Negyvenezer, s jobban leszel?

Ez a csapat olyan, hogy mindent előre kitervel és pontos akar lenni – kezdte Nagy Pál a 45 percesre tervezett programbemutatót, majd András Lehel másfél óra múlva azzal fejezte be, hogy hát ezt még kell gyakorolni. Érthetjük úgy is, jóindulattól függően, hogy már első perctől nem tartják be az ígéreteiket, és úgy is, hogy kicsit késnek, de amit ígértek, az előbb-utóbb meglesz.

Fotó: DÁVID Anna Júlia

Negyvenezerre növelnék Székelyudvarhely lakosságát 2040-ig – jelentette be András Lehel, a Melinda Instal vezérigazgatója, a választási programbemutató házigazdája. Mire levegőt tudtunk volna venni, már a következő kijelentéssel állt elő: a jelenlegi etnikai arányok megtartásával, majd meg is ismételte ezt.

Melyik udvarhelyi székelynek nem dobban ettől meg a szíve? Csak aztán jönnek a gondolatok is utána. Az, hogy milyen mellékhatásai voltak azoknak az intézkedéseknek, amelyek következtében legutóbb Székelyudvarhelynek 40 ezres lakossága volt. A születésszabályozás miatt sok nő meghalt, sok nemkívánt gyerek lelki nyomorban nőtt fel, és elnéptelenedtek a székely falvak az erőszakos iparosítás, urbanizáció miatt. A kilencvenes években sokan voltunk és szegények a városban.

Élhető és szerethető, ez a SMART?

A POL jelöltjei, bár hatékonyságra törekszenek, nem pont úgy képzelik el a demográfiai robbanást, mint ahogy 30-40 éve megéltük. A pozitív természetes szaporulat, a külföldön élő udvarhelyiek hazaköltözése és más területekről való betelepedés révén növelnék a lakosságot. A cél az, hogy Udvarhely vonzó hely legyen. Ezt a tervet, a választási programjukat SMART alapokra fektették, számszerűsítették és részletesen kidolgozták az oda vezető első lépéseket, hallhattuk tőlük. A SMART egy akrosztikon, a specifikus, mérhető, elérhető, releváns és időhöz kötött kifejezések angol megfelelőinek kezdőbetűit összeolvasva jön ki.

„Specifikus, hiszen egy konkrét számban van kifejezve, mérhető, hiszen a hivatalos népszámlálási adatokból kiderül, elérhető és megvalósítható is, hiszen már volt a 90-es években 40 ezres a város lakossága. Releváns is, mert ha élhető és szerethető a városunk, a lakosság növekedése kell, hogy tükrözze ezt a tényt”. 34 257 lakost számoltak az utolsó népszámláláson, a kiindulópontot 35-36 ezer közé teszik.

A programjukat, mint mondják, a Szerethető Székelyudvarhely nevű, 2017-ben Geréb László és csapata, a REGA egyesület által bemutatott városfejlesztési stratégiára alapozták.

Címe amúgy már ismerős lehet a közéletet követő udvarhelyieknek, Az élhető és szerethető Székelyudvarhely. Az élhető város nem csak az uh.ro egy korábbi, Katona Zoltán által vitt rovata, hanem egy, az SZKA által támogatott civil kezdeményezés neve is, az előző városvezetés, Bunta Leventével az élen is gyakran hangoztatta. Kereskényi Gábor, szeptember 1-jén ugyancsak élhetőnek és szerethetőnek képzelte el Szatmárnémeti következő négy évét.

Tulipános mese helyett számok

Konkrét, számokkal, adatokkal alátámasztott célok kellenek: „ha nincsenek számok a cél mellett, pontosan ugyanolyan mese habbal, semmitmondó, ködös megfogalmazás lesz a programjuk, mint a politikai ellenfeleiké, szúrt oda főleg az RMDSZ-nek András Lehel, mert a bemutató pillanatában az MPP programja még nem volt nyilvános.

