Örmény katolikus pap látogat Udvarhelyre

Örmény Estet szervez a Székelyudvarhelyi Magyar Örmény Kulturális Egyesület szeptember 7-én 17 órai kezdettel a városi könyvtárban. Az esemény meghívott előadója Daveyan Karen atya Örményországból, aki az anyaországi örmény katolikus egyház életéről tart előadást az érdeklődőknek. Az előadást követően Minier Ottó, a szervező egyesület elnöke vetítéssel egybekötött beszámolót tart Urartu, az ősi örmény birodalom címmel.

Az örmény katolikus papot egy 2018-ban szervezett örményországi kirándulás alatt ismerték meg, aki jelenleg a Ghiumri egyházmegye papjaként tevékenykedik. Személyes találkozóra hívták Erdélybe és Budapestre, hogy jobban megismerje az itt élő közösségeket, amit el is fogadott az atya. 2019 szeptemberében felkeres több, örmények által lakott települést, előadásokat tart, Szent Áldozatot mutat be az itteni híveknek.

Szeptember 6-án Székelyudvarhelyen tesz látogatást, 7-én Csíkszépvízen, majd 8-án Gyergyószentmiklóson találkozik az őshazából elvándorolt testvéreivel. A zarándoklat Marosvásárhelyen, Erzsébetvároson, Szamosújváron, Kolozsváron folytatódik, Budapesten fejeződik be.

A szervezők meggyőződése, hogy ez a zarándoklat elősegíti és fenntartja az örmény katolikus egyházzal és anyaországgal való kapcsolatot  – áll a szerkesztőségünknek küldött közleményükben.