Országos kelengyeprogram indulhat

A kép illusztráció.

Kelengyecsomagot kapnának az újszülöttek, az erre vonatkozó törvénytervezetet már iktatták a képviselőházban – tájékoztat az Erdély TV.

A törvénytervezet értelmében a kisbabának járó kelengyecsomagot a kismama kapná meg a szülészetről való távozásakor. Ennek értéke az úgynevezett szociális mutató másfélszerese lenne, amely jelenleg 750 lej, magyarázta a Csép Éva Andrea RMDSZ-es képviselő, a kezdeményezés egyik aláírója.

Az elmúlt időszakban egyébként számos hasonló intézkedést fogadott el a kormány, illetve a parlament. A múlt héten jelent meg a Hivatalos Közlönyben az úgynevezett „junior centenár‟ megtakarítási számlára vonatkozó jogszabály is. Ennek értelmében, amennyiben a szülő a gyerek nevére nyit egy számlát és évi 1200 lejt befizet, az állam évente 600 lejes kamatot fizet ki erre.

 

A tervezet szerint a csomagban lenne: pelenkázó matrac, takaró, hálózsák, sapka, kesztyű, két pár zokni, kapucnis ruha, kezeslábas, négy body, két nadrág, törülköző, körömvágó olló, hőmérő, orrszívó, kenőcsök, pelenka, cumi.

„Végiggondoltuk azt, hogy mi az az alapvető kicsi csomag, amivel az anyuka, ha kiment a szülészetről és akár nehéz körülmények között is élnek, a gyerekének biztosítva van: nem fázik meg, nem betegszik meg, tud gondoskodni róla‟ – részletezte a képviselő. A törvénytervezetet úgy fogalmazták meg, hogy a csomagot az örökbefogadó szülő, a gondozó és a gyám is megkaphassa, szükség esetén.

Elfogadása esetén okafogyottá válhat az a jogi konfliktus, amelyet a prefektus indított Székelyudvarhely önkormányzata ellen, miután az helyi szinten elfogadott egy hasonló programot az októberi tanácsülésen. A prefektus szerint nincsen erre jogalap, tehát a helyi önkormányzat hatáskörén kívül esik az efféle támogatás.