Négy év után újra asztalhoz állt György István

Továbbra sem költöztek ki az asztaliteniszezők a csarnokból, és nem is fognak egy darabig – mondja el György István, a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub (SZAK) vezetője a Craiova elleni mérkőzés előtt május 15-én, vasárnap. 

A múlt heti korosztályos országos csapatverseny után – amelyet meg is nyertek az udvarhelyiek – most a felnőtteken volt a sor. Először a SZAK fiókcsapata vívhatta ki a másodosztályba való feljutást Bukarest ellen, majd a szuperligás csapatunk küzdött meg a bennmaradásért Craiova ellenében az alsóházi rájátszásban.

Már érkezésemkor felhúzom a szemöldököm, hisz György István csapatvezető és edzőjátékos is beöltözik, négy év után először. Sima lesz? – kérdezem, miután Craiován 0-3-ra nyertek az udvarhelyiek, szóval egy párharcot elég hozniuk ahhoz, hogy biztos legyen a bennmaradásuk a Szuperligában. István szerint nincs olyan itt, hogy sima, ha éppen egy játékosuk jó szériát kap el, és esetleg nekik szétesik a fókuszuk, könnyen elcsípi őket Craiova, mondja.

Aztán Sebastian Losónak adja az utasításokat, hiszen a svéd játszik először, mégpedig Manescuval, és esélyt sem adva neki, 3 szettben veri meg Loso, az utolsó játszmát 11-3-ra nyerve. A lényegi kérdések már ekkor el is dőlnek, a megnyert játszmával – mivel Craiova az odavágón nem tudott játszmát nyerni – az udvarhelyi klub az 5-6. hely valamelyikén végez, és jövőre is bent marad a Szuperligában.

Ugyan tét nélküli párharcok következnek, de nyilván senki nem hagyja el a helyét, jött ugyanis az udvarhelyi testvérpár, István, majd Szilárd. István négy éve nem játszott meccset, most Lucian Muntenu hiányában áll asztalhoz ismét. Játékán nem lehet érezni a „kihagyott” időszakot, fiatal ellenfele, Bogdan ellen behúzza az első két, szoros szettet.

A harmadikban jönnek a gondok, ezt meg is nyeri a krajovai asztaliteniszező, és kicsit ki is billenti a ritmusból az udvarhelyiek edzőjátékosát, hiszen a negyedik szettben is már 0-5-re vezet Bogdan, amikor elkezd ismét pontokat nyerni György István. Ebben a szettben már nem tud visszakapaszkodni, de az utolsót a meccs folyamán – a legmagabiztosabban ütögetve – 11-4 arányban nyeri meg, ezzel behúzva kettejük párharcát is, 2-0-ra vezet a SZAK. „Milyen jól játszik” – súgja oda Loso György Szilárdnak, testvére utolsó szettje alatt. És István sem panaszkodik, „hú, ez nagyon jó volt”, jön le a játéktérről.

György Szilárd következik Simulescu ellen, aki párharcuk előtt még kijön az elválasztófalhoz gratulálni Istvánnak. Aztán csak ámul Szilárd játékán. Az első, szoros szett után egy 11-3-as játszmát húz be az udvarhelyi olyan parádés pontokat is beütve, ami talpra állítja a tribünön összegyűlt szurkolókat. Ugyan a harmadik Szilárd elveszíti, a negyedik játszmát viszonylag simán behúzva nyeri meg a párharcát, és ezzel a meccset az udvarhelyieknek.

Ezzel az idei országos bajnokság érdemi része lejárt, a krajovai meccset megelőzően a Tamás Szabolcs, Sánduly Levente, Jenei Barnabás összetételű csapat szintén 3-0-ra verte a bukarestieket, ezzel kivívta a feljutást a másodosztályba.

Hétvégén jönnek ismét a gyerekek, a csarnokban rendezik az U12-es országos bajnokság egyéni küzdelmeit, majd a következő hétvégén a harmadik számú kontinenstorna, a Europe Trophy csoportköre következik ugyanitt.