Növelték a kórházi betegek étkezési fejkvótáját

Az inflációs rátához igazítják, és nem lehet kevesebb napi 22 lejnél a kórházi betegek étkezési fejkvótája – fogadta el a törvénytervezetet döntő házként a képviselőház szerdán, április 13-án. A jogszabály az egészségügyi reformra vonatkozó 2006/95-ös törvényt módosítja.

Azok a személyek, akik nem rendelkeznek biztosítással, szintén jogosultak egy minimális egészségügyi ellátási csomagra és a megállapított étkezési fejkvótára. A jogszabály 2022. július elsején lép hatályba – számol be a hírügynökség.

Az állami egészségügyi intézményekben az étkezési fejkvóta összege nem lehet kisebb napi 22 lejnél az eddigi 16 lej helyett, de az egészségügyi intézmény vezetősége az új étkezési fejkvóta további növeléséről is dönthet, amennyiben más forrás is a rendelkezésére áll az állami költségvetésből biztosított kereten kívül.

A módosított változat szerint a költségvetésük által a helyi önkormányzatok is hozzájárulhatnak az egészségügyi intézmények fenntartási és működési kiadásaihoz. Ilyenek például a személyzeti költségek, termékek és szolgáltatások, beruházások, javítási, bővítési és korszerűsítési munkálatok, orvosi felszerelések, vagy az étkezési fejkvóta kiegészítése – írja az Agerpres hírügynökség.

A kiemelt kép illusztráció.