Te melyik nap húzod el a csíkot Szeredába?

Július 27-én, csütörtökön 18 órától megkezdődik a Csíki Jazz – amelynek főszervezőjével, Szilágyi Nórával készített interjúnkat ide kattintva olvashatod el –, és ha már tűkön ülve várod, melyik nap milyen fogásokkal készülnek a szervezők, akkor eljött a te pillanatod.

Az első napon

a Kulisszánál egy fiatal csíkszeredai zenekar, a Szakács Erika Quartet kezdi meg a műsort 18 órától. Az este – akárcsak a fesztivál összes többi napján – jam session-nel ér véget.

Pénteken

már a Mikó-várba költözik a fesztivál, 18 órától a Bohém Ragtime Jazz Band nevű nagyzenekar kisebb formációja, a Bohém Trió röpít el minket az 1920-as évek New Orleans-i dzsesszkocsmáiba. Őket a lengyel Immortal Onion követi, mielőtt az idei fesztivál egyik legnagyobb sztárvendége, a norvég dzsessziskola kiemelkedő egyénisége, az elektronikus dzsessz úttörője, Nils Petter Molvær következik.

„Egyfajta emberi groove- és hanggépezet élőben, amely lassan, skandináv nehézkességgel kezdődik, majd egyre erősebben épít. Hangzása a dzsessz, az elektronikus és az ambient egyedülálló keveréke, amely a trombitával és az elektronikus zenével fonódik össze” – írják róluk a szervezők.

A szombati koncertek

ugyancsak 18 órától kezdődnek a Mikó-várban. Elsőként a hazai Anamaria Galea Trio lép majd színpadra, még mielőtt birtokba venné az Mario Bakuna és Edmundo Carneia brazil párosa. A duó 2022-ben jelentkezett be a dzsesszfesztiválra, és amint a szervezők belehallgattak a zenéjükbe, rögtön tudták, hogy idén meg fogják hívni őket, írják. A jellegzetesen brazilos hangú Mario Bakuna brazil zeneszerző, hangszerelő, ahogy az angliai Songlines magazin fogalmaz: „a sziporkázó gitáros tapintható érzésekkel játszik – virtuóz folyékonysága a fogólapon kontrollált, a virágzások pedig tökéletesen el vannak helyezve. Hangja olyan textúrájú, mint egy nehéz szövet”.

A párost a Kéknyúl koncertje követi, a különleges formáció Magyarországon egyedülálló felállásban játszik szórakoztatónak mondható orgonás jazz-funk-bluest. Az amerikai énekes-színész Andrew Hefler hangjáról, illetve a Hammond-orgona jellegzetes hangzásáról könnyen felismerhető a zenekar stílusa.

A vezető szerep mellett a basszus is a Hammond-orgonára hárul, amely mellett dob, gitár és impozáns fúvóskar játssza saját szerzeményeit. A zenekar havi rendszerességgel játszik Budapesten, a nyári fesztiválok nagy kedvence immár egész Európában – áll a zenekar leírásában. És még közel sem járunk a végén,

a vasárnap

is igazi nagyágyúkkal hívogatnak Szeredába. A régi G-és koncerteket adó, és az Udvarhely Napok programjában is többször megtalálható Luiza Zan kezd majd a várban, 2022-ben alakult kvintettjével. Az In My Village című, új lemezüket mutatják be, mely egy megzenésített, verses-irodalmi elbeszélő szöveg, amely „fényűző részletességgel írja le annak a hegyi falunak a táját, ahová Luiza a világjárvány kitörésével az életét átmozgatta”.

A Luizan Zan után következő Cotton Club Singers először lép fel Erdélyben és Romániában. Az 1995-ben alakult vokálegyüttes a kezdetekben Manhattan Transfer-feldolgozásokat énekelt, majd repertoárjukat fokozatosan bővítették, több lemezt adtak ki, és hamarosan a tévés showműsorok és zenei fesztiválok vendégei lettek. 2009-ben szerették volna a szervezők először meghívni őket, amikor indult a fesztivál, de a zenekar épp megszűnni látszott abban az évben, pár év szünetet tartottak a sok év közös koncert után, és mindenki szóló karrierbe kezdett, ám most újra együtt a csapat, és kaptak az alkalmon a szervezők.

Nem először jár itt azonban a Csíki Jazz vasárnapjának zárókoncertjét adó Random Trip. Az együttes mindig új előadókkal és megismételhetetlen koncertélménnyel lepi meg a hallgatókat, az idei koncert attól lesz különleges, hogy sok év tervezgetés után végre elhozzák a híres Dés Lászlót.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművészt, dzsesszzenészt, zeneszerzőt, érdemes művészt 2004-ben választották a Magyar Jazzművészek Társaságának elnökévé. És ha már itt lesz,

hétfőn,

július 31-én 18 órától a Kulisszában tart közönségtalálkozót, mielőtt a Vibe Changers koncertjével végleg elbúcsúznánk a fesztivál idei kiadásától.

Kiemelt kép: a fesztivál Facebook-oldala