Ha sikerül hazaszólítani a fiataljainkat, azt jelenti, hogy az itthoni lakosságnak is élhető feltételeket sikerült teremteni, biztosítva a helyi vállalkozások számára a megfelelő munkaerő-ellátást, folytatta a Melinda igazgatója, a POL listájának hetedik helyezettje az indoklást. A bővülő lakosság adói által nagyobb jövedelmet biztosíthatunk a helyi költségvetésbe, ezáltal újabb, hasznos beruházások valósulhatnak meg. A bővülő lakosság helyben költi el a pénzét, hogy ezek fejlődjenek, vezette fel „hosszútávú jövőképüket”.

Váltsuk le a káoszt, váltsuk le Gálfit!

Az RMDSZ már július végén bejelentett programjáról és jelöltjeiről itt olvashat.

– Vállaljuk, hogy az elkövetkező négy évben élünk, és nem visszaélünk a lakosság bizalmával, lefektetjük az alapjait a jövőkép megvalósításának, jelentette ki.

A programban visszatérő motívum az önkormányzat mint katalizátor, a stratégiák kidolgozása, a hatékonyság növelése és az együttműködés.

Iskolázott vállalatok

Az élhető és szerethető Székelyudvarhelyen 11 pillért azonosítottak be, ezeket a jelöltek mutatták be. Szabó Zsuzsa tanító néni az elsőt, az oktatást. Oktatási stratégiát akarnak kidolgozni, létezik már egy 2017-ben készült tanulmány (a REGA Egyesület dolgozta ki a városvezetés felkérésére 48 ezer lejért – a szerk.), mely a középiskolai helyzetre vonatkozik, ezt kellene szerintük továbbgondolni.

„Székelyudvarhely iskolaváros jövője attól függ, hogy tanult, szakképzett, magas hozzáadott-értékű iparágakban dolgozó emberek lakják. A 21. század igényeire válaszolni a lakosság és a helyi gazdaság igényeit figyelembe véve” – jelentette ki a csapat egyik oktatási szakértője.

A helyi vállalkozások szempontjából a hiányszakmák betöltése, szakoktatás támogatása, népszerűsítése, a felsőoktatás és a meglévő IT-oktatási munkacsoport továbbfejlesztése, az oktatási infrastruktúra továbbfejlesztése tornatermekkel és más edukációs felületekkel, az megkezdett iskolafelújítások befejezése szerepel a célok között. Szükséges lenne a tanár-diák-szülő hármas hatékonyabb együttműködése, amihez hozzájárulhatna akár a város oktatási intézményeit bemutató információs honlap is.

Az üzleti angyal Udvarhelyen

programot is meghonosítanák a több vállalkozót felvonultató szabademberek második legfontosabb célkitűzésük, a gazdaságfejlesztés keretében. Ez azt jelenti, hogy felkérnék a tehetős udvarhelyi vállalkozókat, szálljanak be egy-egy fiatal vállalkozásba, és tőkebefektetést hajtsanak végre. Albert Sándor, a szakterületért felelős egyik csapattag leszögezte, hogy az önkormányzat szerepe a gazdasági élet fellendítésében korlátozott, de katalizátor szerepét betöltheti és az önkormányzatba bevihetnek néhány, a vállalkozásokra jellemző szemléletmódot. Gazdaságfejlesztési stratégiát dolgoznának ki, hogy legyen egy konkrét irány, ne a kapkodás jellemezze a területet.

Az önkormányzatnak két, nehezen számszerűsíthető területen kellene aktív szerepet vállalnia: az infrastruktúra fejlesztésében oda kellene figyelni a vállalkozók igényeire, a meglévő épületállományt a vállalkozók terveivel összhangba hozni akár beruházásokkal is. Sok üres ipari felület van, amiket be kell kapcsolni szerintük a gazdasági körforgásba. Székelyudvarhely hazavár programot indítanának: magas hozzáadottértékű vállalkozók telepedjenek haza, segíteni kell fészket rakni nekik, mondta Albert Sándor.

