Nem tettek pálcát a küllők közé

Fotók: Szabó Apor

Először találkoztak élőben a tanácsosok a járvány kezdetén tartott rendkívüli tanácsülés óta. A Szent István teremben távolságtartással foglaltak helyet a képviselők, közülük is csupán tizenöten, így jól elfértek a teremben. A maszkok nem foglalták nagyon a helyet, főleg nem az arcokon.

Bíró Edith, Mike Levente, Ketesdi Imre, Lőrincz Edit, Orbán Balázs hiányában kezdődött az ülés, rögtön azzal, hogy az első napirendi pont, a város költségvetésének kiigazítása elmarad, mert nincs szakbizottsági véleményezése, s így törvénytelen szavazni róla.

Meg kell húzni a nadrágszíjat

Az elodázott költségvetésmódosítás tartalmazta volna az egyházaknak az iskolaépületekért fizetett bér elfogadását, a Harghita Business Center-t működtető ADI és más egyesületek tagsági díját, a működési költségek fedezését és a kulturális alap eltörlését. Az országos szinten januárban létrehozott, áprilisban eltörölt kulturális alap 2-3 millió lejes bevételkiesést jelent a városnak, amit saját forrásból kell kiegészíteni, hogy biztosítani tudják az intézményekben dolgozók fizetését. Ez a mai Románia valósága – véleményezte a jelenséget a határozattervezetek felvezetőjében Gálfi.

A beruházási tételeket is változtatni kellett volna: „Bízom abban, hogy a nagyon-nagyon hangoztatott Székelyudvarhely nemfejlődése zöldutat fog kapni a testület részéről is” – utalt a maga módján a polgármester arra, hogy az RMDSZ vesszőparipája, hogy nem költi el a beruházásokra, fejlesztésekre szánt összegeket a város.

Jelentős számú munkahely került veszélybe, szűnik meg, ez nemcsak az érintetteket, hanem a város bevételeit is érinti. Az adóbefizetéseken már látszik a válság hatása, takarékoskodni kell, a nadrágszíjút meg kell húznunk. Első lépésként gondoljuk át, tanulmányozzuk az érintett ingatlanok lehetőségeit, és csak azután álljunk bele a vásárlásokba. Merem remélni, hogy Székeölyudvarhely önkormányzata újra vissza fog térni a költségvetés-tervezetre, hogy tudjon a város haladni – mondta még Gálfi, de nem tudjuk, melyik ingatlanokra utalt, aztán áttérhettünk a listán maradt napirendi pontokra.

Nem tettek pálcát a küllők közé

Az elsőt Mester Zoltán, a városi sportklub igazgatója vezette fel: augusztus 5-8. között lesz a székelyföldi kerékpáros körverseny, Székelyudvarhelyen 7-én, pénteken halad át. Az eredetileg előirányzott 15 ezer lej helyett 10 ezer lejjel támogatják, részfinanszírozzák az eseményt.

A második napirendi pontban egy köztulajdont képező ingatlan kataszteri dokumentációját módosították. Nagyon furcsán vezették fel, a napirendi pont megfogalmazása is a magyar nyelv megerőszakolása, muszáj volt picit belenéznünk a dokumentációba. A Rét utcai lakóövezet zonális rendezési tervét 2019-ben fogadták el, ingatlanberuházást tervez ide egy magánbefektető. Ha jól értjük a dokumentációból, a 2019-ben létrehozott DLG Bonhaus Kft.-ről van szó, amelynek adminisztrátora nem más, mint a volt polgármester, Bunta Levente. Egy 30 házas lakóparkot akarnak létrehozni a helyszínen 2-3 éven belül, ezért kérik az út áthelyezését, derül ki a dokumentációból. Vicces, hogy a tanácsülésen mindenki úgy hallgatott róla, mintha senki nem tudná, ki a magánbefektető.

Nincs az útra szükség eredeti helyén, ezért egy 673 négyzetméteres területet „át kell helyezni” a Rét utca bővítésére annak érdekében, hogy a rendezési terv megvalósulhasson. Derzsi László kérdésére Nagy-Tőkés Ferenc, a városháza munkatársa elmondta, nem történik parcellacsere, ez tulajdonképpen határkiigazítás, és a terület mérete sem módosul. Orbán Árpád arról érdeklődött, nem lehetne-e, hogy a város értékesítse a területet, a fennmaradó útrészről pedig úgyis le kellene mondania a tulajdonosnak. Mivel közhasznú közterület az út, nem lehet értékesíteni, hangzik a válasz. Nem tesznek pálcát a küllők közé, az alpolgármester tartózkodásával elfogadják a tervezetet.

Jöhet a refrén, a lájtmotívum és a da capo al fine egyben

A harmadik napirendben ügyvédfogadásról van szó, sálállálá. Ez az utóbbi évek tanácsüléseinek refrénje lassan, lájtmotívuma, da capo al finéje. A polgármester előterjeszti, a tanácsosok – hol a két MPP-s átszavazásával, hol tartózkodással, hol térerőn kívül tartózkodással, elutasítja. A tavaly megszellőztetett korrupciógyanúsnak nevezett szejkefürdői beruházásról – víz- és szennyvízhálózatépítésről – van szó, amit a polgármesteri hivatal nem vett át, ezért a kivitelező cég beperelte azt.

Derzsi László RMDSZ-es polgármesterjelölt megragadja az alkalmat és a mikrofont egy rövid szónoklat erejéig: azért akar ügyvédet a hivatal, hogy ne kelljen kifizetnie a számlát a kész munkálatért, akadályozva ezzel a város fejlődését és többek közt a Mini Erdély Park elindulását. Mikor fog a vezetékeken víz és szennyvíz folyni?

Hajdó Csabán (EMNP) a sor, hogy szólóban replikázzon, szerinte a polgármester harmadjára válaszolt erre a kérdésre, és épp azon van az ügyvédfogadással, hogy mihamarabb folyjon a víz azokon a csöveken. Különben is, két hete erről megy folyamatosan a tanácsosok között a beszélgetés, minden részletét tisztázták annak, hogy jutottunk ide. Kéri az RMDSZ-frakciót, szavazzák meg a határozatot, hogy mihamarabb működhessen a hálózat.

Benedek Árpád Csaba (RMDSZ) figyelmezteti a tanácsosokat és a polgármestert, hogy Romániában élünk, ahol a bíróság nem a megoldás, hanem az elodázás eszköze. Benedek szerint erről meg lehetett volna egyezni, ők ezt a peres utat nem támogatják. Péter Balázs (MPP) kifakad, hogy miért kell ebből politikai ügyet kreálni, ha tényleg a város érdekét nézik. A pert nem a város indította, hanem a vállalkozó, akinek valószínűleg nem áll érdekében a fizetés elhalasztása. Hogy nem vette át a város a vezetékeket, annak oka van. Gálfi sorolja fel ezeket, de röviden: nem talál a dokumentáció a megvalósítással, és törvényesen nem veheti át, az építkezési felügyelőség nem írta alá az átvételt.

Hat igen szavazattal és nyolc tartózkodással a tervezetet elutasították.