Szeretnénk, ha a szülővárosunk is látná

Fotó: GÁL ELŐD

Ma ismét a Fit.formába érkezem, ahol az Elit Dance Company (EDC) éppen a szombati gálaműsorára készül. Mivel sűrű évet terveznek, és ez sajnos előreláthatóan költségekben is meghaladja őket, Zsombori Beáta Natália csoportvezető bízik benne, hogy így támogatókat is kaphatnak. Beátát egyébként az udvarhelyi hip-hop tánc mozgalmat bemutató sorozatunkban ismerhettétek meg.

Elkezdtem egy kazánházban táncolni s most felvételiztem a táncműre

„Én nem szeretek odamenni emberekhez segítséget kérni, de ez mégis egy lehetőség arra, hogy ha valakinek tetszik, amit csinálunk, támogathat” – mondja. Elárulja, hogy belépő nem lesz, hogy mindenki mehessen, akit érdekel, sem adománydoboz, inkább önként támogassa őket, aki úgy dönt. Az biztos, hogy szükségük lesz anyagi támogatásra, hiszen áprilisban az IDO (International Dance Organization) versenyére készülnek, illetve idén ismét szeretne ott lenni a World of Dance-en, annyi különbséggel, hogy idén nem szólókkal, szeretné az egész csapatot vinni.

Nem is veszi félvállról a szerda délelőtti edzést, többször rá kell szólnia a lányokra, lehet vidámkodni, de január 27-én, szombaton az UFF nagytermében 18 órától fellépés, előbb mennie kéne a koreográfiáknak.

Minden lesz itt,

mint a búcsúban: hip-hop, kortárs, általuk táncolt és koreografált darabok, egy kétórás gálaműsorra kell számítani. Összefüggő egésszé tették a közös produkciókat, de a gála tartalmazni fog szólókat, duókat is bőven, lényegében az utóbbi időben létrehozott koreográfiákat szedi csokorba – magyarázza Bea.

Elárulja a Marin Predás diákok is színpadra állnak, és bemutatják az általa készített Maturandusz-koreográfiát. Velük és Bea testvérével, Zsombori Bíborkával – a Friday Rehab énekesnője és a gálaműsor bemondója – közösen majdnem ötvenen fognak színpadra állni. Bemutatkoznak például Demeter Andika apró tanoncai, velük egy közös produkciót készített az EDC.

2022-ben volt az utolsó gála, és rengeteget dolgoztak azóta, rengeteg a bemutatnivaló – ecseteli Bea. „Ha már eljárunk versenyekre, és ott látnak, szeretnénk, ha a szülővárosunk is látna, és ha tudnák, hogy létezik kortárs tánc Udvarhelyen” – mondja. Ahogy a hip-hop táncmozgalmat bemutató sorozatunk első részéből is kiderült, Bea a táncművészetin tanul Budapesten, és úgy gondolja, itt a kortárs oktatáshoz kellő technikai alapot is összeszedte, amit ma már át tud adni a fiatal táncosainak. „Már nem csak érzésekkel dolgozunk, hanem technikával is” – mondja.

A mai edzés első részében a táncosok előtt megilletődött Marin Predások próbálnak, de a terem egyik oldalában, törökülésben helyet foglaló EDC-tagok tapssal próbálják meghozni az önbizalmukat, és űgy tűnik sikeresen, egészen belejönnek a végére. Közben már Sipos Tamás,

az EDC egyedüli fiútagja

is nyújt, hiszen lassan ők következnek. Sipos zumbával kezdte már nagyon fiatalon, de egy bokasérülés miatt abba kellett azt hagynia, így a néptánccal folytatta, ami úgy érezte, kevésbé jelent terhelést a bokájára. Miután egy magyarországi ortopéd orvos javaslatára megműttette a bokáját, csatlakozott a Fortuna Dance társulatához, majd 2021-ben 15 évesen írt rá Beára, hogy szívesen csatlakozna.

„Az első alkalommal hideg idő volt, megcsúsztam a lépcsőn s el is estem. Mikor bementem, a lányok röhögtek, azt hittem, rajtam, elég kínosan éreztem magam az első órán” – mesél. Neki mind a hip-hop, mind a kortárs teljesen új vonal volt, de szerencsére a lányok nagyon befogadóak voltak, fel tudott oldódni, és megtalálta magát a csapatban s mindkét stílusban. El is kezdett járni versenyekre, ahol a siker nem kerülte el. Visszaemlékszik egy bukaresti versenyre, amely nem ígért túl sok jót – hiszen éppen az abszolváló utáni reggelen kerekedett fel, körülbelül 2-3 próbával a háta mögött – mégis megnyerte azt.

