Piknikkel nyitnak, operával ünnepelnek

A szerző felvételei

Alighogy lezárult a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előző évada, máris a következő a téma. Augusztus 27-én a Függönyt Fel! évadnyitó piknikkel indítja az intézmény a 2023–2024-es jublieumi 25. évadát. Az esemény részleteiről és a következő szezonban várható programokról a pénteki, augusztus 18-ai sajtótájékoztatón beszélt Albert Orsolya színésznő, Lukács Emőke a bábműhely vezetője, Nagy Pál igazgató és Barabás Árpád művészeti igazgató. 

Egy kicsit rázósan indul ez az évad, mert nem így terveztük” – utalt a kulturális intézmények bizonytalan sorsára Nagy Pál, hozzátette, próbálják kizárni azt, hogy bármikor jöhet egy olyan kormányrendelet, ami keresztülhúzza minden számításukat.

Tudod már, hogy mi lesz a színpadon?

Barabás Árpád emlékeztetett, hogy a Parasztoperával fognak kezdeni, amit a Zsákbamacska, a 10 és az Ördögölő Józsiás című előadások fognak követni, illetve lehet számítani két stúdióelőadásra is, az egyik Fincziski Andrea Kondi című, a másik Esti Norbert színművészek Élet-Ritmusra egyéni műsora lesz. Ezen kívül elmondta, megpróbálják ebben az évadban jobban szétosztani a munkát, hogy szellősebb, könnyebb évük legyen a tavalyi, az egész társulatot megterhelő idény után. 

A bábműhely nem készül új előadásokkal a 2023–2024-es szezonra, mondta el Lukács Emőke. Ennek főleg az emberi erőforrás hiánya az oka. Viszont semmi nincs veszve, mivel a korábbi előadásokat nem tudták még annyi alkalommal játszani, amekkora igény lenne rá – magyarázta a bábműhely vezetője. Együttműködnek majd a szatmári bábszínházzal, a Petőfi-szelfi székelyföldi túrnéjának még vannak hátra megállói (Marosvásárhely, Csíkszereda), terveznek több osztálytermi előadást, amelyek iránt szintén nagy az érdeklődés és az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválján is részt fognak venni.

Továbbra is keresik az otthont, a saját játszóteret a bábműhely számára. A szejkei szabadtéri színpad ügyében pedig, „ha minden igaz akkor az idén sikerül szerződést is kötnünk a tervezőkkel” – újságolta az igazgató. Azt is elárulta, hogy az évad végére reményeik szerint elkészül egy előadás, amiben csak udvarhelyi származású művészek lennének benne, és amelyet Balázs Attila a Temesvári Színház igazgatója rendezne, aki szintén udvarhelyi. 

És azonkívül?

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy számos kísérőprogrammal készülnek a jubileumi évre. Szerveznek például színészportrékat, ezek kávézókban zajló kötetlen beszélgetések lesznek, ahol sorra bemutatják majd a színészeket. Kiderül, hogy mivel foglalkoznak szabadidejükben a Tomcsa Sándor Színház színpadán álló művészek, milyen a személyiségük, milyen dolgokat szeretnek, és talán még titkok is kiderülnek – mondta Albert Orsolya. 

Készülnek Tomcsa Challengekkel, amelyekel a színház online marketingjén szeretnének egy kicsit dobni. Szerveznek szakmacserét –  helyet cserél a néző és a színész, így az is megtörténhet, hogy a színész megy a boltba eladni, az eladó pedig részt vesz egy próbán. Lesz kocsmakvíz. A 25 év során udvarhelyen megfordult vendégszínművészeket megkérték, hogy írjanak pár gondolatot a színházról, ezeket majd a közösségi média platformokon lehet elolvasni. Matricáskönyvet is készítettek, amibe lehet majd gyűjteni a különböző, a színház által szervezett eseményeken a matricákat. 

Készülnek a dráMa kortárs színházi találkozóra és a Magyar Színházi Fesztiválra Bukarestbe. A legaktuálisabb program azonban, a 

Függönyt Fel!

évadnyitó piknik, amely az eredeti tervek szerint egyetlen nap alatt, augusztus 27-én zajlott volna le, ám akkor van a Siculus Fesztivál is, ezért kétnaposra bővült a 25. évad megnyitó programja. Első nap, Tomcsa Sándor születésnapján egy 25 kilométeres biciklitúrával indítanak. A túra a színháztól indul 10 órakor, onnan a katolikus temetőbe tart Tomcsa Sándor sírjához, majd Bethlenfalván és Székelyszentkirályon keresztül Oroszhegy fele veszik az irányt, és  Székelyszenttamáson keresztül jönnek vissza a Szejkére, majd vissza a színház elé. Közben lesznek pihenők, ahol a résztvevők visszatekinthetnek a korábbi évadokra, mondta Albert Orsolya. 

A biciklitúrát követő programok, a kincskeresés, a szabadtéri- és társasjátékok, a közös ebéd, a színházlátogatás, a jelmezes, díszeletes fotózás és a zene augusztus 28-ára, hétfő délután 14 órára kerültek át. Regisztrálniuk kell azoknak, akik részt szeretnének venni a biciklitúrán, illetve a kincskeresésen, amit ide kattintva tehetnek meg. 

Premier előtti vetítés

A 25. születésnap megünneplése a Parasztopera című előadás „premier előtti vetítése” lesz november 9-én (a Tomcsa Sándor Színház legelső bemutatója is ezen a napon volt) – jelentették be a sajtótájékoztatón. Az előadás nincs benne a bemutatóbérletben, sok meghívott vendéget várnak, hogy mindenki számára legyen hely, ezért „a bérletes bemutató egy másik alkalommal lesz”, magyarázta Barabás Árpád. 

Szintén a legelső bemutató évfordulóján kiállítást is szerveznek, ehhez a nézők segítségét is kérik. Várják azokat a tárgyakat, amelyek a Tomcsa Sándor Színház 25 éves múltjának valamelyik darabjából származnak – ilyen például a legelső színházjegy, amit majd meg lehet tekinteni a tárlaton. A kiállítandó emlékeket Fincziski Andrea gyűjti össze. 

Az uh.ro a te véleményedre kíváncsi!

Segíts nekünk megtervezni a jövőt! Csak pár kérdésre kell válaszolnod, mindössze 5 percbe telik, de nekünk sokat segítesz vele!

Segítek, kitöltöm a kérdőívet! »