Nagy Elemér élete hajráját futotta az országoson

Fotó: Nagy Elemér személyes archívuma

Nagy Elemér, a székelyszentkirályi iskola testnevelés tanára is részt vett a március 5. és 6. között lezajlott országos masztersz terematlétika bajnokságon, amelyet Román Atlétika Szövetség rendezett, mintegy kétszáz veterán versenyzőnek. Azért is nagy dolog köztük versenyezni, mert az idősebb sportolók úgy edzenek és versenyeznek évről évre, hogy „félreteszik” a kor és az ízületi kopás okozta fájdalmakat – mondja Elemér.

A Városi Sportklub futója több számban is indult, szombaton 1.500 méteren lett ötödik, majd körülbelül 2 órával később 400 méteren sikerült élete egyik legnagyobb hajrájában megszereznie az ezüstérmet. „Vékony 8 századmásodperccel sikerült a harmadik helyezettet megelőznöm úgy, hogy az utolsó egyenesben még a negyedik helyen álltam” – idézi fel az eseményeket a férfi, aki ezek után már elég fáradtan várhatta a vasárnap rendezett 200 méteres versenyt.

„Hogy a 400-as sprint nagyon sokat kivett belőlem, éreztem másnap a 200 méter előtti bemelegítésénél. Azt hittem, hogy itt nem fogom tudni azt hozni, amire képes vagyok” – mondja a testnevelés tanár, aki éppen a bemelegítés fontosságára esküszik. Ha az ember fáradt, még inkább. Ő majdnem másfél órát melegített: lassú futás, futóiskola-gyakorlatok, nyújtás, gimnasztikai gyakorlatok, egyenletes, felgyorsuló és váltakozó iramú futások, kanyarfutások, sőt még a rajtgépből való indulásokat is gyakorolta, és ezekkel sikerült csökkenteni a szombati 1.500 és 400 méter utáni izomsavasodást. Amire szükség volt, hisz 200 méteren „nincs lazsálás”, jól sikerült a rajtgépből való kiugrása, és érezte ugyan, hogy fáradt, de „kellett nyomni, mint az állat”. Elemér végül 28,77 másodperc alatt futotta le a távot, és ezzel a 45 és 50 közöttiek országos bajnoka lett.

Elemér ugyan most több, a Román Atlétika Szövetség által szervezett versenyen is részt vesz a következő hónapokban, hegyifutó, utcai futó, és pályaversenyeken, de nem titkolt célja, hogy 1-2 nemzetközi versenyre is eljusson: Balkán-, vagy Európa bajnokságra, esetleg a világbajnokságra.