Pegazusok Klubja: akik már nem félnek a jövőtől

fotók: DÁVID ANNA JÚLIA

Csütörtök reggel terjedt a hír: négy középiskolás, név szerint Péter, Hunor, Antónia és Richárd már sejti, mi lesz, ha nagy lesz és a Melindánál fog dolgozni. Az információkat András Lehel, a Melinda Instal vezérigazgatója és Gagyi Katinka, a program koordinátora osztották meg velünk.

Kik ezek a Pegazusok?

Olyan diákok, akiket magánösztöndíjjal támogatnak továbbtanulásukban, ez középiskolai szinten havi 100 eurót, egyetemistaként 150-et jelent majd. A támogatás a tanítási időre érvényes, viszont a vakációkban lehetőség van szakmai gyakorlatra, amit a jogszabályoknak megfelelően kifizet a vállalat nekik.

A Melinda Instal Pegazus magánösztöndíjprogramja 2011-ben indult, célja tehetséges fiatalok felkarolása, taníttatása, ösztönzése az itthon boldogulásra, ugyanakkor a vállalat így biztosítaná munkaerőforrásának utánpótlását. Az elmúlt években több mint 11.000 eurót fordítottak ösztöndíjakra, az idei évben induló projekt több mint 25.000 euróval fog zárulni.

A kiválasztottak

Tavaly esettanulmányi vetélkedőt hirdettek, ennek második fordulója októberben zajlott, ahol a város iskoláiból hét csapat huszonegy diákját figyelték meg a csapatban betöltött szerep és az egyéni teljesítménye szempontjából.

Kilenc diákot egyéni beszélgetésre invitált a Melinda csapata, melyen András Lehel a vállalat vezerigazgatója, valamint Gagyi Katinka a program koordinátora arról érdeklődtek, milyen érzésekkel vettek részt a versenyen, milyen tapasztalatokkal távoztak.

Ezen kívül jövőbeli terveikre is kíváncsiak voltak a továbbtanulást, de a munkavállalást illetően is. Kellemes meglepetésként érte őket, hogy a diákok mindannyian itthon szeretnének boldogulni és igencsak határozott jövőképpel rendelkeznek.

Különösen azokat a kompetenciákat keresték, amelyek a jövőben igen hasznosak lesznek: ilyen a kommunikációs készség vagy a tanulási vágy, késztetés. A többéves tapasztalat azt mutatja, hogy olyan ütemben változik a technológia, alakul a piac, hogy a vállalat számára különösen értékes az a munkaerő, aki folyamatosan igényli a képzéseket.

Ezek mellett az is fontos szempont volt, hogy milyen típusú munkaerőre lesz előreláthatóan szüksége a Melindának és ezzel mennyiben egyezik meg a diákok továbbtanulási tervei.

Így választották ki azt az öt diákot, akiknek konkrét ösztöndíj szerződést ajánlottak fel. Péternek a Tamási Áron Gimnáziumból, aki programozó, Hunornak a Kós Károly Szakközépiskolából és Antóniának a Benedek Elek Pedagódiai Líceumból, akik közgazdászok lesznek, és Richárdnak a Bányai János Szakközépiskolából, aki majd villamosmérnökként gazdagítja a csapatot.

A kiválasztást követően külön megbeszélésre hívták a diákokat és kísérőiket, hogy elmagyarázzák a szerződésben foglalt jogokat és kötelezettségeket. Ezeket kézhez is kapták, hogy otthon szüleikkel együtt is tanulmányozhassák, kérdezhessenek. Egy diák végül nem élt az ösztöndíj lehetőségével, a sajtótájékoztatón tanára elmondta, azért döntött így, mert szülei tudják támogatni továbbtanulását, és helyette kaphasson valaki olyan támogatást, akinek tényleg segítség ez a havi 100–150 euró.

Még egy diákot kiválasztottak, aki nem döntötte el, színész legyen-e vagy közgazdász, így márciusig haladékot kapott, ha mégis közgazdász lenne, akkor támogatják tanulmányaiban. Viszont a program koordinátorainak fontos szempont, hogy a diákok olyan pályát válasszanak, amiben jól érzik magukat.

Amit elvárnak

Az érettségi és a minimálisan elvárt tanulmányi eredmény után a felsőfokú szakirányra való sikeres felvételi, majd az alapképzés elvégzése úgy, hogy minden vizsgaidőszakban teljesítik a minimálisan elvárt szakmai átlagot.

Havi szakmai és pénzügyi beszámolót is várnak írásban, román nyelven – ezzel egyrészt nevelnék, hogy ha kapunk valamit arról el is kell számolni, másrészt ezen a szakterületen elengedhetetlen a román nyelv ismerete, és ezt gyakorolják így is.

Elvárás az is, hogy a felsőfokú alapképzés éveinek számával megegyező időszakra alkalmazásba lépnek a Melinda Instalnál képzésüknek megfelelő munkakörben.

Jó ez így

A Bányai János Szakközépiskola igazgatója szerint ez a lehetőség segíthet a tehetséges diákok itthon tartásában, és ennek különösen örül.

Dimén-Varga László közgazdaságtan tanár diákját kísérte el és elmondta, hogy gimnazista diákjaikkal kapcsolatosan az a tapasztalata, hogy legyen szó informatika vagy közgazdaságtant végzettekről, itthon képzelik el a jövőt.

A diákokat kérdezgetve az derült ki, nem félelmeik vannak a jövővel kapcsolatosan, sokkal inkább reményeik, hogy nem csupán a szerződésben foglalt időre felelnek meg a vállalat elvárásainak, hanem hosszú távon is.