Nem csak rövid fellángolás volt, ez lett a legsikeresebb sportágunk

Fotó: GÁL ELŐD

Zárt kapukkal rendezik meg a március 27-től, szombattól vasárnapig zajló Európa Kupa A csoportjának mérkőzéseit a székelyudvarhelyi sportcsarnokban. „Ezelőtt három évvel, amikor elindultunk az Európa Kupában, akkor volt egy olyan a közvéleményben, hogy ez egy fellángolás. Azóta eltelt három év, az udvarhelyi asztalitenisz felzárkózott az európai élmezőnybe, és három év után ismét itt vagyunk, és lehetőleg még jobb eredményekkel szeretnénk zárni – mondta György István, a házigazda Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub edzője.

Mivel a még őszre tervezett csoportmérkőzéseket végül a negyedik halasztást követően sikerül megrendezni, a csapat hónapok óta készül az egyértelmű cél érdekében: továbbjutni a csoportból az a 16 csapat közé, akik majd a májusban Horvátországban rendezendő buboréktornán küzdenek meg a kupagyőzelemért. Ha véletlenül nem sikerülne a továbbjutás, a jövő évi Európai Kupában való szereplést bebiztosította a csapat azzal, hogy függetlenül a később esedékes elődöntők kimenetelétől Székelyudvarhely első érmét már megszerezték az idei országos bajnokságban azzal, hogy bejutottak a felsőházi rájátszásba.  

De mi is lesz itt pontosan?

Az ukrán bajnok Fortune Kiev és a horvát ezüstérmes Libertas Marinkolor – ellenük kell majd kivívni a továbbjutást. Az eredetileg négyfős csoportból a portugál ezüstérmes a járvány miatt volt kénytelen lemondani a szereplést. „E-mailben jelezték, hogy az Azori szigetek teljesen le vannak zárva, ezért nem lesznek jelen” – mondta György István.

A két ellenfél már csütörtökön meg is érkezett városunkba, pénteken lesznek a hivatalos edzések a csarnokban, szombaton és vasárnap a mérkőzések. Szombaton 14 órától az ukrán és a horvát csapat játszik egymással, az udvarhelyiek szombaton 19 órától játszanak az ukránok, valamint vasárnap 10 órától a horvátok ellen. 

A torna buborékrendszerben zajlik, a bírók, csapattagok, stábtagok csak előzetes negatív teszttel, és a belépés előtt végzett szintén negatív antigén tesztel vehetnek részt. A nézők otthonról követhetik, „online lesz közvetítve az európai szövetség saját “tv” oldalán, valamint az udvarhelyi csapat Facebook-oldalán is” – nyugtatott meg az edző. Szerinte nagyon kiélezett mérkőzések várnak a csapatra. Az ukrán csapatot tavaly Spanyolországban sikerült megverniük, ők idén biztosan szeretnének visszavágni, míg a horvát csapat szintén egy tapasztalt, de fiatal játékosokból álló csapat, ezért nem mert jóslásokba bocsátkozni az edző.

A csapat Sebastian Loso, György Szilárd és Cservik Krisztián hármassal kezd, de Tamás Szabolcs, és Sánduly Levente is bevetésre kész. „Én nem bánnám, ha már a vasárnapi mérkőzésre már meglenne a továbbjutás, és lehetőséget kaphatnának a fiatalok” – mondta György István, aki Cservik játékát külön kiemelte: „a tavalyi évben 200 százalékon teljesített az Európa Kupában, így a helyét bebiztosította. Van egy különleges stílusú játéka, amit kezdésből nehéz feltörni. Ez egy előnyünk. Egy román bajnokságban, amikor többször játszol ugyanezzel az ellenféllel, és kiismered a játékát, az más, de jelen pillanatban egy-egy mérkőzés van, így Krisztián játéka nagyon hatásos tud lenni”.

A hétvégi mérkőzések után sem pihenhetnek az asztaliteniszezők, a következő hétvégén rendezik a román bajnokság elődöntőinek odavágóit, amely során az udvarhelyiek a bukaresti Steauával csapnak össze. Az egyikkel felpörgetik magukat a másikra, egyiket sem rendelik alá a másiknak – ecsetelte György István, hangsúlyozva, hogy a román bajnokságban a döntőbe kerülés a cél.  

A sportcsapatok kínlódnak

Az Európa Kupában való szereplésről tartott sajtótájékoztatón az elöljárók is lefutották a kötelező köröket. Köszönik Istvánnak a munkát. A nehézségek ellenére, költségvetés nélkül is sikerült támogatniuk az asztaliteniszt, Székelyudvarhely is profitálhat ebből, erre büszkének kell lennünk, nagyon fontos az összefogás – sorolta el előbb Gálfi Árpád polgármester, majd Bíró Barna Botond, Hargita megye tanácsának alelnöke. Utóbbi a jelenlegi legsikeresebb sportágának nevezve az asztaliteniszt, kívánt sok negatív tesztet, pozitív élményekkel és eredményekkel.

A sportág sikerességét György István is megerősítette, elmondta, nem tud róla, hogy Hargita megyében lenne még klubcsapat, amelyik Európa Kupa szereplést tudna felmutatni az idén. „Másfelől tudjuk, hogy a többi sportág mennyire kínlódik, ez egy kicsit elszomorító. A miénk is jól néz ki, viszont nem lehet azt mondani, hogy hú, de szuper. Mindenhol problémák vannak” – reagált.