Szigorítanak, hogy megfékezzék az új vírusvariáns terjedését

Hét afrikai országot a járvány szempontjából piros zónába soroltak a román hatóságok, mivel az afrikai kontinens déli részén megjelent a koronavírus új, omikronnak nevezett variánsa – jelentette be szombaton Raed Arafat.

Eszerint Botswana, Szváziföld, Lesotho, Mozambik, Namíbia, Dél-Afrika és Zimbabwe piros zónába került az országos vészhelyzeti bizottság szombaton elfogadott határozata szerint.

Románia a dél-afrikai térségből érkezők közül kizárólag az Európai Unió, az Európai Gazdasági Közösség és Svájc állampolgárait engedi be területére, számukra pedig tesztelési és 14 napos karantén-kötelezettséget írt elő, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva a koronavírus ellen.

A térségből érkező európai utasoknak érkezéskor és a nyolcadik napon PCR-tesztet kell végezniük: amennyiben mindkettő negatív, a tizedik napon elhagyhatják a karantént.

Az intézkedést bejelentő Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint nem lehet kizárni, hogy az új vírusvariáns Romániában is megjelenik. Egyelőre nem sokat tudnak róla, csak azt, hogy az eddigieknél ragályosabb. A román miniszter szerint három hét elteltével várhatóak az első tanulmányok arról, hogy hatásosak-e a most használatos vakcinák az omikron ellen.

Az egészségügyi hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy legkésőbb januárban Romániát is eléri a járvány ötödik hulláma és az ország csak úgy korlátozhatja a halálozások és súlyos megbetegedések számát, ha növelni tudják az átoltottságot.

Számos – elsősorban európai – ország függesztette fel a dél-afrikai országokból érkező légi járatokat. Pénteken az Egyesült Államok, Kanada, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek lezárták a határaikat az Afrikának ezen térségéből érkezők előtt.

A Dél-afrikai Köztársaság által először november 24-én jelentett, omikron nevet kapott új SARS-CoV-2-variánst a WHO aggasztónak ítélte, mondván gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest és az újrafertőződés fokozott kockázata is fennáll az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.

Dél-Afrikán kívül a CNN és az MTI adatai szerint Botswana, Izrael, Kanada, Ausztrália, Honkong, Európából Belgium, Hollandia, Dánia, Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Csehország, Svájc területén azonosítottak cikkünk közléséig fertőzötteket.

Agerpres, MTI