Négy napig mozinak használjuk a mozit

Október 6-án indul a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 21. kiadása. Székelyudvarhelyen szerdán még nem, hanem csütörtökön, október 7-én kezdődnek a vetítések magyar rövidfilmekkel a városi könyvtárban, majd este már az egész esté filmeké lesz a főszerep, elsőként a Jutalomutazással, amit

19 órától vetítenek a moziban.

Dárday István és Szalai Györgyi filmszatírája a Magyar Művészeti Akadémia minden idők legjobb magyar filmjeit tartalmazó listáján a huszonkilencedik helyet foglalja el.

A Jutalomutazás fikciós dokumentumfilm: előre kidolgozott cselekményét eredeti helyszíneken, amatőr szereplőkkel forgattak. Alkotói a drámai sűrítés helyett a hétköznapi pillanatokra, a tétova pillantásokra és gesztusokra fókuszálnak. Nem ítélkeznek, nem rajzolják el a figurákat: itt senki sem rossz ember, csak épp mindenki a saját nézőpontjához ragaszkodik. A bürokrácia rendszerszintű hibáit veszik célba. A szocializmus nyugalmas felszíne mögötti lassú enyészetet mutatják meg, de a film a konkrét történelmi kontextusból kiragadva is érvényes és hatásos: érzékenyen ragadja meg, miként reagál egy összeszokott, zárt kisközösség az új kihívásokra.

A történet szerint a járási vezető örömteli hírt kap, egy úttörőt küldhetnek harminc napos angliai jutalomutazásra. A hivatali gépezet azonnal munkához lát és meg is találják a nyolcadikos Balogh Tibit, aki jól tanul, tud gitározni és fizikai dolgozók a szülei, azaz tökéletesen megfelel a bürokrácia elvárásainak. Az elvtársak gyorsan kiruccannak a faluba, összeszedik a munkahelyről a szülőket és kis ünnepséget rögtönöznek. A zökkenőmentesen dolgozó központ a megszeppent családdal ott helyben aláíratja a papírokat, de Tibi anyja (Tamás Kálmánné) később meggondolja magát. Nem akarja elengedni a fiát.

A filmet a dokumentarista játékfilmezés trendteremtő alapművének, a Budapesti Iskola megkerülhetetlen alkotásának, és a szocializmus erjedését feltáró válságfilmek ikonikus darabjának tartják számon.

21 órától

az Oscar-díjas Szabó István által írt és rendezett Zárójelentés című dráma következik.

A film fő karaktere, Stephanus professzor elismert kardiológus, akit váratlanul nyugdíjaznak. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, ezért hazaköltözik a szülőfalujába, ahol körzeti orvosként kezd dolgozni. Itt újra találkozik gyerekkori szerelmével és legjobb barátjával, ám nem feledkezhet bele a múltidézésbe, ugyanis kisstílű, ártalmas politikai csatározásokba keveredik, és saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz velük.

A film olyan színészeket sorakoztat fel, mint Klaus Maria BrandauerEperjes KárolyUdvaros DorottyaStohl AndrásCsomós MariSzirtes ÁgiKerekes Éva, vagy Andorai Péter. “Szabó a magyar film egyik leggyümölcsözőbb korszakának egyik utolsó élő képviselője, így a Zárójelentés szükségszerűen önmagán túlmutató jelentőséget kap. Ha enélkül a többletjelentés nélkül lehetne értelmezni, értékelni a filmet, egy lapos szerzői darabnak nevezhetnénk, ami felvonultat néhány érdekes ötletet, de nem elég erőteljes ahhoz, hogy filozófiai vagy esztétikai értelemben maradandó vagy akár élvezhető legyen. Szabó István végakarataként viszont a Zárójelentés egy zavaros, megkérdőjelezhető üzenetű, hamis karaktereket hamis környezetben mozgató, hamis próbatételek elé állító, vázlatszerű alkotás” – írja róla a Filmtekercs.hu mozis szakoldal.

Pénteken

16 órától a könyvtárban bemutatják az Erdélyi magyar dokumentumfilmek versenyének két indulóját: a Gyurit, Szigeti Szenner Szilárd filmjét, és a székelykeresztúri László Barna által készítette Isteni Kéz című alkotást.

Az Isteni Kéz alkótóját, László Barnát kedvenc filmjeiről kérdeztük. A fiatal székelykeresztúri rendező toplistáját ide kattintva érheted el.

19 órától

már a moziban Kovásznai György 1980-ban kiadott animációs filmjével folytatódik, a Habfürdő: zenés trükkfilm szívdobbanásra című rajzfilmet idén restaurálta az Európai Filmarchívumok Egyesülete, akiknek céljuk az európai filmművészet gyöngyszemeinek digitális felújítása és széleskörű bemutatása.

