Reggel erőt demonstráltak, este már kupából pezsgőztek

Fotó: GÁL ELŐD

Ugyan most nem Bajnokok Ligája, de rangos európai asztalitenisz-mérkőzéseknek volt a házigazdája a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub, és ezáltal a városi sportcsarnok szombaton, május 28-án, amikor a harmadik számú európai kupasorozat a Europe Trophy keleti csoportjának küzdelmeit rendezték. Ahogy korábban írtuk, Gálfi Árpád polgármester egy üveg pezsgőt is beígért a György István vezette csapatnak győzelem esetére, amely ennek megfelelően kezdett.

A Sebastian Loso, Lucian Munteanu és György Szilárd alkotta csapat már a délelőtti mérkőzésén demonstrálta erejét, amikor az észak-macedón bajnok ellen magabiztos játékkal nyert szettveszteség nélkül. Munteanu Rustamovskit, Loso Kostovskit, és György Szilárd Stomnaroskit „fektette kétvállra”.

„Az esti szorosabb lesz” – vetítette elő György István a párharc végén. A nyolc órai kezdettel rendezett, a szerb STK Temerin elleni találkozójukra be is gyűltek a székelyudvarhelyi szurkolók, sokan a sétatéri stadionból vették a csarnokba az irányt, miután az SZFC továbbjutott az első osztályozón a Viitorul Dăești ellen.

Nagy izgalmaknak nem, de egy újabb diadalnak és ezáltal a döntőre való továbbjutásnak lehettek szemtanúi a nézők, hiszen a magyarajkú szerbek sem okoztak gondok György Szilárdéknak. Éppen az udvarhelyi asztaliteniszező állt elsőként asztalhoz, és három sima szettben verte Vitseket, Loso ugyanígy Petőt, amikor következett Munteanu mérkőzése Orosz ellen. A szerb csapat tagja megnyerte a második játszmát és egyenlített, de Munteanu nem adta magát egykönnyen, a harmadikat könnyedén, a negyedik szettet 11-9 arányban nyerte meg, és ezzel csapata is a találkozót.

„Nem volt épp olyan sima a második. Taktikai csata volt, nem volt egy látványos mérkőzés, de nagyon koncentráltak voltak a mieink. Úgy meg akarta nyerni mindenki ezt, hogy nagyon. Kellett ehhez a szervezés is, a környezet, ami jár egy ilyen európai kupaszerepléssel. A padló az, amin két évvel ezelőtt játszották a világbajnokságot, az asztalok, a labdák a legmodernebb Butterfly cuccok. Ilyen a nagy kluboknál van, mondták is nekünk, hogy nincsenek ehhez szokva, és mire feleszméltek, a kezüket megszorítottuk. Mi is ugyanígy voltunk ezelőtt 5 évvel, amikor indultunk az Európa Kupában. A tapasztalat nagyon sokat számít. Most ugyanaz történt, mint amikor annak idején a francia BL csapat, Lebessonék úgy pofán vertek, hogy észre sem vettük, csak most mi örültünk a végén” – értékelt György István.

Ki is vették a részüket az ünneplésből, Gálfi hozta a beígért pezsgőt, amit le is öblítettek néhány sörrel, de azelőtt még a polgármester italával töltött kupa kézről kézre járt a klub játékosai között.

És az ünnepnek valóban ott volt az ideje, hisz a házigazda csapat két győzelmével magabiztosan, csupán egy vesztett játszmával lett a kelet-európai csoport legjobbja, megnyerve ezzel a trófeát és kivívva a továbbjutást a június 17. és 19. között rendezendő döntő tornára. Itt két angol csapat, a Grantham Academy, a Draycott & Long Eaton TCC, az észt Taltech Sports Club, a spanyol Arteal Tenis de Mesa, a francia Metz, a cseh Tesla Batteries Havirov, és a szlovák Geolog Roznava lesznek az ellenfeleik.