Poftă mare să aveți!

Ha nem tudnád, mit egyél a hosszú hétvégén, van néhány ötletünk. Nem is tudjuk, miről jutott eszünkbe a miccs, a cujka s a túrós puliszka.

Arra gondoltunk, hogy miközben elmorzsolunk két nemzeti könnycseppet, egyet jobbra és egyet balra, megnézzük, van-e valami haszna, hogy itt élünk egymás mellett, románok és magyarok néhány száz éve, s ha már búsulunk, búsuljuk a hasunkat. S együk örömmel a kedvenc román ételeinket.

fotó: preparatedevis.ro

Szasza szerint a pálinka a legésszerűbb étel, mit gyümölcsből főzni lehet, s a disznóvágós reggeleket csakis forralt pálinkával illik kezdeni. Íme a recept. Szasza úgy belelendült, hogy egyből románul írta, de hogy mindenki megértse, lefordítottuk:

Țuică fiartă vagyis forralt pálinka

Ingrediente – Hozzávalók

Țuică – Cujka, vagyis pálinka
Căldură – Meleg

Mod de preparare – Elkészítési mód

Iei țuică – Fogod a pálinkát
O fierbi – Meglobbasztod a tűzön
Gata! – Kész!

Ezt lehet variálni különböző fűszerekkel, állítólag a szemes bors, a szegfűszeg és a méz kimondottan jó ízt ad neki.

Ufó: Zakuszka

S míg megsül a disznófül, ehetsz egy kis zakuszkás kenyeret.

A zakuszka valahonnan a Fekete-tenger túlsó partjáról származik, örmények és grúzok a szülei, a románokon keresztül jutott el hozzánk. Mint sok más kaja, amit mi jellegzetes román kajának tartunk, de közben valahonnan sokkal messzebbről jön.


fotó: Egyed Ufó Zoltán

Nálunk a családba a zakuszka a waldorfos csapaton keresztül került be, velük kezdtünk el nagy rézüstben soktíz kilónyi adagokat főzni kalákaszerűen. Aztán annyira megnőtt a zakuszkaigényünk, hogy már saját magunknak is egy nagy üsttel főzünk. A részletes receptet leírtam idén egy képriportba, itt található.

Veronika: Az én kedvencem az igazi román túróspuliszka.

Nem csak azért, mert ez volt gyerekkorom hagyományos szombati reggelije, hanem mert könnyű elkészíteni és finom.

A mítoszokkal ellentétben puliszkakavaró helyett jobb habverővel keverni, és nem is muszáj csak egy irányba. A tapasztalat azt mutatja, hogy a nem túl keményre főzött puliszka sokkal finomabb, mert jobban elvegyül benne az olvadt túró. De a mennyiségeket tilos mérni, valamennyi vízbe kell valamennyi kukoricadara, aztán úgyis jó lesz.

fotó: Simó Veronika

Ja, és persze az anyukádtól kapott, a fagyasztóból túl későn kivett házi túróval kell készíteni, amiből késsel kell lefaragni a darabkákat, mert még nem olvadt ki teljesen. A forró puliszka úgyis megoldja ezt a problémát.

És akárki akármit mond, málnalekvárral tálalva a legeslegfinomabb. Köszönjük, román nemzet!

Ebédre jöhet a paszulyfőzelék csülökdarabokkal

István reggelire is ezt eszi, de az évszázados tapasztalat azt mutatja, ebédre sem megvetendő a paszulyfőzelék füstölt csülökdarabokkal avagy mâncare de fasole cu ciolan afumat.

“Ez volt a reggelim a minap, egy kis tükörtojással megspékelve. Magyaros bablevesnek indult, de sikerült túlméretezni az adagot, alig győztem adagolni hozzá a vizet. Amennyit felvesz, ugye, így szokták mondani. Nos, mind felvette s még annál is többet. Így lett belőle jó román étel.

fotó: Szilágyi István

Értelemszerűen kell hozzá egy pungányi paszuly, egy jó darab csolán a hentestől és legalább egy házi tojás a piacról. A tükörtojást nehéz elrontani, de nem lehetetlen, a fuszulykát ügyesen be kell áztatni legalább egy fél napra, a csülköt pedig külön vagy vele együtt megfőzni. Anyám szerint jobb külön, s azzal a vízzel feltölteni a paszulyt, amiben főtt a csülök. Azért sem úgy csináltam, de így se lett rossz.

Egy bő óra kellett, amíg a paszuly a csülökkel együtt megfőtt, ekkor adtam hozzá a rántást, majd egy lobbanás után az eresztéket (tojássárga, liszt, cukor, tej), amivel még egy lobbanásnyit főzzük és kész is van. A pontos arányokért érdemes az anyukákkal telefonon konzultálni. S hogy mennyi idő a lobbanás? Ne kérdezz ilyet, órával nem, csak szemmel mérhető időegység. Ja, és ne feledd a sót, borsot, még több fűszerpaprikát, a románok bulionnal (paradicsomlé) is bolondítják.

