Nem is annyira zöld az elektromos autó?

Egy német kutatócsoport megkérdőjelezte az elektromos autók környezetbarát jellegét, sőt, szerintük rosszabb hatással vannak a környezetre, mint a dízelautók – tudósít az MTI.

Christoph Buchal kölni fizikaprofesszor és kollégái a Német Gazdaságkutató Intézet számára készítették el a szerdán nyilvánosságra hozott jelentést, amelynek értelmében az elektromos autók 11-28 százalékkal nagyobb mértékben terhelik a környezetet, mint a dízelautók.

A kutatók számítása szerint például egy Tesla Model 3 akkumulátor előállítása 11-15 tonna szén-dioxid termeléssel jár, ami a tízéves élettartam alatt évente 15 ezer kilométer esetén 73-98 g/km szén-dioxid-kibocsátást jelent. Ha ehhez hozzáadjuk az akkumulátor töltéséhez szükséges hálózat kibocsátását is, akkor 156-181 grammot bocsát ki, ami jelentősen nagyobb, mint az összehasonlításként használt (Mercedes típusú) dízelautóé.

A tanulmány szerzői szerint a környezet szempontjából jobbak lennének a metán meghajtású autók, mivel azok szén-dioxid-kibocsátása egyharmaddal alacsonyabb, mint a dízelautóké.