Több pénzünkbe fáj, hogy nőjön Udvarhelyen az életszínvonal

A szerző felvételei

Rosszalló tekintetek, kételkedő gondolatok és összevont szemöldökök kísérik a november 16-án, csütörtökön reggel összehívott rendkívüli tanácsülés egyetlen napirendi pontjának előterjesztését: meg kéne növelni a Székelyudvarhely lakosságának életszínvonalát javító projekt önrészét. 

Hogy mit takar ez a hangzatos elnevezés?

A sétatéri játszótér és a minifocipálya felújítását, valamint a Tompa László Általános Iskola épületének jövőbeli bővítését és energetikai rehabilitációját. A projekt előbbi két része már a kivitelezés alatt van, nem is olyan rég olvashattál róla portálunkon. Az iskola felújítása azonban még csak tervek szintjén létezik. 

A tanácsülést csütörtök reggel nyolc órára hívták össze a városháza Orbán Balázs termében, az önkormányzati képviselők javarésze azonban csak Teamsen csatlakozik az üléshez. A helyszínen, az asztal körül a polgármesteri hivatal munkatársai vannak jelen, Gálfi Árpád, polgármester, Ölvedi Zsolt, alpolgármester, Venczel Attila, főjegyző, és Becze Juliánna, POL-os képviselő. 

Amint a technika ördögét legyűrve sikerült megoldani, hogy ne visszhangozzon a teremben lévők mondandója, megállapítják, hogy van kvórum, illetve hogy Bíró Lóránd ülésvezető elnök hiányában helyettest kell választani. Erre a szerepre egyöntetűen Becze Juliánnát szavazzák meg. A napirendre is igen a válasz, bár kicsit türelmetlenül, főleg a jegyző méltatlankodik, míg névsort olvasnak, mert a szavazás a mikrofonok ki-be kapcsolgatása miatt elég hosszas folyamat.

Aztán jöhetett a lényeg,

a már említett projekt kivitelezési értéke megemelkedett, ezért a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR) arra kérte Székelyudvarhely önkormányzatát, hogy az így képződő hiányt a költségvetésben töltse be az önrész megemelésével. A több részből is álló projekt összértéke 21,7 millió lej, amiből 10,1 millió lejt a város kell kifizessen. 

A kezdetek óta 3 millió lejjel kerül többe a sétatéri minifocipálya és a játszótér és 13 millióval a Tompa László Általános Iskola felújítása, sorolja, a határozattervezetet bemutató Dobai-Pataky Virág, a beruházási osztály munkatársa. 

Még mielőtt szavazásra bocsátanák a határozattervezetet, Berde Zoltán, az RMDSZ frakcióvezetője kér szót. Elmondja, felháborítónak és bosszantónak találja, hogy ilyen mértékben nőnek az önrészek, „a jövőre való tekintettel azt már látjuk, hogy egy 50 millió lejes hiányunk lesz csak azért, mert a pályázatoknak az önrésze megnőtt. De azt nem látjuk előre, hogy miből másból, ha nem adókból, hitelfelvételből lehet fedezni ezt, ami viszont egy nagy érvágás lesz a városnak”, mondja. Hozzáteszi, ezt örömmel nem tudják elfogadni, inkább kényszerhelyzetként látják a dologot. 

Benedek Árpád Csaba pedig elfogadhatatlannak tartja, hogy egy olyan pályázat esetében, aminek nem látják még a megvalósítását, ilyen mértékben növekedjenek az árak, „nem látom azt, hogy ezt miből fogjuk fedezni”. Elmondja, hogy a márciusi adatok szerint ez egy 15 millió lejes pályázat volt, de azóta 6 millióval nőtt, és nem ez az egyetlen projekt, ami többe került a végén a tervezetnél. Hozzáteszi, hogy azt nem tagadja, hogy a jelenlegi romániai helyzet is hibás a kialakult szituációért, „de nagyon aggasztónak tartom, hogy jelen pillanatban, ha valami csoda nem történik, Székelyudvarhely, amiatt hogy késlekedtek a pályázatok, több millió lejes többletkiadásra számíthat és egyelőre nem látok más kiutat, mint a hitelfelvételt, az pedig nem 50 millió lej lesz, hanem 60-70 is sajnos, ezért nem tudom én ezt támogatni”.

Godra Zsolt, a POL frakcióvezetője is felszólal: mire odakerülnek, hogy felújíthassák a Tompa László iskolát, már nem is biztos lesz akiért, annyira megfogyatkoztak az intézmény tanulói, mondja. Szerinte újra kéne gondolni ezt a kérdést, hogy egyáltalán van-e szükség a projektre. 

Végül elérünk a szavazásig, a 14 résztvevőből 13-an igennel felelnek, amint sikerül bekapcsolni a mikrofont, Benedek Árpád Csaba pedig nemmel. A határozatot tehát elfogadták.