2022-ben szétszéledt az akkori csapat, de a tánc hobbiszinten megmaradt számára, így amikor 2023-ban ismét elkezdtek mozgolódni az egykori csapattagok, elég gyorsan jött a következő verseny. Szövérdi Krisztával sikerült megnyernie egy duót Siposnak, úgy, hogy „csak a koreó felét tudták, felét improvizálták. „Imádtak” – mondja Sipos, és mi sem bizonyíthatná ezt jobban, minthogy az egyik következő versenyét éppen az ő dobogós fotójukkal hirdette a versenyt szervező Brill Dance. A szólója után ő lett a legjobb férfi táncos is – meséli.

Szeptembertől kimaradt számára a tánc, nem volt a legjobb lelkiállapotban, aztán felkérték egy nagykorúsítási tánc koreografálására és mivel éppen ekkor kapott egy üzenetet Beátától, hogy „hiányzik és jó lenne, ha hazatérne” vissza is tért, most együtt készül a lányokkal a gálára.

Először a kortárs részt

próbálják ma, amelyet igencsak megspékeltek, Zsombori Bíborka énekel majd élőben a színpadon, és naná, hogy beleépítették a koreográfiába. Siposnak menni kéne, siessünk – motiválja a lányokat Bea, aztán beletörődik, hogy nem jutnak el a hip-hop rész gyakorlásáig vele – mindegy, neki az megy. Ahogy Tamás fogalmaz: mindkettőben otthonosan mozog, nem tudja, melyik áll közelebb, de amikor tele van érzelmekkel, „rohan a kortárshoz”, amikor ez erőteljesebben jönne ki, ott van a hip-hop.

Na, ne rihannásan, erre sírni lehet – mondja Bea az egyik lánynak a kortárs próba során, aki túl szexin mászik egy tényleg érzelemindító résznél. Elröhögik, aztán gyorsan előkaparják újra érzelmesebb énjüket, mert szükség van arra ehhez a produkcióhoz. Felkészülni papírzsebkendőkkel a gálára!

Éppen a kortárstánc tanulási lehetősége hozta ide Moroianu Timit is, akit

csak Wednesdaynak hívnak

itt. Nem lepődök meg, nem különösebben kellett magyarázzák, hogy miért. Akkor viszont meglepődök, amikor kiderül, hogy Barótról jár át az EDC edzéseire.

3 éves kora óta táncol, a CAMP – a Contemporary Artistic Movement Platform – nevű nemzetközi kortárs kurzuson találkozott Beátával, azóta tartják a kapcsolatot, és egy csíki workshopon – miután bemutatta a szólóját – Bea felkapta rá a fejét, szerette volna elvinni magukkal a World of Dance-re. Hiába, hogy lejárt már a regisztráció, valahogy mégis sikerült, küldtek egy kései részvételi kérelmet, egy videót, elfogadták.

Ez volt a legjobb verseny, amelyen valaha volt – áradozik, és nem is csoda, hisz ahhoz képest, hogy nem remélt nagy eredményt, 53 versenyző közül lett hatodik kortárs szólója. Ugyan baróti és Szentgyörgyön jár iskolába, amikor csak tud, itt van a lányokkal.

Kata, a zene s Kriszta egy raptor,

őket figyeljétek! – hívja fel a lányok figyelmét Bea.

Komporály Katának – amikor nem az egyik sarokban készül az idén esedékes érettségijére – mintha minden mozdulata zene lenne. Központi figura, akárcsak Szövérdi Kriszta.

De mit jelent a raptor? – kérdezem tőle később.

„Azért mondja, mert erőteljesebb a mozgásom. A Fortuna Dance-es időszak miatt van bennem egy merevség, raptor módba táncolok, azt szokta mondani és ezeket a túl feszes mozdulatokat próbáljuk is lebontani” – felel. Balettelőkészítő gimnasztikát tanult, nagyon technikás, amit csinál, viszont kortársnál finomabb kellene, hogy legyen, „vissza kell butítani” – jegyzi meg Bea.

Kriszta 6-7 éves kora óta táncol a Fortuna Dance táncsulinál, Csiszár Melinda csoportjában, és jártak versenyezni is az ország különböző pontjain, Magyarországon, Szlovákiában, ahonnan többször hoztak haza első helyezéseket. Éppen egy versenyen találkozott Beáékkal. Lírát, akrobatikát, gimnasztikát tanult, ami nagyban javította a hajlékonyságát, és ez pedig nagyon jól jön a kortárshoz, árulja el. A Covid időszakban kimaradt számára a tánc és ezt követően már Beáékhoz tért vissza. Nem is tehette volna jobban, idén már a World of Dance-en, a szakma egyik legkiemelkedőbb versenyén vehetett részt Bukarestben, idén ő is nagykorúsítási koreográfiát készít, szóval elindult körülötte az élet.

A Bea példáját követve is a táncművészetire készül, akárcsak Demeter Andika, akit szintén megismerhettetek az udvarhelyi hip-hop táncmozgalmat bemutató sorozatunkból. És naná, hogy Andika érkeztével a lányok át is térnek a hip-hop részre, hiszen már csak 1-2 órájuk maradt a teremben, a gálaműsor meg félelmetesen közeledik. 

Ne feledd! Szombat, 18 óra, UFF nagyterem.