Összevonnák a helyhatósági és az európai parlamenti választásokat

Bőven kijut választásból 2024-re: lesznek európai parlamenti, helyhatósági, parlamenti és államelnökválasztások.

A hét eleji hírek szerint a helyhatósági választásokat összekapcsolnák az europarlamenti választásokkal, írják több román sajtótermék oldalán.

Az Adevărul szerint szerdán a PSD és a PNL is több ülést tart a döntéssel kapcsolatban.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szervezeteinek többsége nem ellenzi az európai parlamenti és a helyhatósági választások összevonását, de kérik, hogy a koalíció mielőbb döntsön a 2024-ben esedékes választások menetrendjéről, , hogy a parlament még februárban szavazhasson a szükséges jogszabályokról, írják az Agerpresen kedd este.

Ugyancsak ekkor a Hotnews arról számol be, hogy a PSD és a PNL politikai forrásai megerősítették, hogy a helyhatósági választásokat összevonják az európai parlamenti választásokkal, és hogy a hivatalos döntést a PSD és a PNL január 31-re, szerdára tervezett ülésén hozzák meg. A döntésről Klaus Iohannis elnökkel is egyeztettek.

A PSD és PNL jól járna. De a többiek?

A két választás összevonásával a PSD és a PNL azt reméli, hogy a választók mozgósításával, a polgármesterek segítségével növelheti a választási részvételt, és maximalizálhatják a két párt százalékos arányát az európarlamenti választásokon. A céljuk az, hogy a Simion és Șoșoacă vezette pártok felemelkedését korlátozzák, és növeljék a PSD és a PNL mandátumainak számát az Európai Parlamentben, írják szintén a Hotnews cikkében.

A G4Media szerint a lépés hátrányos helyzetbe hozná az AUR-t és az USR-t, amelyeknek nincs meg az a polgármesteri infrastruktúra, amelyet a két nagy koalíciós párt mozgósítana a választásokon.

Az AUR és az USR antidemokratikusnak minősítette a kormány szándékát. Sőt, Cătălin Drulă, az USR elnöke azt nyilatkozta, alkotmánybíróságon fogják megtámadni, ha úgy döntenek, hogy egyszerre tartanák a választásokat, írják a Pro TV oldalán. 

Az AUR képviselői 31-én már tiltakoztak is a PSD és a PNL üléstermei előtt az Országházán. A PSD frakcióinak ülésterme előtt tüntető AUR-osok feliratozott táblákat tartottak kezükben, amelyek szerint “a PSD és a PNL veszélybe sodorja a demokráciát”, “A PSD és a PNL lépésről lépésre visszaállítaná a diktatúrát a választások összevonásával”, “Ciolacu és a PSD valós veszélyt jelent a demokráciára és a szabadságra nézve”. A PNL-frakció ülésterménél hasonló feliratokat tartottak a kezükben az AUR képviselői: “A választások összevonása révén akartok megszabadulni a románok haragjától”, “A PSD és a PNL a demokrácia és jogállam ellenségei”. George Simion, az AUR elnöke mindkét tiltakozáson megjelent.

A liberálisok ülésterme előtt Simion megvárta Nicolae Ciucă pártelnököt, nekiszegezte a kérdést, hogy ki állt elő a választások összevonásának ötletével, és biztosítékot kért, hogy nem fogják megsérteni az alkotmányt. “Minden lépés alkotmányos lesz, és a demokráciát fogja szolgálni” – felelte Ciucă. Ezt követően Simion azt nyilatkozta, elégedett a PNL elnökének ígéretével, és mindebből arra következtet, hogy Marcel Ciolacu a választások összevonásának ötletgazdája, ugyanis neki – Simion szerint – ”diktátorhajlamai vannak”.

Az európai parlamenti választások és a helyhatósági választások összekapcsolásának lehetősége esetén a júniusban megválasztott polgármestereknek még majdnem öt hónapot kellene várniuk a hivatalba lépésre, mivel a hivatalban lévő polgármesterek mandátuma csak szeptemberben fejeződne be. Romániában tehát először fordulna elő, hogy ugyanazon a településen kétféle polgármester lenne: a megválasztott és a hivatalban lévő polgármesterek.

Sorin Grindeanu közlekedési miniszter kedden emlékeztetett, a négy évvel ezelőtti választást leszámítva, mindiig a május-júniusi időszakban tartották a helyatósági választásokat, ő a “normális, megszokott beosztást” támogatja.

Az európai parlamenti választások június 6–9. között lesznek az Európai Unió weboldala szerint.