számolt be a másik, 82 új szerelvény vásárlásáról szóló közbeszerzésről, azt írták az ajánlatokat 20 nagy távolságon közlekedő, és 62 rövid útszakaszokra tervezett szerelvényre várják az ajánlatokat.

Grindeanu szerint a következő években hatalmas beruházások várhatók uniós alapokból a vasúti infrastruktúra és a gördülőállomány terén, ami abból a szempontból külön örvendetes számunkra, hogy a „befektetések hiánya miatt a romániai vonatok sebessége jelenleg talán az egyik legalacsonyabb Európában”, illetve magas a vasúti balesetek száma.

Kiemelt kép: az Alstom Facebook-oldala