Sertéspestis Bögöz községben

Ezúttal Mátisfalva határában lőttek egy afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót.
Fotó: Csomor Beáta

Január végén vaddisznót lőttek a Bögöz községi Mátisfalva határában, és az állatból vett minták alapján arról tájékoztatták a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságot, hogy fertőzött egyedről van szó – számolt be január 30-án, csütörtökön a Székelyhon hírportál.

Fodor Levente, a járványtani osztály vezetője, hatósági állatorvos portálunknak elmondta: meglepetésként érte az intézményt az afrikai sertéspestis felbukkanása ezen a területen, még a gyanúja sem merült fel a fertőzésnek a vaddisznó kilövésénél, egészséges állatnak mutatkozott az elejtett vad.

Oklándon plakáton tájékoztatják a gazdákat, mi a teendő sertéspestis esetén
fotó: archív

A fertőzés továbbterjedésének megakadályozása végett korlátozásokra számíthatnak a környék lakói, az állat lelövésének helyszínétől számított 8 kilométeres kör fertőzött gócnak, tovább 5 kilométeres kör védőzónának minősül.

Fodor beszámolt arról, hogy fertőtlenítették a környék útjait, elásták a fertőzött állatot a kijelölt helyszínen. A hatósági állatorvos szerint a következőkben számba veszik a házi sertéseket az érintett zónákban, fokozottan figyelnek az állatok szabadon való mozgására, így a legeltetésre is.

– A rendőrséggel és a helyi önkormányzatokkal karöltve figyelmeztetjük, tájékoztatjuk az embereket a tudnivalókról, plakátokat helyezünk ki a falvakban – mondta el szerkesztőségünknek.

A 45-ös mátisfalvi fondon lelőtt vaddisznó

a Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület illetékességébe tartozik. Jakab Attila, a szervezet elnöke tájékoztatta portálunkat az eset kapcsán.

HÁROM NAP ALATT LEKECCINTETTÜK AZ EGÉSZET

A Hargita megye Homoród-menti határánál talált fertőző vaddisznó tetemekről, hatósági intézkedésekről ide kattintva olvashat többet.

– A jótékonysági vadászat utáni nap lőttük azt a vaddisznót, ami egyáltalán nem nézett ki betegnek. Az előírt szabályok szerint mintát küldtünk a megfelelő helyre, meglepett minket is az eredmény – kezdte az eset bemutatását.

Az elnök szerint a fertőzést leginkább a környék teljes vaddisznóállományának kilövésével lehetne orvosolni. Hozzávetőleg 30-50 állatra becsülik az állományt a térségben, de nagyban nehezíti a pontos szám meghatározását a vaddisznók állandó vándorlása, ugyanis élelmet keresve nagy távolságokat járnak be rövid idő alatt. Erked környékén nagy a populáció, ami nem távolság az állatnak, Jakab szerint.

A szabadon mozgó, fertőzést hordozó állatok közül a kutyát emeli ki, ami ehet a fertőzött állatból, de akár körme alatt is behozhatja a településre a betegséget.

Székelyudvarhely térségében legutóbb Gyepes környékén mutatták ki az afrikai sertéspestist.