Nem indokolt a főügyész menesztése

Nem tartja tiszteletben a hatályos jogszabályokat az igazságügyi miniszter jelentése a legfőbb ügyész tevékenységéről – derül ki a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) indoklásából, amellyel korábbi döntését támasztja alá.

A CSM ügyészi részlege november 19-én véleményezte negatívan az Augustin Lazăr legfőbb ügyész leváltására vonatkozó javaslatot, amelyet Tudorel Toader miniszter október 24-én jelentett be.

A csütörtökön közzétett indoklásában a CSM azt írja: a tárcavezető jelentése nem tartja tiszteletben sem a hatályos jogszabályokat, sem a nemzetközi standardokat, és ellentmond az alkotmánybíróság által megszabott joggyakorlatnak.

A CSM értelmezése szerint az ügyészek az igazságügyi miniszter alárendeltségében, de nem ellenőrzése alatt fejtik ki tevékenységüket, a kontroll egyetlen elfogadott formája a hierarchikus viszonyokból eredhet, ami nem áll fenn.

A törvény értelmében a legfőbb ügyész leváltását az igazságügyi miniszter kérheti, és a CSM ügyészi részlege konzultatív jellegű véleményt fogalmaz meg a kérésről. A döntést az államfő hozza.