Mutasd magad, ha udvarhelyi vagy

A harmadik terület, amire összpontosítottak, a kultúra. A 2018-ban elfogadott kulturális stratégiát kellene gyakorlatba ültetni elsősorban. A kulturális és oktatási intézmények közti együttműködésre odafigyelni, a város kulturális életét jobban láttatni, és a magunk látómezejét tágítani – fejtette ki Pálfi Kinga. Az értéktár felkarolása, bővítése, a mozi és a művelődési ház épületének felújítása, erre finanszírozást keresni szintén a célok közt szerepel.

Az egészségügyben a prevencióra helyeznék a hangsúlyt, könnyítenék a kórház körül a parkolást, helikopter-leszállópályát létesítenének, felújítanák a családorvosi központot a Sziget-negyedben, és a szejkefürdői gyógyvizet, gázt felhasználnák gyógyítási célokra. A járóbeteg-rendelő már létező online előjegyzési programját elkezdenék működtetni, sorolta Ölvedi Zsolt.

Mi a pálya a sportban?

A sport és egészséges életmódról Godra Zsolt számolt be, aki a futsal szerelmese és támogatója. Ennél a pontnál már kezdtünk gondolkozni azon, hogy megérné stratégiaírásra átpozicionálnunk magunkat a következő négy évben, de nem kapkodtuk el, előbb még elmajszoltunk a helyszínen egy oltári finom sajtos pogácsát.

A város nem támogathat minden sportot egyformán, prioritást kell felállítani, hogy eredményeket is lehessen a versenysportokban elérni.

A teremsportok művelőinek kellene egy multifunkcionális sportcsarnok, mert az asztaliteniszezők, a különböző korosztályú kézilabdázók, birkózók stb. nincs, hol edzzenek. Erre keresik a forrásokat. A meglévő városi stadion felújítására van már forrás, felkerült az Országos Beruházási Ügynökség listájára, akárcsak a városi uszoda. A játszóterek felújításával a kisgyerekek korosztályát némileg lefedték, a nagyobb gyerekeknek azonban a mozgásigényét nincs, ahol kielégíteni. Ezt szervezéssel, alacsony költségekkel meg lehet oldani a POL-osok szerint úgy, hogy az iskolák sportpályáit kellene délutánonként felügyelettel a rendelkezésükre bocsátani. Megtudtuk: a városi sportgála a POL-nak is szívügye, nem csak az RMDSZ-nek.

Tematikus évek és figyelő tekintetek

Az egyházak és a szociális szféra Tankó Ágnes területe. Idősotthon, idősek foglalkoztató központja és hospice-ház létrehozása áll a tervek közt, valamint a szociális ellátásban jeleskedő egyházakkal együttműködés, a koronavírus-járvány által sújtott rétegek feltérképezése, segítése. A civilek esetében a Kossuth utcai központ továbbfejlesztése, a civilekkel való hatékonyabb együttműködés egy civil referensi állás létrehozásával, és a tematikus évek lennének az újdonságok.

A közbiztonságot újabb térfigyelő kamerákkal, a rendőrséggel való hatékonyabb együttműködéssel, a lakossági rendőrségbe vetett bizalmának növelésével érnék el, mondta Major Sándor.

Úgy elvenni a pénzét, hogy élvezze

A turizmus és a szabadidő eltöltésének kérdéskörével Nagy Endre földrajztanár és alkalmi idegenvezető foglalkozott. Az alapelv az, hogy úgy húzzuk ki a turisták zsebéből a pénzt, hogy közben jól is érezzék magukat, mondta. Ebben a Székelytámadt vár felújítása és az abban létesítendő turisztikai-kulturális központ, minőségi fesztiválok idecsábítása, létesítése a lenne segítségükre. Ami a helybéliek életminőségét javítaná jelentősen, az egy szabadidőpark lenne a Kerekerdőn mellékhelyiséggel és a városi strand korszerűsítése. Szimbolikus városkapukat is állítanának, a szejkei wellnessközpont pedig további turistákat vonzana szerintük is.

Cső, kábelek!

Az áramkiesések megszüntetése érdekében közbenjárnának az áramszolgáltatónál, ahol vezetőcsere történt, s reményteljes, hogy most már változás is történik a területen, fejtette ki Péter Balázs.

