Te hogyan ünnepled a magyar film napját?

Eseménysorozattal ünnepli a Sapientia a magyar film napját április 30-án, pénteken.

Délelőtt 10 órától 14 óráig műhelykonferencia lesz Az erdélyi magyar fotó- és mozgókép-művészet az analóg-digitális korszakhatáron című projekt eredményeiből. Ennek a részletes programját a Facebook-esemény leírásában nézheted meg.

18 órától pedig Mészáros Márta Kilenc hónap című filmjét vetítik. Az 1976-os film Juli és Bodnár János történetét mutatja be. „A levelező szakon agrármérnöknek tanuló Juli (Monori Lili) az ózdi téglagyárban kezd dolgozni betanított munkásként. Bodnár János (Jan Nowicki), a művezető azonnal szemet vet rá, már másnap házassági ajánlatot tesz neki. A nő nemet mond, de később mégis összejön a kitartóan udvarló férfivel. Nem árulja el neki, hogy házasságon kívül már született egy gyereke. Bodnár rájön az igazságra, és úgy tűnik, hajlandó a kisfiút elfogadni, a saját rokonai előtt mégis titkolja a létezését. Juli, aki ekkor már a közös gyereküket várja, a férfi tiltása ellenére elmond mindet a családnak. Bodnár ezt képtelen megbocsátani a nőnek, és szakít vele” – írják a közleményben a filmről. A csatlakozáshoz szükséges linket az esemény Facebook-csoportjában találod.

A vetítést egy kerekasztal-beszélgetés előzi meg, ami 16 órától kezdődik, Dr. Fülöp Otília, dr. Gelencsér Gábor, dr. Popa Diána, dr. Varga Balázs, dr. Virginás Andrea lesznek a résztvevők, Lakatos Mihály moderál.

Online filmvetítésen egyébként nem csak most vehetsz részt, hanem minden hónap utolsó péntekén 18 órától is. Az egy-egy magyar filmet az egyetem oktató és kutató kollegái felvezetése előzi meg, és érdeklődéstől függően közös beszélgetéssel zárulnak a találkozások.

Kiemelt kép: port.hu