Talpra, magyar, hí a haza!

Katonai behívót kapott az egyik kollégánk, a dokumentumot telefonos egyeztetés alapján személyesen adta át neki egy rendőr június 12-én, hétfőn.

A rendőr közléséből és a levél tartalmából azt tudtuk meg, hogy a Hargita és Kovászna megyei tartalékos katonákat (tehát azokat, akik katonai szolgálatot teljesítettek, nem csak besorozták őket) várják katonai gyakorlatra, udvarhelyi kollégánkat a csíkszeredai katonai központba, szerdán, június 14-én reggel 7 és 8 óra között.

A „mozgósítási” gyakorlatra a behívó parancs, a katonakönyv, a személyi igazolvány, jogosítvány vagy más szakképzettséget bizonyító dokumentum, orvosi dokumentumok (egészségügyi könyv, kórházi kiutaló, betegszabadság, betegnyugdíj stb.) és a személyes higiéniai eszközök birtokában kell megjelenni.

Az útiköltséget a megfelelő dokumentumok felmutatása mellett megtérítik (aznapi vonat/buszjegy, max. 24 órás nyugta a tankolásról). A behívó elvesztését azonnal jelenteni kell a kiadó katonai egységnél, jelen esetben a 01079-es számú csíkszeredai egységnél, a 0266.317.113-as telefonszámon.

Rákeresve a honvédelmi minisztérium honlapjára, egy június 6-ai közleményből pedig azt tudtuk meg, hogy rutingyakorlatról van szó, amilyet 2015-ben is szerveztek már Hargita és Kovászna megyében, idén pedig Temes és Krassó-Szörény megyében. Céljuk felmérni a lakosság, a terület és a gazdaság védelmi készültségét, frissíteni a tartalékosok kiképzését. A parancs megtagadása szabálysértésnek minősül, pénzbírsággal büntetik, a munkahelyről való hiányzást legfennebb öt szabadnappal igazolja a hadsereg.