És hogy miért lenne gyöngyszem? Erről a film.hu készített interjúkat tavaly, a film bemutatásának negyvenedik születésnapján. Hegyi Olivér a 2019-es Friss Hús Nagydíj győztese a stílusáról azt mondja, ehhez foghatót azelőtt, és azóta sem látott.

„Először egy átlagos TV-n láttam egy régi VHS kazettán, amitől nem reméltem sokat. Tudtam, hogy Kovásznai érdekes filmeket csinált, de mivel nem volt szem előtt és nem volt része a must-see listámnak miközben művészeti felsőoktatási intézményekbe jártam, gondoltam, annyira azért nem lesz átütő. De arra nincs is szó, hogy mennyire meglepődtem az első 10 perc után, emlékszem közben főzni akartam a vendégeimnek és megállt a kezemben a krumplihámozó, leesett az állam és mondtam a vendégeimnek, hogy most nem lesz vacsora, mert ezt a filmet először meg kell nézni” – emlékszik vissza a film.hu interjújában Iványi-Bitter Brigitta, a Kovásznai Kutatóműhely és Archívum kurátora, a Candide kalandjai producere.

A merész stílusú, kísérleti musical radikálisan szembement a gyerekeknek, klasszikus irodalmi alapanyagból készült hazai rajzfilmekkel, meg is osztotta a korabeli kritikusokat. A történet szerint Zsolt, a kirakatrendező, esküvője napján lelép, és védőnőként dolgozó vonzó, háztartásbeli szerepre készülő nagyvilági menyasszonya, Klári kolléganőjéhez, Annihoz menekül, aki épp az ötödik orvosi felvételijére készül albérleti szobájában. Zsolt ráveszi Annit, hívja fel aráját, és közölje vele, hogy meggondolta magát, mégsem veszi el.

21 órától

Felméri Cecília filmjét, a Spirált vetítik a Jászai-Mari díjas Borbély Alexandra, az Arany Medve-díjas Bogdan Dumitrache, és Kiss Diána Magdolna főszereplésével.

Egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona.  A felszín alatt azonban titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik.

Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről – írja a film történetéről a Filmtettfeszt weboldala.

A filmmel, amit az Imdb közössége 6.4-esre értékel, Varsóban és Thessalonikiben is díjat nyert Felméri Cecília rendező és forgatókönyvíró. A filmtekercs.hu kritikája a három főszereplő játékát méltatja és ugyan kifogásolja a film kezdetleges vontatottságát, a lélektani drámáról azt írja: bármennyi veszteséget és bánatot is hordoz, szívet melengető film a Spirál, mert magában hordozza az elengedést és az örök megújulást is.

A szombati program

már reggel 10 órától elkezdődik Palásthy György Hahó, Öcsi! című filmjével.

Ki ne emlékezne még a magyar ifjúsági és gyerekfilmek aranykorát elindító alkotásra, és a Kovács Krisztián által megalkotott Balog Öcsi kalandjaira? Ha te is emlékszel, mutasd meg most a gyereknek is.

A történet alapján az öt és negyedéves, nagycsoportos Balog Öcsi a legkisebb gyerek a családban, akire már senkinek nincs ideje. Elhajtja a bátyja, elhajtja az anyja és a nagymamája is, pedig Öcsi csak játszani akar. Hirtelen haragú apja büntetésből, amiért megzavarta a reggeli újságolvasását, bezárja a fürdőszobába. Öcsi a fürdőszobafogságból képzelete segítségével szabadul ki: két törpe, Kököjszi és Bobojsza segítségével útnak indul, hogy megkeresse az időt, mert az senkinek nincs a családjában. Útja során eljut az Óperencián túlra, ahol a hétfejű sárkánnyal is meg kell küzdenie.

Miután lejárt a 15 órától kezdődő erdélyi dokumentumfilmek seregszemléje, a magyar romantikus vígjátékoké a főszerep.

19 órától

vetítik Lakatos Nóra párkapcsolati romkomját, az imdb-n 6.4-re értékelt Hab című filmet.

A Kerekes Vica által megformált Dóra cukrász, aki mindent imád, ami a foglalkozásával kapcsolatos. Tészták, habok, cukrozott cseresznyék között tölti a napjait – és mindezt egy cuki kis boltocskában kínálja az édesszájú világnak. A sütimennyország azonban keserű jövő elé néz: ha tulajdonosa nem szerez hirtelen nagyon sok pénzt, lehúzhatja a rolót. Az ilyen helyzetekre a legjobb szakácskönyvek sem kínálnak megoldást, úgyhogy Dóra kikever egy ravasz tervet: benevez egy családi cégeknek hirdetett versenybe, és szerződtet hozzá egy vállalkozó kedvű agglegényt, aki a hiányzó millióért folytatott hadjárat során a vőlegényének hazudja magát. Csakhogy a pasas megrögzött csajozógép. És az már csak a hab a tortán, hogy nagyon jóképű is…

21 órától

a 6.9-esre értékelt Így vagy tökéletes című filmet vetítik, amelyet Péter Varsics rendezett.

