Többszáz lóerővel nyert a Filmgaloppon László Barni

A Filmgalopp 2022-es kiírásán is díjazták a székelykeresztúri László Barnát – tudtuk meg a Filmtettfeszt szervezőinek közleményéből. Az Udvarhelyen aktív filmes ezúttal a zsűri különdíját kapta meg, miután tavaly az erdélyi magyar filmszemle fődíját vitte el az Isteni kéz című dokumentumfilmmel.

Nem ismered Barnit?

Akkor ezt az interjút ajánljuk, amiből a kedvence filmjei mellett a hivatásáról is mesél. A Simó Ibolyával közösen alapított Picture Lock stúdióról pedig itt olvashatsz portálunkon.

László Barna Freedom Ridere egy Chevrolet Corvette-ről szól, amely nem bírja már a bezártságot a világjárvány idején, és úgy dönt, megszökik otthonról (a bögözi Jürgen Hausdorf „istállójából”). „A Freedom Rider egy különleges világot bemutató Picture Lock-film a szabadság kereséséről és az egymáshoz való ragaszkodásról” – olvasható a Filmtett portálon a 2020-ban készült ötperces alkotásról.

A zsűri megosztotta a fődíjat 

Nagy Márton Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon és Farkas Ágnes Anna Játsszuk tovább című filmje között. A Filmgalopp 1 millió forint értékű fődíját a Nemzeti Filmintézet ajánlotta fel, a hozzá tartozó trófea megvalósítását pedig a bukaresti Liszt Intézet támogatta.

A fesztivál ideje alatt online is megtekinthető filmekről a közönség is szavazhatott az interneten. A közönségdíj nyertese a Finding Zoé című, 17 perces film, Mikola Csengele munkája. A közönségdíj idén is pénzjutalom, 1000 lej a Nobila Casa felajánlásával.

László Barna mellett különdíjat kapott még Sós Timothy Suborbitalja, mindketten egy-egy 250 lej értékű vásárlási utalványt kaptak a Nobila Casától.

Idén Hatházi András kapta a példamutató munkásságért járó Sárga Csikó díjat, Váró Kata Anna pedig a Filmtett Egyesület kritikusi nívódíját, a Fám Erika-díjat.

A versenyfilmeket egyébként a Filmtettfeszt udvarhelyi stációján is vetítették a múlt hétvégén.

Kiemelt fotó: Picture Lock (Facebook)