Összevonják az európai parlamenti és a helyhatósági választásokat

Szerdán ismét összeültek a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői, hogy az európai parlamenti és a helyhatósági választások esetleges összevonásáról döntsenek. Hogy milyen döntések születtek, 19 órakor megosztják a nyilvánossággal, ígérték.

Az Agerpres szerdán 18 óra előtt arról számolt be, hogy a PNL országos politikai bürója jóváhagyta szerdai ülésén az európai parlamenti és az önkormányzati választások összevonását és a PSD közös jelöltlista állítását az EP-választásokra. Pártforrásokra hivatkoztak.

Ezek szerint a döntést 58 támogató, öt ellenszavazattal és két tartózkodás mellett hozták meg.

A PNL vezetőtestülete a parlament épületében ülésezett.

Az európai parlamentes közös listát szerda délután a PNL elnöke, Nicolae Ciucă megerősítette, de hangsúlyozta, hogy csak itt, az önkormányzati választásokon külön listájuk lesz.

19 órakor Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă nyilatkoztak is a témával kapcsolatban.

Nicolae Ciucă bejelentette, a koalíció döntése az volt, hogy összevonják az europarlamenti és a helyhatósági választásokat. A helyhatósági választásokon minden párt a saját listával indul, az europarlamenti választásokon pedig közös listákon.

„Úgy gondoljuk, hogy ezen felelős vállalás révén ebben az időszakban nem engedhetjük meg magunknak, hogy kicsinyes politikai egók kedvéért gyengítsük az ország stabilitását” – fogalmazott.

Marcel Ciolacu szerint az, hogy az egyesülés mellett döntöttünk, nem a demokrácia ellen szól, hanem egy plusz szavazat a demokrácia mellett, válaszolt az USR és az AUR előző vádjaira. Emlékeztetett, az elnökválasztás szeptemberben, a parlamenti választások decemberben lesznek.

Korábban a két kormánypárt vezetői több egyeztetést is tartottak a témában, több forgatókönyvet is megvitattak, de nem jutottak dűlőre. Erről bővebben itt, itt és itt olvashatsz.