Tizenkettedik, de nem tucatfesztivál!

Kereken két hét múlva kezdődik a 12. Fishing on Orfű fesztivál a Pécs közeli tóparton. Az esemény idén is rekordokat dönget, hisz már március közepére elfogytak a bérletek, és három hét alatt elkapkodták a hétvégi napijegyeket is, míg múlt héten elkelt az utolsó napijegy is! Kíváncsi vagy, hogy mi a titkuk? Karácsony előtt vedd meg a jövő évi bérleted! Ha van idénre, gyere, fedezzük fel együtt.

A zenei programot

fölösleges taglalni, mindenki megtalálja a fesztivál honlapján, de azért kiemelnék minden napról egy előadót a tanácstalanoknak! Kezdésnek szerdán délután ötkor zsíros kenyér helyett mézes kenyeret kapunk a pofánkba az SZ4P-től. Ők „ünnepélyes seglyuk-avatás”-nak nevezték el a fellépésüket: Autentikus gumipank Budapestről, sűrű szövegek, laza dallamok, 3 rész buli, 2 rész politika, 1 rész hülyülés! Még jó, hogy nem mentek el Londonba péknek.

Másnap délután a milyenferi. is kihagyhatatlannak tűnik. Az urbanista biznisz punk formációval évek óta találkozunk Orfűn, mert vagy egy stégen szolgáltatták egész nap gyerekkorunk örökzöldjeit, vagy pedig hajnalok hajnalán rögtönzöttek koncertet a bulisátor közelében (és ellenében). Nagyon remélem, hogy bele fog férni az időbe, hogy a koncert végén újra vegyük az egészet. Pénteken játszik Lóci, kétszer megmutatja magát a Kutyavacsi és Sziámiék is, de a fénypont szerintem a Kaukázuson lesz, hisz hat évnyi kihagyás után lépnek fel újra a fesztiválon. Végre!

Szombaton délután a Víziszínpadnál ott kell hagyni Szántó Fasziék koncertjét már a felénél, hogy biztosan fölérjünk a legmagasabban fekvő zenei helyszínhez (igen, a Tűzhöz közel erdei színpadot promózom!), ahol Tátrai Titusz fogja tépni/pengetni a húrokat!

Ezúttal nem lesz udvarhelyi fellépő a fesztiválon, de a Palma Hills tavalyi koncertjét bármikor visszanézheted a FOO Archívum jóvoltából, ugyanis pár éve az összes koncert felvételét megosztják a nosztalgiázni vágyókkal.

Természetesen idén is az off programokra térünk ki leginkább, hisz ez az a fesztivál, ahol általában azok miatt nem jutsz el az előre kinézett koncertre, de cseppet sem bánod. Kezdjük azzal, hogy

idén sem kell a mamához beadni a gyerkőcöket,

hozhatjátok nyugodtan, mert egész napra leköthető a figyelmük és energiájuk a Gyerekbirodalomban. Ha pedig megszabadultál tőlük, jöhet az “ereszdelahajam”! Vagy lobogtasd meg. Ha kellő energiával bírsz, tekerj föl egy dombtetőre (van elég a környéken) és jókat ereszkedhetsz, mint Paha barátunk tavaly, meg is örökítette, hogy Ti is kedvet kapjatok hozzá. Nem baj, ha nem bringával érkezel, a helyszínen válogathatsz a bérelhető járgányok közül.

Ha inaktívabbnak érzed magad, sétálj át a tó túloldalára, ahol a Színházkert minden délután egy előadással vár. Vagy várd meg az estét és heveredj le a Moziban, fognak vetíteni, hidd el!

Idén jubilálnak a fröccstúrák, hisz immár tíz éve szórakoztatnak eme séták, de a hagyományoknak megfelelően idén is május elején pár óra alatt elkapkodták a jegyeket. Nem csoda, hisz világslágerek születéséhez statisztálhatnak a szerencsések.

A sörtúrára még benevezhetsz, a magyarhertelendi Kapucinus sörfőzdében többnyire a félDecibel húzza a talpalávalót (de a túravezető zenészek is be szoktak szállni a buliba), a bográcsos kaja mellé pedig érdekfeszítő előadást is kapsz a komlóleves készültjéről.

Nyámm!

Arról se feledkezzünk meg, hogy a Fishing (a megannyi plusz mellett) gasztronómiában is messze felülmúlja a többi fesztivált. Az étel utcáján a mecseki pisztrángtól az indiai subjin át a balkáni grillig minden megtalálható, sőt, idén még erdélyi különlegességekkel is kecsegtet a Grill Perte.

További programokra is befizethettek, ha exkluzív élményekre vágytok: romantikus helyszín, zamatos borok, minőségi helyi alapanyagok, különleges ízek, a Mecsek esszenciája, stílusos vidéki vendéglátás, vagyis felejthetetlen vacsorák a fesztivál tetején, az erdőszéli présházban. Ráadásul minden este hozzátok társul egy zenekar is, csütörtökön a Vad Fruttik, pénteken a Kistehén, szombaton pedig a Belga.

A Borfalu kínálatát a legjobb és legfontosabb regionális borászok biztosítják – idén 15 pincészet települ ki a fesztiválra, én már nagyon számolok visszafele, hogy mennyit kell még aludni addig, amíg kiülhetünk egy fájin fröccs társaságában a teraszra, szemünket legeltetve a gyönyörű panorámában, hogy aztán látószervünk orgazmusa után behunyt szemmel élvezzük, amint a különböző színpadokról érkező hangfoszlányok egymáshoz simulnak, mielőtt tovább libbennének a medvehagyma illattal átitatott kemencés jóságok zamatfelhőin.

Fotók: Volenszki Tamás, fishingonorfu.hu