Több mint 100 hektárnyi földterület égett Hargita megyében

Csak február 29-én négyszer kellett beavatkoznia a Hargita megyei katonai tűzoltóságnak, mert Székelyudvarhelyen, Etéden, Kászonaltízen és Csíkszeredában is fel kellett számolni az ellenőrizetlen égetésből származó vegetációtüzet, írja közleményében a Hargita megyei Sürgősségi Esetek Felügyelősége. A négy helyiségben a tűz összesen több mint 100 hektárnyi földterületet érintett.

A hatóságok emlékeztetnek, hogy a tarlóégetés szigorúan tilos, azonban az utóbbi időben mégis megnőtt a vegetációtüzek száma. Az ellenőrizetlen tüzek közúti baleseteket is okozhatnak a felszálló füst miatti látási viszonyok csökkenése által, ugyanakkor károsítják a vadon élő állatok élőhelyét és veszélyeztetik az életüket.

Felhívják a figyelmet, hogy az avar és a tarló égetését tiltó jogszabályi rendelkezések be nem tartása, valamintaz erdei hulladék, a nád, a bokrok vagy füves növényzet égetése szabálysértésnek minősül, és 7.500 lej és 15.000 lej közötti pénzbírsággal büntetendő magánszemélyek esetében, jogi személyek esetében pedig 50.000 lejtől 100.000 lejig szabható ki büntetés.

A kiemelt kép csak illusztráció, forrás: Adevărul.