Ők kapnak nyugdíjat

Fotó: libertatea.ro

Elfogadta szerdán a képviselőház plénuma az egységes nyugdíjrendszer törvényét. A jogszabály elfogadása mellett 193, ellene egy képviselő szavazott, 14-en tartózkodtak, írja az Agerpres.

Az egyik, utolsó percben módosult cikkely szerint “nyugdíjas az a személy, aki jogosult a jelen törvény által szabályozott nyugdíjak valamelyikére, és legalább 15 évig fizette a nyugdíjjárulékot, illetve azon súlyos testi fogyatékkal élő személyek, akik teljesítették a minimális járulékfizetési időszak legalább egyharmadát” – ez utóbbi kategória az RMDSZ javaslatára került be.

A tervezet egy másik előírása szerint azok, akik tíz évnél rövidebb ideig fizettek nyugdíjjárulékot, választhatnak a nyugdíj és a szociális juttatás között. Akik 10 évnél több, de 15 évnél kevesebb ideig fizettek járulékot, azok minimális nyugdíját az országos bruttó minimálbér 40 százalékában határozzák meg, amelyhez hozzáadják az országos bruttó minimálbér 1 százalékát minden további járulékfizetős év után, a 14. évvel bezárólag.

A képviselők úgy döntöttek, hogy csökkentik a kötelező járulékfizetés időszakát a gyerekeket örökbefogadó nők esetében is, és korkedvezményt adnak azoknak, akik három gyereknél többet neveltek fel.

Romániában jelenleg minden negyedik polgár, azaz 5 millió személy nyugdíjas, ők 2017-ben 61,5 milliárd lejbe kerültek az államnak és az adófizetőknek, ez az összeg további 8,4 milliárddal emelkedik, az új nyugdíjtörvény értelmében. A fokozatos emelkedések hatására 2022-re 81 milliárdra rúg majd a kiosztott nyugdíj összege, ami a bruttó hazai termék 11,3 százalékát adja. (ProTV)

871 lejről 1.775 lejre nő a nyugdíjpont az elkövetkező években, és csak a 2000 lej feletti nyugdíjakat adóztatják meg 10%-al – jelentette be Lia Olguța Vasilescu, aki a tervezetet kidolgozó szakbizottság tagja.

Az ellenzéki USR máris bejelentette, hogy alkotmánybíróságon támadja meg a nyugdíjtörvényt, elégedetlenségük egyik fő oka a közméltóságoknak járó, szerintük túlzott mértékű különleges nyugdíjak fenntartása.