De ha ez így túl macerásnak hangzik, csak ugorj be a legközelebbi boltba, ahol biztosan találsz konzerves babfőzeléket, ízlés szerint csülökkel, kolbásszal vagy koszticával. Apu módra pár perc a serpenyőben vagy a mikróban, és kész is van. Poftă bună, la mulți ani!”

Csirkepaprikás paprika nélkül? Ostropel.

Edit: egyik kedvenc román ételem az ostropel de pui. Bukarestben, a sajtóház kantinjában lehetett napi menüben ilyet enni, marhás és csirkés változatban. A másik ilyen egzotikus nevű étel a tochitură volt, ami szintén egy tokányszerűség, csak még kolbász is van benne. Azóta sem feledhetem az ízüket.

fotó: Pál Edit Éva

Az ostropelt jobban szeretem, ezért választottam a román napra ezt. Első látásra olyan, mint a paprikás csirke, csak az íze egy kicsit más. Savanykásabb és édesebb egyszerre.

A recept elronthatatlan. Hasonlóan készül a pörkölthöz, azonban paprika helyett paradicsomot, vagy paradicsomlevet kell használni.

Megdinszteled a hagymát, én egy nagy fej vörös (lila) hagymát használtam most, mert az volt kéznél. Amúgy vannak receptek, amik hagyma nélküliek.

A csirkehúst – kb. egy kiló kicsontolt combot és mellehúsát vágtam kockára – beleforgatod, amíg az előzőleg sózott-borsozott hús kifehéredik.

Hogy még véletlenül se edződjön meg a hús, bár a csirke nem nagyon szokott, előre kiolvasztottam a fagyasztott paradicsomot forró vízben, és egy kis házi paradicsomlé társaságában hozzáöntöttem, babérlevél és karikára vágott fokhagyma került még a fazékba. A végén kevés szárított csombort dobtam bele, csak annyit, hogy nehogy megkeseredjen az étel.

Mind a tíz ujjamat megnyaltam – mondta a lányom, aki az elején gyanakodva nézte, hogy az anyja kiejthetetlenül román ételt főz, de végül háromszor is megkóstolta. S bár nem szereti, az ostropellel együtt még a puliszkát is jóízűen megette.

Vacsorára Előd miccse:

Biztosan nagyon sok mindent fel tudnék sorolni, amit a románoktól kaptam, de ami gondolkodás nélkül eszembe jut, mert éhes vagyok, az a miccs és cujka. Egyébként is egymás elmaradhatatlan kellékei. Nem tudnám elképzelni a hétvégiházas hétvégéket miccssütés nélkül.

Általában úgy kezdődik, hogy karajt vásárolunk a pálinkázás melletti árnyéktevékenységekhez, de a következő mondatok úgyis minden alkalommal elreppennek a bevásárlóközpontban: „Jó, de azért vegyünk miccset is”, „én megeszek kettőt”, „rám számoljatok hatot”. Jó állampolgárhoz híven mára a miccs és sör nélküli majálist úgy képzelem, mint a társasjátékot egyedül: “jó, jó, de valami hiányzik”.

fotó: Gál Előd

Egy jó miccshez darált sertés (40 deka), marha (40 deka) és birkahúsra (40 deka) van szükségünk, a fűszerezéshez sóra (2 teáskanál), borsra (2 kávéskanál), fűszerköményre (2 kávéskanál) és négy gerezd fokhagymára, ja, és a miccs elmaradhatatlan kelléke a szódabikarbóna (1 teáskanál) is.

Lehet azért választottam a miccset, mert az elkészítése sem túl ördöngős. A fent felsoroltakat jól összekeverjük, majd a masszát letakarva a hűtőbe rakjuk legalább nyolc, jobb esetben 24 órára. Ebből a masszából formálunk később henger alakú darabokat, amelyeket jobb esetben grillrácson (grătar), rosszabb esetben serpenyőben sütünk sötétbarnára. A színek szemponjától mindenki másra esküszik, de lényeg, hogy süljön át, a nyersszínű még, a fekete már nem jó! Nem nehéz, ugye?

És egy még könnyebb módja is van a miccskészítésnek. Bármelyik húst forgalmazó üzletben veszünk egy tárcát a fagyasztott miccshúsból, így még a kezünket sem piszkítjuk be, formáznunk sem kell, csupán kicsit beolajaznunk a rácsunkat és kitöltenünk a sütés mellé ildomos pálinkánkat.

Most bánatunkra elmaradt a kedvenc leves és a kedvenc desszert, arra kérünk, ajánlj azt kommentben te!