A gázhálózat felújításának befejezése, parkolási felületek létrehozása, további vezetékeknek a föld alá helyezése, a vízszolgáltatás és a szennyvíztisztítás korszerűsítése, a terelőút megépítése a 2021-27-es pályázati ciklus kihasználásával, a megnyert pályázat révén a főútvonalak teljes felújítás a biztonságos biciklizés feltételeinek megteremtésével, ezek a főbb témák a területen.

Minden egyéb Gálfinak jutott

A leköszönő és beköszönni óhajtó polgármester sorolta az egyéb terveket: Udvarhelyszék integrált fejlesztési tervének kidolgozását a környékbeli települések bevonásával, a szelektív hulladékgyűjtés további fejlesztését, a városközpont tehermentesítését és átalakítását, városi zöldség- és barompiac korszerűsítését stb.

Mi történt eddig?

A csapat egy része eddig is hatalmon volt, miért nem sikerült eddig az előző kampány során megígért terveket teljesíteni?  Például parkolóhelyeket létrehozni, parkolóházat építeni az elmúlt négy évben? Mik az akadályok, és hogyan tudjuk feloldani ezeket? – merül fel a kérdés Szilágyi István kollégámban.

Megtudjuk, hogy a feltérképezéssel és forráskereséssel volt elfoglalva a polgármesteri hivatal. Eddig egy parkolóház létrehozása van folyamatban a Kuvar negyedben, a kazánház melletti területen, ez egy mintaberuházás, aminek a példáján a többi városrészeken is tudnak majd parkolóhelyeket kialakítani.

Mit akarnak azon kívül, hogy leváltsák Gálfit?

A programot nem ismertették, jelöltjeik egy részét igen a polgári párt jelöltjei csütörtökön.

Egyetlen lehetőséget találtak eddigi kutatómunkájuk során: egy félemeletet a földbe, kettőt a föld fölött, válaszol Gálfi. Olyan területeken lehet ezt megvalósítani, amik önkormányzati tulajdonban vannak és önkormányzati infrastruktúrával rendelkeznek. A parkolóházakat állomásozásra, nem a gépjárművek tárolására építik, tudjuk meg. A tömegközlekedést is meg kell oldani, ez is segíthet a parkolási problémákon.

Jól hangzik, de

A külföldön dolgozó, élő székelyudvarhelyiek hazacsábítása trendi téma, de jelen pillanatban itthon is munkahelyhiány van, lásd a konfekcióipart – kérdez tovább István. Van-e erre elképzelése a városvezetésnek?

Albert Sándor az IKOS Conf. Kft. Pénzügyi igazgatójaként az érintettség jogán elmondta, hogy a textilipar hanyatlása globális probléma, nagyon nehéz erre helyi szinten megoldást találni.

A munkaerő egy részét felveszi a piac, a kisebb vállalkozások, ha megszavazzák a csapatot, egy másik részüket átképeznék annak függvényében, hogy mely területeken van munkaerőhiány – vette át a szót Péter Balázs. Az ipari park létesítését, ami az RMDSZ ötlete, amiatt, hogy egy öthektáros egybefüggő területet feltételez főút mellett, nem tartják kivitelezhetőnek, a meglévő ipari infrastruktúra átalakítását viszont igen, hangzik még el.

Lemaradt, de mikor?

Sokat hallottuk mostanában, hogy Udvarhely lemaradt a környező településekhez képest, de nem 2016-ban maradt le, érvel András Lehel. A Melinda igazgatója szerint Csíkszereda és Szentgyörgy abból építkezett, amit az előző mandátumban pályázatként lehívott. Udvarhely városvezetése a 2011-17-es ciklusban azonban nem az uniós pályázatokra, hanem a nagyvadakra kacsingatott, ezért maradtak el a befektetések. Most egy csomó pályázat meg van nyerve, a mezei utakra vonatkozót veszítették csak el, lehet dolgozni, fejti ki a polgármester, aki kérdésünkre azért beismerte, hogy egyes pályázatok előkészítésén már Bunta idején is dolgoztak.