Robbanás volt egy kénosi háznál

Fotók: Pál Edit Éva

Gázpalack robbant fel egy kénosi lakóház konyhájában, egy hatvanéves nőt másod- és harmadfokú égésekkel szállítottak be rohammentővel az udvarhelyi kórházba – tájékoztatott pénteken este 17.40-kor a Hargita megyei sürgősségi esetek felügyelősége (ISU).

Mintha földrengés lett volna, mesélte a szemközti szomszéd, akinek az udvarán a kitört ablak egy darabja, a háza falán pedig virágcserepek landoltak. Egy szomszédasszony éppen a falu másik felében rendezte a disznókat, amikor hallotta a robbanást. Azonnal odarohant, mert attól félt, hogy náluk történt a baj.

A robbanástól nem csak az ablakok törtek ki, hanem annyira megrengette a sárral tapasztott házat, hogy a gerendák tíz centit kimozdultak, „minden oldalról a bütje ki van fordulva” – állapította meg a szemközti szomszéd. A tűzoltók le is zárták a házat, nem szabad megközelíteni a környékét.

A helyszínre vezényelt tűzoltók nem tudták pontosan, mi történhetett. Úgy vélték, megengedte a gázt s felkapcsolta a villanyt, annak szikrájától robbanhatott fel. Amint a házból kilépett, a sérült asszony azt mondta sírva a szomszédjának, hogy csak kávét akart melegíteni. Ráégett a ruhája, le kellett vágják róla, haja is leégett – mesélte a szemtanú. Az asszony az élettársával és annak édesapjával lakik a házban, de a szerencsétlenség idején egyedül volt otthon.