Riadó: nagy meleg, nagy esők, árvízveszély

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hőhullámokkal váltakozó, instabil időjárásra adott ki figyelmeztetéseket hétfőn az ország nagy részére. A fokozott légköri instabilitás szerda délig kitart az ország majdnem minden régiójában.

A hőségre vonatkozó elsőfokú figyelmeztetés az ország déli részét: Olténiát, Munténiát, Moldva déli részét és Dobrudzsát érinti. Ezekben a régiókban a hőmérséklet-páratartalom index meghaladhatja a kritikus 80-as értéket.

Az ANM kiadott egy másik sárga figyelmeztetést is, amely kedd délelőttig érvényes az ország területének nagy részén, és fokozott légköri instabilitásra vonatkozik. Az érintett régiókban záporok, zivatarok várhatók, a hirtelen lezúduló eső mennyisége elérheti a 20, helyenként a 40 litert is négyzetméterenként – írja az Agerpres.

Az ISU Harghita által továbbított vészjelzés szerint hétfő délután 14 órától kedd éjfélig narancssárga árvízriadó van érvényben a Maros, Tatros, Beszterce, Olt, a Küküllők, a Homoród mentén.

Erdély, Máramaros és Észak-Moldva hegyvidékein szintén viharos időre vonatkozó, másodfokú (narancssárga) figyelmeztetés van érvényben kedd délelőttig. A lehulló csapadékmennyiség elérheti a 35-50, helyenként pedig a 60-80 litert négyzetméterenként.