Rendezvénysorozattal ünnepeljük meg a nőket

Kik vagyunk mi? címmel nőnapi rendezvénysorozatot szervez a Művelődési Ház és a Polgármesteri Hivatal március 6. és 8. között. Az ünnepi program

március 6-án, szerdán,

délután 18 órától kezdődik a Smoke Sauna Sisterhood című, francia-észt-izlandi dokumentumfilm előpremierjével, amelyet magyar felirattal a koncertterben vetítenek.

Anna Hints rendező lenyűgöző operatőri munkával elkészített filmje egy összetartó női közösség szemszögéből tárja fel a tradicionális észt szaunázás legintimebb pillanatait. Az erdőben felállított izzasztókamrában összegyűlő nők beszélnek a legféltettebb titkaikról, vágyaikról, traumatikus emlékeikről, miközben a szemünk láttára mosódnak el a test és lélek határai. A hipnotikus erejű dokumentumfilm a Sundance Filmfesztiválon mutatkozott be 2023-ban, ahol elnyerte a World Cinema szekció legjobb rendezésnek járó díját.

A jegyeket 15 lej értékben a Művelődési Ház pénztárában lehet megváltani hétköznapokon 8-16 órák között, foglalni +40 266 218147-es telefonszámon lehet.

Március 7-én, csütörtökön,

délután 17 órától kiállításmegnyitó lesz az oszlopos teremben, Nagy Anna Zágontól Csíkdánfalváig című kiállítását.

Nagy Anna festőművész 1965-70 között egyetemi tanulmányainak utolsó évében kereste szakdolgozata témáját, amelyhez számára a székely falu világa, a tájak, a mesterségek és a hely emberek jelentették az inspirációt. A helyiek vendégszeretete, autentikus léte, a helyi táj, a porták, a falu lakói képzőművészeti világának középpontjába álltak, amihez későbbi munkái során is visszakanyarodott monumentális olaj- és pasztellképein. A jelen anyag, tus-, szén-, aquarell és guasche technikával zágoni és háromszéki tájakat és portrékat mutat be, keresetlen egyszerűséggel, ugyanakkor nagyon inspiratívan empatikusan. Könnyedebb és drámaibb darabok váltják egymást ritmikusan visszavezetve a 65-ös évek hangulatába, a székely lét szigorú, ugyanakkor humorral és közösségi érzéssel átitatott hamisítatlan világába.

A kiállítást Simon Mária Tímea igazgató nyitja meg, méltatja Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője, a kiállítás kurátora, a vendégeket Ölvedi Zsolt alpolgármester köszönti. Közreműködik hegedűn Dávid Anna a Palló Imre Művészeti Líceum diákja, zongorán kíséri Lokodi András.

Március 8-án, pénteken

három eseményre várnak a szervezők. Délelőtt 10 órától Rendhagyó tanóra lesz a Barbie-film kapcsán Kassay Réka animációs szakértővel, médiakutatóval szervezett osztályközösségeknek a koncertteremben. Délután 17 órától a Classical Singers Énekegyüttes előadóestje kezdődik a koncertteremben, fellépnek Sebestyén-Lázár Enikő – szoprán, Szélyes-Babos Margit – szoprán, Oláh Badi Alpár – tenor, Barabás Lajos – tenor, és  Kőmives Bokor Zsuzsa – zongora.

Ezt követően 18 órától az oszlopos teremben Betty Friedan A nőiesség kultusza című könyvét mutatják be, Juhász Borbála nőtörténésszel Dimén-Varga Tünde pszichológus beszélget. Friedan kötete 1963-ban jelent meg, és azonnal bestseller lett. A szerző a II. világháborút követő női szerepeket vizsgálja, mindenekelőtt a reklámokban és egyéb médiareprezentációkban, amelyek abból az ideából indulnak ki, hogy egy nő saját magát a háziasszony szerepében, a házasságon, a szexuális passzivitáson és a gyermeknevelésen keresztül valósíthatja meg. Minden más pedig, ami a háztartás és család körén kívül esik, nem nőies – legyen szó felsőoktatásban való részvételről, karrierről, politikai szerepvállalásról. A kötet magyar nyelvű, Juhász Borbála által írt történeti, kritikai előszóval ellátott megjelentetése hiánypótló a magyar társadalomtudományi diskurzus és a felsőoktatás számára.

Kiemelt kép: unsplash.com/BECCA TAPERT