Tervezet: külterületen is védenék az embert a medvétől

Külterületekre is kiterjesztenék a veszélyes medvék azonnali eltávolítását, az RMDSZ parlamenti frakciójának javaslatát október 6-án megszavazták a képviselőház mezőgazdasági szakbizottságában.

A kezdeményezéssel gyakorlatilag lefednék azt a joghézagot, amely például a karácsonyfalvi medvetámadás nyomán is felmerült, s választ adnak Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter helyett arra a kérdésre, amit még szeptember 10-én feltettünk neki: terveznek-e valamilyen védintézkedést hozni lakott területen kívüli medvetámadások esetére?

A kabinettől azóta sem kaptunk választ, de az RMDSZ szerdai közleményéből kiderül, hogy az RMDSZ-frakció egyeztetett a miniszterrel a módosításokról, megerősítve korábbi értesülésünket, miszerint a sürgősségi kormányrendelet csak az első lépés volt a veszélyes medvék eltávolítására.

A sürgősségi kormányrendelet nem elégséges a medvekérdés rendezése érdekében. Annak előírásai csak a településekre bejáró medvék elűzésére, elszállítására, illetve kilövésére vonatkoznak. A legtöbb támadás azonban a településeken kívül történik, esztenákon, ahol bár jelentős károkat okoz a nagyvad, mégsem lehet azonnal, törvényesen közbelépni” – magyarázta Magyar Lóránd, Szatmár megyei parlamenti képviselő, a mezőgazdasági bizottság alelnöke.

Kollégája, Könczei Csaba, az RMDSZ Kovászna megyei képviselője hozzátette: külterületeken 24 órát tarthat egy beavatkozás. Ha ez alatt nem tudják befogni vagy kilőni a veszélyes medvét, akkor lezártnak tekintik a beavatkozást.

A törvénymódosítást a „többi illetékes bizottság” elé terjesztik, majd plénumi szavazásra bocsátják, közli az RMDSZ.