Négyszeres világbajnokkal érkezik az asztalitenisz Európa Kupa

György Szilárd, György István és Tamás Szabolcs, fotó: GÁL ELŐD

Se Bíró Barna Botond, se Gálfi Árpád, de még Ölvedi Zsolt sem – konstatáltam meglepetten belépve a Nagy Ferenc Asztaliteniszterembe, ahol bejelentették a hétvégi Európa Kupa, a kontinens második legrangosabb, kluboknak kiírt tornájának csoportkörével kapcsolatos tudnivalókat, és beharangozták a hétvége díszvendégét is.

Legalább elmaradtak, „a számunkra nagyon fontos, hogy ezáltal a régiónk fejlődését, a gyermekeink egészségre való nevelését támogatjuk” protokollkörök a két főtámogató, a megyei tanács és Székelyudvarhely önkormányzata részéről. „Olyan érzésem van, mint amikor a hatéves gyereket először engedik egyedül iskolába” – fogalmazott György István a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub vezetője, hozzátéve, hogy a képviselők nyugodtak lehetnek, jó helyre költik el a pénzt. Sőt, egyenesen hízelgő is, hogy nincsenek jelen, véli a csapatvezető, mert azt jelenti, sablonossá vált, hogy

ott vannak az európai élmezőnyben.

A székelyudvarhelyi együttes, miután nem jutott tovább csoportjából a Bajnokok Ligájában, és így indulási – majd szervezési – jogot szerzett az Európa Kupában, a lengyel bronzérmes Polski Cukier Gwiazda Bydgoszcz, a cseh ezüstérmes El Nino Praha és a holland bajnok De Boer Taverzo együttesét fogadják. „Volt már szerencséjük” a lengyel és a cseh együttesekkel játszani a korábbi években, vissza szeretnének vágni. Első mérkőzésüket pénteken, október 20-án játszák a lengyelek ellen 18 órától, majd szombaton ugyanebben az időpontban következnek a hollandok, és vasárnap, október 22-én 13 órától a cseh együttes ellen zárják a csoportkört.

A négycsapatos csoportkör első két helyezettje jut majd tovább, amennyiben sem az első, sem a második pozíciót nem csípi el az udvarhelyi csapat, az az idei európai kupaszereplésük végét jelentené. „Egy csapat idén is két kupában indulhat. Mi a BL-ből kiesve azért választottuk ezt a Europe Trophy helyett (a harmadik számú kupasorozat – szerk. megj.), mert nincs értelme visszafelé menjünk, a jobbaktól akarunk tanulni, a jobbakkal akarjuk felvenni a versenyt” – magyarázta György István, aki szerint a továbbjutás bravúr lenne ugyan, de nem lenne szenzáció.

Ugyanígy gondolja ezt testvére, György Szilárd játékos is: „ezeken a meccsen kikapni sem lesz egyszerű, de ha nyerünk, azon sem kell meglepődni. El kell kerülni a hibákat, mert ezek azok a csapatok, amelyek, ha hibázol, azt kegyetlenül kihasználják”. A csapat összetétele változatlan Szilárd mellett Sebastian Loso, az együttes svéd légiósa, és két saját nevelésű játékosa: Sánduly Levente és Tamás Szabolcs kap szerepet.

Arról, hogy mennyire húzós ez a tempó – kedden még a nemzeti bajnokságban Sepsiszentgyörgy ellen játszottak, és kaptak ki –, utóbbi azt gondolja, sokkal jobb ebben a mókuskerékben, hiszen legalább játékban maradnak, a régi tornarendszerben nem fogott ki egy jó napot, vagy éppen lebetegedett, elment az egész szezon.

Apropó szezon.

György Szilárdék már ötödik mérkőzésükön is túl vannak a Szuperligában, és eddig csupán az említett Szentgyörgy elleni találkozón kaptak ki, legyőzték Besztercét, Újszentes, Krajovát, és Focșani-t is. Az őszi fordulókból két meccsük maradt hátra: egy Mioveni, egy a Bukaresti Steaua ellen. Egyik időpontja sem derült ki egyelőre, ami biztos, hogy mindkettőt hazai pályán, az udvarhelyi sportcsarnokban játszák majd. Ugyanitt lesz megrendezve a hétvégi Európa Kupa csoportköre is, amelyre

egy jelentős díszvendég,

Jónyer István is elfogadta meghívást. A miskolci születésű Jónyer a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett négyszeres világbajnok magyar asztaliteniszező, szülővárosának díszpolgára. Az 1970-es években sportágában a világ legeredményesebb játékosai közé tartozott többek között az általa kitalált oldalpörgetés, az úgynevezett kiflipörgetés miatt, amelyet korábban csak ő tudott. Egyéniben 1975-ben, párosban 1971-ben és ’75-ben, csapatban 1979-ben ért fel a „világ tetejére”.  Azóta csupán a svédek és a kínaiak tudtak csapatban világbajnoki címet ünnepelni, de egyéniben is csupán egy svéd, egy francia és egy osztrák versenyzőnek sikerült megtörni az ázsiak dominanciáját a vébéken.

Jónyernek emellett számos Európa-bajnoki címe van, és az is egyedülálló, hogy 1967 és 1982 között 25 magyar bajnoki címet szerzett. A nemzeti csapattól 328-szoros válogatottként vonult vissza, 1996-tól a Magyar Asztalitenisz Szövetség alelnöke, 1997-től rövid ideig a magyar asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya volt.

A 73 éves, egykori világklasszissal egy közönségtalálkozót is szerveznek pénteken, október 20-án 16 órától a művelődési ház koncerttermében, majd másnap egy gálameccset játszik 15 órától. A rangos „öregfiúk” mérkőzésen Fejér-Konnert András, Udvarhely egyik legeredményesebb asztaliteniszezője lesz az ellenfele.

Ami a jegyeket illeti,

a háromnapos bérlet 60 lejbe kerül, amellyel mind a hat Európa Kupa mérkőzést és a gálameccset is megtekintheted, de van lehetőséged napijegyet is venni 25 lejért. A mérkőzéseket az Európai Asztalitenisz Szövetség online közvetítésekre létrehozott honlapján is élőben követheted.

Kiemelt kép: archívum/GÁL ELŐD