Többet tesztelhet a város

Forrás: A székelyudvarhelyi kórház Facebook-oldala

Az elmúlt héten a saját kérésre történő teszteléssel és az extraktor üzembe helyezésével kapcsolatban jelent meg egy-egy bejegyzés a székelyudvarhelyi kórház Facebook-oldalán. A részletekről az intézmény munkatársait, Dr. Pálfi Gyöngyvér osztályvezető labororvost és Dr. Lőrinczi Csaba orvosigazgatót kérdeztük.

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy lehetséges a kórházon kívüli magánszemélyek tesztelése is, akik igénylik azt külföldi munkavállalás miatt. Most a doktornő pontosított: nemcsak a külföldi munkavállalóknak, hanem bárkinek el tudják végezni a tesztet, aki igényli, „voltak, akik más városba utaztak valamilyen kezelésre, és oda kérték a tesztet, vagy jöttek már sofőrök is, de igazából semmilyen különösebb ok nem kell, ha valaki szeretné, elvégezzük” – hozott fel pár példát.

Miből áll a teszt? 

A tesztet RT-PCR alapú molekuláris biológiai eljárással végzik, ami a fertőző és/vagy tüneteket mutató betegek azonosítására alkalmas, azonban a már fertőzésen átesett személyeket nem képes beazonosítani. 

A vizsgálat során egy steril mintavevő vattapálca segítségével nyálkahártya-törletet vesznek a felső garatívekről. Ezután a garatpálcát belemossák a vírus transzport médiumba (a minták gyűjtésére használt tápfolyadék) körülbelül 10 másodpercig tartó, forgó mozdulattal. Egy másik mintavevő pálcával az orrnyálkahártya felszínéről vesznek törletet az orrsövénnyel ellentétes oldalon, rotáló mozgást végezve. Ezután a pálcát belemossák a már előzőleg is használt csőbe szintén 10 másodpercig tartó forgó mozdulattal.

A teszt eredménye lehet pozitív, negatív vagy bizonytalan, utóbbi esetben a mintavételt meg kell ismételni, de nem kell az összeget újra kifizetni. Ha pedig az eredmény pozitív, azt a kórház köteles azonnal közölni a Járványügyi Hivatallal (CNSCBT, DSP).

Jó tudni, ha tesztet igényelnél

A fertőzés az első napoktól körülbelül a 28. napig kimutatható (főleg a 7-21. nap között, egyénenként változó lehet), utána negatívvá válik. 

Időpontot egyeztetni a 0266-212186-os és 137-es belső telefonszámokon lehet. A doktornő ajánlása szerint jó előre szólni, de jelenleg nem kell sokat várni, ha mondjuk valakinek szerdára kell a teszt, akkor kedden reggel leveszik a mintát, délután pedig már küldik is az eredményt ímélben, amennyiben igényli. Eddig legalábbis így működött, és nem volt probléma, mondta.

A mintavétel a poliklinika földszintjén, a 6-os szobában zajlik 7-9 óra között: itt megkérdezik a pácienst arról, hogy van-e valamilyen felső légúti megbetegedése, lázas-e, járt-e két héten belül a koronavírus járvány gócpontjának számító országok valamelyikében, érintkezett-e igazolt koronavírus fertőzöttel. Ha az illetőnek koronavírus-tünetei vannak: köhög, fáj a mellkasa, lázas, nehezen lélegzik, esetleg házi elkülönítésben van, vagy az utóbbi 10 nap alatt, két hétben olyan személlyel találkozott, aki fertőzött, akkor nem kell a járóbeteg rendelőbe jönnie, a családorvost kell értesítenie elsőként, és ő majd eligazítja.

Az eredményközlés végül személyesen a járóbeteg-rendelő 1-es szobájában kifüggesztett munkaprogram szerint, vagy ímélen keresztül történik, amennyiben a vizsgálatot igénylő személy kitöltötte az erre vonatkozó kérést. 

A vizsgálathoz szükséges

egy vizsgálatkérő lap, amit a helyszínen tölt ki az asszisztensnő, egy beleegyező nyilatkozat (Consimțământ), ha ímélben kéri valaki az eredményt, akkor az erre vonatkozó kérés (Cerere).

Ezenkívül kismamák vagy cukorbetegek esetében szükséges az úgynevezett követési lap is, hogy legyen az elmúlt időszakra betekintési lehetőség. „De ha telefonál előtte, ezt mind elmondják neki. Azért is jó, ha előre egyeztet valaki, mert nemcsak az időpontot mondják meg, hanem feltesznek kérdéseket, mit szeretne, milyen célból jön, ha pedig laborvizsgálat, röntgen vagy más kiegészítő vizsgálatra is szükség lesz, akkor erre is lehet időpontot szerezni” – biztatta a tesztet igénylőket az előzetes egyeztetésre az orvosigazgató. 

Jó tudni még, hogy a hatékonyságot növeli, ha a beteg a mintavétel előtti 8-12 órában nem eszik, nem iszik, nem dohányzik, fogmosást és szájtoalettet nem végez, ezért legelőnyösebb a reggeli mintavétel. Szintén fontos a minta minőségének szempontjából, hogy orrtörlet vételekor a mintavevő pálcát magasan fel kell vezetni az orrüregbe.

A vizsgálat ára 280 lej azon személyek esetében, akiknek kérésre végzik el a tesztet, a sürgősségi esetekben ingyenes az országos program keretében. Az orvosigazgató nem tud róla, hogy történtek volna egyeztetések ennek az összegnek a csökkentésére, úgy tudja, hogy a válságstáb csak a szűrővizsgálatok vagy egyéb irányú csoportok vizsgálatát támogatná (itt olvashatsz róla bővebben), válaszolta, amikor arról kérdezem, hogy miért ilyen magas az összeg.  

Többet tesztelhet a város

Május 14-én – miután a PCR gép megkapta a szükséges engedélyt a bővítéshez – helyezték üzembe az automata extraktort (automata RNS extraktor), amely felgyorsítja a tesztelés folyamatát, és így bővíti a kapacitását a kórház tulajdonában lévő PCR tesztgépnek. 

Azóta működik: a növekedés nem tesztek számában, hanem a gyorsaságban mérhető, magyarázta a doktornő, mivel gyorsabb maga az extrakció, lehetséges a tesztek számának növelése, mert ahogy berakják a PCR gépbe a mintákat, utána kezdhetik is a következők extrakcióját. 

Bár tegnap például már 46 tesztet végeztek két próbával – azaz a laboratóriumban működő RT-PCR berendezés teljes kapacitásával dolgoztak –, egyelőre még ennél több tesztre nem volt igény a doktornő szerint. Azt is hozzátette, ha lenne, akkor meg lehetne oldani, hogy több tesztet végezzenek.