Születtek Mendelek, Borák és Cseperkék

Az előző évhez képest kevesebb gyermek született Udvarhelyen 2022-ben, az elhalálozások száma is kevesebb volt, mint tavalyelőtt. A házasságok száma viszont nőtt, összesen 164 alkalommal mondták ki a boldogítót az esketőteremben, a legtöbben júliusban – közölte adatait a polgármesteri hivatal anyakönyvi irodája, amelyből az is kiderül, milyen neveket adtak leggyakrabban az Udvarhelyen született babáknak.

Fotó: archívum/GÁL ELŐD

A tavaly összesen 1.218 kisbaba született Udvarhelyen, de ez ne tévesszen meg senkit, mivel nem minden, a székelyudvarhelyi városi kórházban született baba lesz hivatalosan udvarhelyi lakos. Ez a szám a tavalyelőttinél 82-vel kevesebb csecsemőt jelent. 

A legtöbb gyermek szeptemberben született, összesen 121 újszülött, a legkevesebb júniusban, összesen 87 kisbaba.

Ami az elhalálozásokat illeti, tavaly 668 elhunyt személyt jegyeztek az anyakönyvi hivatalban, ami 172-vel kevesebb a 2021-ben jegyzettnél. A legtöbb halálesetet februárban jegyezték, amikor 70-en hunytak el, míg a legkevesebb elhunytat júniusban, összesen 39 személyt.

Tavaly összesen két, közös beleegyezéssel történt válást jegyeztek, ez hattal kevesebb, mint tavalyelőtt.

Fiúk-lányok, kik vannak többen?

2022-ben, akárcsak egy évvel korábban, több kisfiú született, mint kislány: fiúkból összesen 636-ot, míg kislányból 582-t jegyeztek az anyakönyvi hivatalban, míg ikerpárból összesen 9-et.

A fiúnevek közül a legnépszerűbb – holtversenyben – a Bence és a Dávid név lett, 26-26 kisfiú kapta a két név közül valamelyiket. 

Gyakori volt még a Zalán név, összesen 20 kisfiút neveztek el így, őket követték az Ábelek (19), a Magorok (18), holtversenyben az Attilák (15), Hunorok (15), Máték (15), Noelek (15), és 14 kisfiú kapta a Tamás nevet.

A szülők leggyakrabban Anna nevet adtak a kislányuknak, összesen 22 újszülöttnek, de a 2021-ben legnépszerűbbnek számító Hanna név sem maradt le sokkal, 20 kislányt neveztek el így.

16 kislány a Vivien nevet kapta, népszerűek voltak még a Viktória (14), holtversenyben a Boróka (12), Gréta (12), Sára (12), Zsófia (12) nevek, 11-en a Dorka a Zselyke nevet kapták.

Hogy is szól a baba neve?

A különlegesebb névválasztásokból sem volt hiány a tavalyi évben, amikor lányuknak Bejke, Bora, Cseperke, Kisó, Lia, Luna, Minka, Róna, Éda, Tilda nevet választottak a szülők, ezeket egy-egy kislány kapta.

A fiúknál különleges névnek számítottak a Vendel, Zete, Zétény, Mór, Mendel, Medárd, Kolen, Ata, Amza nevek, amiket szintén egy-egy kisfiú kapott tavaly városunkban.

Az új év leggyorsabb babája

A 2023-as év első babája január elsején délelőtt 9 óra 37 perckor született, egy kisfiú, akinek oklándi szülei a Medárd nevet adták. 3.600 grammos testsúllyal és 56 centiméteres testhosszal jött világra – tudtuk meg a polgármesteri hivatal sajtószóvivőjétől, Zörgő Noémitől.

Kiemelt kép: miluklub.hu