A történet szerint a Fekete Ernő által eljátszott elviselhetetlen író, András egy sikeres reklámügynökség kiégett kreatívigazgatójaként még azután is komoly író szeretne lenni, hogy az első regénye csúnyán megbukott. Lenéz mindent, ami nem szépirodalom, így mélyen megveti az új spirituális bestsellert, az Így vagy tökéletest és annak népszerű szerzőjét, Katát. Aztán egy közös fotójuk felpörög a közösségi médiában, elterjed róluk, hogy járnak, és Andrásnak – kis segítséggel – támad egy nagy ötlete: ez a kapcsolat esetleg sikerre segítheti az új művét. Kár, hogy az életben semmi sem megy olyan egyszerűen, mint a regényekben. Főleg, ha pár megbízhatatlan pasi, nagyszájú kolléga, életunt műkritikus meg egy dögös reklámszépség is belekeveredik az ügybe.

A filmett.ro azt írja a filmről, hogy íve egy teljesen közhelyes romantikus komédiáé az első pillanatban kitalálható befejezéssel, de az addig vezető út merész fordulatokkal, hangnemváltásokkal és a megszokottnál nyersebb poénokkal van kikövezve. A kritika a film merész humorát is kiemeli, azt hogy folyamatosan, ráadásul – ami még ritkább – erőlködésmentesen káromkodnak és füveznek benne, mindez pedig magától értetődően, magyarázat nélkül simul bele a film világába.

Vasárnapra még két filmet tartogatnak

a szervezők, 18 óra 30 perctől Nagy Bálint 2020-as filmdrámáját, a Legjobb tudomásom szerint című filmet vetítik.

A film főszereplője egy fiatal házaspár, Nóra és Dénes. A történet egy nemi erőszak felderítését meséli el, kivételesen a férj szemszögéből. Dénes feleségét egy éjszaka támadás éri. Az ellentmondásos tanúvallomások miatt és bizonyítékok híján a rendőrség nem tud igazságot tenni az ügyben. Az eset felborítja az életüket, és mivel a bántalmazás egyetlen tanúja Nóra, az összezavarodott férj személyesen próbál meg utánajárni, hogy pontosan mi is történt az éjszakán.

A 7.6-osra értékelt dráma, a rendező első filmje a temesvári filmfesztivál nagydíját is elvitte, és olyan szereplőket sorakoztat fel, mint Bodolai Balázs, Hámori Gabriella, Menszátor Héresz Attila, Jakab Juli és Fenyő Iván.

A fesztivál a 21 órától vetített

Űrpiknikkel, a port.hu szerint az év leghibbantabb filmjével ér véget.

A filmben a különc egyetemista lány, a Walters Lili által eljátszott Panna gyerekkorától kezdve próbál az űrbe küldeni jeleket, válaszra várva. Annak ellenére, hogy az egyetemen senki nem veszi őt komolyan, elmélete mégis bizonyítást nyer: hatására ugyanis a Földre érkezik a saját világában hasonlóan kirekesztett űrlény fiú, akit Takács Zoltán alakít. Ha ez önmagában nem lenne elég sokk, a jövevény közli Pannával: a bolygó pusztulásra van ítélve, őt magát pedig egyedül az érdekli, hogy megmentse rajongása tárgyát, Zalatnay Sarolta művésznőt.

A filmet Badits Ákos rendezte, és ötlete annyira elrugaszkodott, hogy kisebb csoda, hogy felkarolták a támogatók, ugyanakkor jó példa arra is, hogy hogyan lesz egyre színesebb a kortárs magyar filmgyártás, írja a Filmtekercs.hu. A szakportál kritikája szerint hibái is bőven vannak a filmnek, de érdemes szemet hunyni ezek felett, mert jó nézni, jó hallgatni, jó vele sodródni.

A fesztivál vetítései ingyenesek, a helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik, közlik a szervezők, akik szigorúan ragaszkodnak a maszkviseléshez és a fertőtlenítéshez, ahol pedig a járványadatok megkövetelik, csak védettségi igazolással engedik be a nézőket a vetítőtermekbe.

A fesztivált szokás szerint Kolozsvár központtal, összesen 15 városban szervezik meg, új helyszín idén Marosvásárhely. A program gerincét új magyar filmek alkotják, ezek nagyrésze fesztiválon kívül nem lenne megtekinthető a romániai mozikban.