Országról országra jártak és verték át az embereket

Forrás: a helyi rendőrség Facebook-oldala

Szerdán, július 26-án számolt be a helyi rendőrség Facebook-oldalán, hogy délben diszpécserszolgálatukat arról értesítették: két személy az egyik székelyudvarhelyi áruház előtt próbál „adományt” gyűjteni saját maguk részére, arra hivatkozva, hogy többszörös fogyatékkal élnek, halláskárosultak.

A két személy különböző iratokkal próbálta alátámasztani fogyatékosságát, illetve a hitelesség érdekében listát is vezettek az adományozók különböző adataival és aláírásaival. Viszont amikor meglátták a feléjük közelődő rendőröket, összetépték a listát, és az igazoltatás során egyértelművé vált, nincs baj a hallásukkal. Bekísérték őket a helyi rendőrség székhelyére, ahol kiderült, nem rendelkeznek hiteles orvosi igazolással vagy bármiféle irattal, amely igazolná fogyatékosságukat, és a kéregető házaspár elismerte, soha életükben nem dolgoztak, hanem országról országra járva ezt a módszert használva jutottak pénzhez.

A helyi rendőrök a 61/1991-es számú újraközölt törvény értelmében a házaspár mindkét tagját pénzbírságban részesítették, és mivel fennáll annak a lehetősége, hogy egy nagyobb, több tagú csoport részesei, ezért tovább vizsgálják majd az ügyet.

Az eset kapcsán a helyi rendőrség óvatosságra int mindnekit, és arra kérnek, ha gyanús, potenciálisan veszélyes személyt észlel a környezetében, mihamarabb jelezze a 0266.210.210-es telefonszámon.