Ők a legújabb polgármesterjelölt-jelöltek

Egy hete jelent meg a Milyen legyen és ki legyen Udvarhely polgármestere? felhívásunk, amiben arra kértük az udvarhelyieket, gondolkodjanak el ezen, és beszélgessünk róla. Amint az kiszámítható volt, jóval többen voltak, akik jelezték, hogy semmi esélyünk bevonni a várost, mint ahányan érdemben írtak. De szerencsére, amint az remélhető volt, akadt néhány ember, aki mert beszélni, akár a névtelenség védelme alatt. Alább olvashatjátok javaslataikat, meglátásaikat.

Elsőként F. olvasónk levelét közölném, aki a jó polgármester tulajdonságainak listáját egészíti ki:

Az elvárások mellé én még betenném, hogy: 
Képes a XXI-ik század világával, technológiájával és tempójával együtt élni, gondolkodni
Rájön, hogy a város hétköznapi működtetése nem egyenlő a város elkövetkezendő tizen-, meg huszonévével. Nem döntésképtelen a fejlődés irányaival kapcsolatban, hanem olyan párhuzamos elképzeléseket, projekteket hoz helyzetbe, amelyek közül majd az élet ki tudja válogatni az életképeseket. (A jövőnk nem a szintbe hozott aknafedőkön, nem a kiosztott szociális lakásokon, nem a kiüresített ünnepségek során elmondott izzadságszagú beszédeken áll vagy bukik.)
Hozzá mer nyúlni szent tehenekhez, így képes feltenni Európa térképére a várost. Szándékosan nem sorolom a város szentnek gondolt teheneit, mert elvinné a figyelmet a feldobott témáról.
Meglátásom szerint a város előbbrelépéséhez kell a csontot odatevő munkásember, végrehajtó polgármester, kell a dörzsöltség, a szónoki képesség, és hogy túl sok eredmény esetén se maradjunk elöljáró nélkül, kell a hazai rendszerben való eligazodás, tisztánlátás.
Egy esélytelennek tűnő jelölt számára az lehetne a meglepetést jelentően eredményes stratégia, ha nem egy személyben lépne ki a választók elé, hanem 1-2 konkrét személy megjelölésével, akik az általa nem uralt területeknek jó képviselői tudnak lenni.

A következő hozzászólónk annyira féltette identitását, hogy nem volt elég számára az ígéretem, hogy titokban tartom a hozzászólók nevét, ő még egy anonim emailcímet is létrehozott. Teljesen megértem, egy ilyen városban, és nagyon hálás vagyok neki, hogy ezt a terhet is vállalta, mert az övé az egyik legértékesebb hozzászólás. Pontosan azt tette, amire kértem, felsorolt egy féltucat nevet, olyan emberekét, akik eddig nem szerepeltek a listámon, de érdemes elgondolkodnunk rajtuk. Íme a levél:

Szia ufo!
Jók a nevek! De pár civil kimaradt, akik talán hozzátehetnek, és akik néhanap meg is nyilvánulnak közösségi kérdésekben.
Pl. Komoróczy Zsolt, aki most egy nagy multi vezetője, de volt már sajtószóvivő is. Tapasztalt, mégis fiatal, iskolázott, népszerű.
Nagy Pál a színház vezetője, de politizál is. Lehet, ő is nyitott lenne rá.
Szakács Paál István az inkubátorháztól. Ő új vezető, de amit csinál, az klassz, nagy élet van a város végén náluk mindig. Népszerű, szeretik az emberek.
Jakab Áron Csaba megint színre lépett. Konfliktuskereső, de lehet, megint próbál politikából megélni.
Miklós Zoltán, a múzeumigazgató, vagy pár női név is jöhetne, elég férfias a lista.
Geréb Lacit én nagyon javasolnám, ő hozzáértő és nagy stratéga. 
Üdv,
akarki

Rengeteg olyan hozzászólás érkezett, hogy „Gálfi Árpád! Gálfi Árpád! Gálfi Árpád!”. De mivelhogy nem az volt a célunk, hogy leteszteljük, mennyire szeretik a nők Gálfi Árpit, inkább egy olyan hozzászólást választottam be a válogatásba, amelyik a felkiáltójelen kívül valami értelmeset is közöl:

