Tervezés nélkül nincs siker, csak félelem és frusztráció

Hat dolog, amire a futás megtanít. Még futnod sem kell hozzá. Fazakas Attilával, a Merkúr üzletlánc ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

fotók: HODGYAI-LŐRINCZ Eszter

Egy cég vezetése mentálisan és fizikailag is fárasztó és időrabló munka. Akár egy maratonfutás. És a legjobbak tudják, hogy hiába van időd, ha nincs energiád. Ezért mindent megtesznek azért, hogy formában maradjanak.

Vannak olyan cégvezetők, akik a feszültséget futással igyekeznek levezetni. Ők sokszor beszélnek arról, hogy mi mindent tanultak futás közben. Nem arra kell gondolni, hogy a pályán körözés közben Seth Godin podcastot hallgatnak. Maga a futás a tanítómesterük, akitől megtanulták, hogy mi a különbség az álmok és a célok között, hogyan járulnak hozzá a kudarcok a sikerhez, mire elég az elkötelezettség következetesség nélkül, és mi a fontosabb: az állóképesség vagy a rugalmasság.

Fazakas Attila, a Merkúr és Szuper üzleteket működtető Elan Trió cég ügyvezető igazgatója nem fut. Még. Ennek ellenére a Merkúr székelyföldi üzletlánc évek óta támogatja a Tömegfutást.

Ennek kapcsán kértük meg Fazakas Attilát, hogy legyen a partnerünk egy olyan játékban, ahol megnézzük, hogy a sportban – és azon belül a futásban – fontos fogalompárok hogyan vannak jelen a saját életében, illetve annak a cégnek az életében, amelyet több éve irányít.

A következőkben a fogalompárok alatt Fazakas Attila gondolatai olvashatók. Érdemes átfutni rajtuk. Sőt az sem baj, ha időnként lelassulsz, és belesétálva átgondolod.

1. Álmok és célok

Több mint tíz éve vagyok az Elan Triónál. Először beszerzési vezetőként dolgoztam, majd 2016 nyarán a tulajdonosváltás után felkértek, hogy ügyvezetőként vigyem tovább ezt a projektet. Akkor már ismerve a rendszert és a piaci lehetőségeket, két forgatókönyvet fogalmaztunk meg. Volt egy rövid távú és egy hosszú távú.

Amint jelenleg látható, a tulajdonosi kör a hosszú távú célokat választotta. Készítettünk több elemzést, megvizsgáltuk, hogy melyek a gyenge pontok. Elég tisztán látszott, hogy kétévente kinőjük a raktárfelületeket, és mindig rengeteg időt és energiát kellett belenyomjunk a rendszerbe, hogy hatékonyan tudjunk működni.

Egy logisztikai központ létrehozása jelentette azt a nagyságrendet, ami lehetővé tette számunkra, hogy tovább tudjunk lépni, és egy olyan élelmiszer kaput hozzunk létre, ahol mind az import, mind az export felelősségteljesen – mindenféle szabályozást figyelembe véve – lekezelhető.

Örvendek, hogy ezt Udvarhelyen sikerült létrehozni, és úgy gondolom, hogy egy ekkora raktár létrehozása eléggé ambiciózus projekt, mind a beruházás tekintetében, mind pedig az összes bürokratikus akadály leküzdését illetően. E pályázatnak is köszönhetően szerencsére most ezeken túl vagyunk, és ezáltal az utolsók között sikerült a közepes-nagy ligába bekerülni, és további öt-tíz éves terveket lerakni az asztalra.

2023 nyarán a pályázati és beruházási rész lezárult, most pedig az a célunk, hogy ezt működtessük.

További célok között említeném az expanziót. Egyrészt szeretnénk kilépni a Hargita, Kovászna, Maros megye határain túlra is, ami azt jelenti, hogy szeretnénk más megyékben is boltokat nyitni. Ugyanakkor a célok között megemlíteném egy újabb HORECA cég létrehozását is: a Magyarországon működő Baromfiudvar Kft.-vel közösen hozunk létre egy olyan céget, ahol a szálloda szektor és az egyéb vendéglátók igényeit igyekszünk kiszolgálni a legmagasabb színvonalon. Benne vagyunk a ECD-ben (European Cathering Distribution), amely egy európai beszerzési társulás, melynek keretein belül olyan portfóliót és ár-értéket tudunk majd Székelyföldön biztosítani, amelyek mindenképp izgalmasak lesznek az itteni vendéglátósok számára.

Tehát mind a nagykereskedelem, mind a kiskereskedelem, mind a HORECA területén meg vannak határozva a célok, és ha a végső célt is szeretnénk meghatározni, akkor az az, hogy a következő öt-tíz évben szeretnénk megduplázni az aktuális forgalmat.

Ahhoz, hogy az álmok meg is valósuljanak fontos, hogy a megfelelő tőke a rendelkezésünkre álljon. Ugyanakkor kell egy olyan stabil rendszer és egy olyan stabil csapat, amelyekkel a tulajdonosi kört meg lehet győzni arról, hogy mondjuk tíz egységnyi pénzt kihelyezzen, és fejlesszük ezt a vállalkozást.

A csapat esetében is fontos, hogy folyamatosan képezzük őket, valamint az is, hogy ez egy együttműködő csapat legyen. Enélkül nehezen lesznek az álomból célok.

2. Fókusz és fegyelem

Minden esetben – mind a magánéletben, mind a céges világban – nagyon fontos a fókusz és a fegyelem. Ha meghatározzuk a rövid, közép- és hosszú távú célokat és ezeket mindig fókuszban tartva cselekszünk, akkor van esélyünk arra, hogy a célok meg is valósuljanak.

Ugyanakkor azt is fontos tudatosítanunk, hogy a legtöbb esetben a húsz százalék hozza a nyolcvan százalékot.

Jó, ha tudjuk, hogy miből áll ez a húsz százalék, mert ha nem a megfelelő dolgokra fókuszálunk, akkor sosem lesz elég időnk és energiánk átütő dolgokat megvalósítani.

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!