Nőhet a minimálbér, de nem mindenkinek

Az országos garantált bruttó minimálbér 7,2%-os növelését javasolja a munkaügyi minisztérium – derült ki a szaktárca honlapján közzétett tervezetből.

A bruttó minimálbér eszerint 2019 decemberéhez képest (2080 lej) januártól 2230 lejre nőne. A felsőfokú tanulmányokat igénylő állások minimálbére a pótlékok és egyéb juttatások nélkül havi 2350 lej marad a tervezet szerint. Nem módosul az építőipari minimálbér sem – szögezte le szerda este Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő azt mondta, meglátásuk szerint az alkotmány értelmében a minimálbérnek egységesnek kell lennie. „Úgy véljük, hogy a minimálbér fokozatos emelésével lassan-lassan eljutunk ezekhez az összegekhez” – fejtette ki az Agerpres hírügynökségnek.

A parlament különben szerdán törölte azt a rendelkezést, amelynek értelmében a részmunkaidős alkalmazottak után a minimálbérnek megfelelő társadalombiztosítási hozzájárulást kellett fizetni, ha a jövedelmük nem érte el a minimálbér szintjét. Ezt a szabályt még a PSD-ALDE kormánykoalíció vezette be, azzal indokolva, hogy a munkaadóknál visszaélésre adhat okot az adók és járulékok alacsony szintje.