Én mégis Gálfi Árpádra adom a voksom, éspedig az egyenessége és vállalhatósága miatt. Természetesen kezdő, és még sokat kell tanulnia, de gondoljunk arra, hogy le kell tisztulnia neki is egy-két dolognak, mint ahogy másnak is le kellett anno. Ez a 3 év nekem pozitív oldalát mutatta, a tenni akarást, a cél kitűzését a megvalósítás követte, igaz néha kaotikusan, nem hagyva kis pihenési szuszt a városnak, de annak is eljő az ideje, hogy letisztuljanak egy rendszerré a város rendbetételének mozzanatai. Olybá tűnt, hogy 3 évbe bele akarta volna sűríteni az ex-polgármesterek be nem tartott választási ígéreteit, illetve mulasztásaikat.
Gálfi Árpád részemről mégis az, akiről tudom, hogy harcol, tesz, dolgozik, kommunikál, elront és helyrehoz a város érdekében. Sajnos, de ez újdonság nekünk, nem vagyunk ehhez hozzászoktatva, hozzászokva. Én remélem, hogy a következő periódusában letisztulnak a dolgai, sikerül jó csapatnak szerveződnie mellé, tapasztaltabb és tisztább meglátásai lesznek, melyek ugyancsak a város gazdasági, turisztikai erősségét fogják emelni.
Az MPP 2019 tavaszáig a legrokonszenvesebb erdélyi magyar párt volt, jelenleg -2 pontot adok nekik 0 és 10 között. 🙂

A Facebook-os hozzászólások közül főleg a Gálfit és Csányit feltétlenül, érvek nélkül támogatók voltak túlsúlyban. Egy-kettőben voltak tisztán megfogalmazott érvek is, ilyen például az alábbi:

Egy jó polgármester gyakorlatilag egy erős menedzser, akit 1. a város nem tud rendesen megfizetni, inkább lokálpatriotizmusból dolgozik, mint a pénzért 2. kénytelen belemerülni a helyi és országos politikai posványba, ahol nem könnyű becsületes emberként érvényesülni. Én már azt is csodálom, hogy Gálfi vállalta, és remélem, hogy újra vállalja.

Volt néhány olyan hozzászólás, ami jelöltneveket nem tartalmazott, de általánosságokat igen, ezekből másolok be ide olyanokat, amelyek egyszerűek, és elég tisztán megfogalmazottak:

Ez egy bonyolult és egyben egyszerű kérdés. Bonyolult szemből nézve a válaszok: Jó kaliberű, energiával és akarattal teli, tegyen valamit a városért stb. stb. stb…. egyszerű szemből nézve: LEGYEN “EMBER”!
Egy mondat, mit nem sokan értenek, de egy olyan ritka fajt foglal magába, ami már majdnem kihalt.

Vagy itt egy másik, ami a választókról is szól, nem csak a jelöltekről:

A városvezetés nem egy ember dolga, nincs szükség kiskirályokra, volt elég. Olyan vezető kell, aki szakembereket épít maga mellé, akiknek a munkáját egy irányban tartja, és akikben megbízhat. Olyan ember kell, aki nem pártérdekeket amik végsősoron mind magánérdekek képvisel, hanem a közösséget. Gazdaember kell kisvárosba, nem megélhetési politikus, aki alapítványokból és egyéb pénzmosodákból finanszírozgatja magát. Fejlődés akkor tud lenni, ha szakemberek vezetnek egy jó gazda polgármester irányításával, és nem a kevés, de befolyásos érdeket, hanem a közösség hosszútávú érdekét képviselik. De ehhez fel kell, hogy nőjön a közösség is, és az érettséget az urnánál kell megmutatni, nem a fészbúkon!

És végül egy részlet egy egysoros információközlő levélből:

Szia Zoltán,
(csak halkan) kiegészítésképen Szász Jenőhöz, amiért nem lehet: már nincs román állampolgársága! (Ja, hogy szerez? Az is igaz 🙂 )

Na, erre nem is gondoltam, pedig ott van már jó ideje a számítógépemen az a hivatalos közlöny, amiben írja, hogy Szász Jenő lemondott az állampolgárságáról.

Mára ennyi. Köszönöm mindenkinek a hozzászólását és a ránk pazarolt idejét, ha még bárkinek jön ötlete, javaslata, küldje el bátran az ufo@uh.ro címre, „polgármester” tárggyal.