Ők jutottak be az Európai Parlamentbe

Ismered azt a viccet, hogy egy tévésztár, egy hajóskapitány és Mickey egér Brüsszelben?

Az európai parlamenti választások végleges eredményei alapján a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 10 mandátumot nyert, míg a Szociáldemokrata Párt (PSD) 9, az USR PLUS 2020 Szövetség pedig 8 helyet szerzett  – jelentette be hétfőn délután Marian Muhuleţ, a Központi Választási Iroda (BEC) szóvivője.

A Ludovic Orban vezette PNL mintegy 500 ezerrel több szavazatot kapott a kormányozó PSD-nél, amely 2 millió szavazatot kapott, akárcsak a Dacian Cioloș és Dan Barna vezette USR PLUS 2020.

Az ötszázalékos küszöböt meglépő Pro Románia párt, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két-két képviselőt küld az Európai Parlamentbe. Ehhez az eredményhez átlagosan félmillió szavazat volt szükséges.

Az EP-választások választási listáin összesen 18.267.256 személy szerepelt, közülük gyakorlatilag minden második élt a jogával, a részvétel 51,2%-os volt. Az érvényes szavazatok száma 9.069.822, az érvényteleneké 274.415 volt.

A népszavazáson valamivel kevesebben, mintegy 8 millió állampolgár válaszolt mindkét kérdésre, ennek túlnyomó többsége, 6,5 millió személy (81%) igennel szavazott, 1 millió nem és 400 ezer érvénytelen szavazatot számláltak.

A nyertes listákból tisztán kivehető, hogy jelentős mértékben cserélődik a román EP-képviselet, viszont jól ismert arcokat is fogunk viszont látni Brüsszelben, többen közülük egymás vetélytársai voltak a román politikában.

Vagy éppen a médiában, hiszen a PNL-lista élén az a Rareş Bogdan (B1) tévés műsorvezető áll, akit számtalan alkalommal büntettek meg a magyarellenes kirohanásai miatt. Méltó társa lesz a PSD listáján második helyet kapó Carmen Avram, aki a rivális Antena3-nak dolgozott, viszont osztozik „kollégája” nézeteiben, ha a magyarokról van szó. Velük biztosan lesz pár izgalmas meccse az RMDSZ színeiben befutó Winkler Gyulának és Vincze Lorántnak.

Elönti Brüsszelt a Dâmbovița?

A belpolitikai viszályok exportját nagy valószínűséggel megtöbbszörözi, hogy egy terembe kerül a PSD-ből kiváló, Pro Románia pártot megalapító Victor Ponta volt miniszterelnök és Corina Creţu uniós biztos, illetve a PDL-ből kivált PMP-s Traian Băsescu volt államelnök és az ukrán Bukovinából származó Eugen Tomac, aki személyes tanácsadója volt.

A PNL bejutói között továbbá olyan nagyágyúk szerepelnek, mint Vasile Blaga volt belügyminiszter és Gheorghe Falcă aradi polgármester, míg a nagy rivális szociáldemokraták Rovana Plumb volt környezetvédelmi minisztert juttatták be. A régi arcok közül a félig német származású Siegfried Mureșan (PNL) és a nyelvhelyességi hibái miatt gyakran közröhej tárgyát képező Maria Grapini (PSD) neve köszön vissza.

A választások nagy győztesének kikiáltott USR PLUS 2020 Szövetség részéről mandátumot szerzett a kormányt bíráló Dacian Cioloş, volt uniós biztos és a kormányválság idején technokrata kormányfő, oldalán a francia származású Clotilde Armand-nal, aki civil aktivistaként tett szert hírnevére, majd 2016-ban polgármesternek is indult Bukarestben, sikertelenül.