Tévedtek a szezonértékelőn György Istvánék

Idén is sikerült túlszárnyalni az előző szezont a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klubnak és az Iskolás Sportklub asztalitenisz szakosztályának, egyet előre lépni, ahogy fogalmaz György István csapatvezető a 2022-23-as szezont értékelő sajtótájékoztatón, amelyen számszerűsítette az idényt.

György István. Fotó: GÁL ELŐD

25 éves edzői karrierje során ennyire tartalmas versenynaptárja még nem volt: 64 hivatalos mérkőzést/versenyt játszottak, amelyhez hozzáadódnak a magyar bajnokik, hiszen játékosaik ott is szerepelnek, ez pluszban 32 kiszállást jelentett és ezen kívül 35 amatőr versenyt szerveztek, amelyek a szakvezető szerint egyre népszerűbbek, színvonalasabbak.

Nemcsak az ő pályafutása alatt, hanem az udvarhelyi asztalitenisz történetében az is egyedülálló, hogy minden egyes korosztályban érmet szereztek: a Szuperligás csapatuk ezüstérmes lett, az U19-es Karácsony Dániel országos bajnok, U15-ben bronzérem a csapattal, U13-ban bajnoki cím és bronzérem, U11-ben bronzérem, U10-ben ezüst és bronzérem, s a veterán Lucian Filimon révén még egy Európa-bajnoki cím is összejött – sorolja István, aki szerint ennél jobban nem mutathatná semmi a folytonosságot, annak a piramisrendszernek a működőképességét, amit évek óta építenek.

4-5 fiatal játékosunk tagja az utánpótlás román válogatottaknak – teszi hozzá György Szilárd, a csapat játékosa, aki ugyanúgy kiveszi részét az edzői feladatokból is, ahogy mindenki a – svéd Sebastian Losón kívül – csupa saját nevelésű, udvarhelyi játékosokból álló felnőtt csapatból. „Loso is, amikor itt van, befejezi az edzést, és áll be a kicsikhez” – mondják. Ez nem is működne másképpen, hiszen többször fedik egymást a versenyek hétvégén, és amíg István például a korosztályos román válogatott edzőjeként van kiszálláson, Szilárd egy másik korosztályt kísér az országosra. „A gyerekek pedig azzal edzhetnek, akire felnéznek, aki a Szuperligában és a Bajnokok Ligájában játszik, ez adja a lendületet az egészhez” – magyarázzák.

György Szilárd

Most két-három hetes pihenőn vannak a fiúk, aztán megkezdik a felkészülést az augusztus végén induló Szuperligára, és az Európa Kupára. Nagy valószínűséggel az európai ranglistán 29. helyen álló együttes nem fér be a legrangosabb európai kupasorozat, a Bajnokok Ligája mezőnyébe, hacsak vissza nem mondja az ottani szereplést néhány klub, magyarázták.

Végül nekik kedvezett a szerencse, hiszen a visszalépések miatt már a sajtótájékoztató utáni második napon kiderült: a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub a 2023-24-es szezonban is a Bajnokok Ligája mezőnyének tagja lesz. Emlékezhetünk, a tavalyi kiírás során a világ legnagyobb játékosai közül többen érkeztek az udvarhelyi csarnokba, és álltak asztalhoz György Szilárdék ellen.

A csapat ajtaján egyébként folyamatosan kopogtatnak játékosok – árulják el, hiszen a Bajnokok Ligájában szeretnének játszani –, de nem fogják megbontani a bajnoki ezüstérmes csapatot, és ugyanezzel a kerettel vágnak neki a következő szezonnak. „Nagyon jó a hangulat, az összhang, a munka, itt igazi csapat van” – zárták az évértékelést.