Most már tényleg újul a Bányai

Hosszas huzavona után elkezdődött a Bányai János Műszaki Szakközépiskola két épületének felújítása – adta hírül Facebook-oldalán a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal. Mivel a munkálatok elkezdődtek, ez már nem vaklárma, mint februárban, amikor úgy tűnt, hogy megkezdik a tatarozást. Akkor Feleki Csabától, az iskola új igazgatójától érdeklődtünk, milyen felújítások lesznek az iskolában.  

Teljesen új víz- és szennyvízrendszere, új fűtési rendszere, új villanyhálózata lesz az iskolának – mondta el az igazgató. A 2A és 2B épületek a hőszigetelés mellett fotovoltaikus napelemrendszerrel is fel lesznek szerelve, és a pályázat magában foglalja az osztálytermek, az informatika szakterem és a műhely modern felszerelését is – tudtuk meg, ahogy azt is, hogy az eszközbeszerzésre külön közbeszerzési folyamatot indítu a város. A beruházás összértéke 12.742.891 lej, amelynek 98%-át az Európai Unió finanszírozza, a fennmaradó 2 százalék a város önrésze.

No, de mire vártunk eddig?

Hiszen a felújítás finanszírozására már 2018-ban sikeresen pályázott az Európai Uniónál a város. Miután 2019-ben megkötötték a szerződést, majd 2020-ban elkészült a műszaki terv, tavaly írták ki a közbeszerzést. Ezt a bukaresti székhelyű Niliten nevű cég nyerte meg, azonban a hivatal a közbeszerzésen kizárta a helyi Viaductot azzal az indokkal, hogy egy korábbi, más intézménynél történt közbeszerzésen nem a szabályok szerint járt el, az megfellebbezte a döntést az Óvásokat Elbíráló Országos Bizottságnál (CNSC), és a bizottság hiába nem talált hibát a kizárásban, a cég ezt a döntést is megfellebbezte. A bíróság kimondta, hogy a közbeszerzési jegyzőkönyvet meg kell semmisíteni, az elutasított ajánlatot is ki kell értékelni, és ezt követően kell egy új jegyzőkönyvnek születnie, amely kimondja, hogy ki a nyertes.

Az ajánlatokat újraértékelték, megtörtént az új szerződéskötés a már elsőre is nyertes Niliton vállalkozással áprilisban, azonban továbbra is várni kellett a 15-ös kormányrendelet módszertanának elfogadására, ami “kezelné” az infláció miatt „brutálisan elfutott” árakat, és a munkadíjakat, hiszen kérdéses volt, hogy az elnyert 12.742.891 lejbe a jelenlegi anyagárak, és bérek mellett mi fér bele.

„Időközben

megjelent egy másik, a 64-es sürgősségi kormányrendelet, ami kimondottan az uniós pályázatokra, Udvarhely esetében a Bányai felújítására vonatkozik, és az infláció növekedése, az építőanyagok drágulása és a bérek emelkedése következtében szükséges költségvetésmódosítást szabályozza. A kivitelező letette most a kérést árak az frissítésére, folyamatban van a szerződés módosítása. Állandóan változik ez a törvényi szabályozás, de a jelenlegi alapján, ha az összeg nő is, az arányok maradnak, tehát az önrész 2 százalékban, az uniós források 98 százalékban fedezik a felújítást. Más pályázatoknál az összeg növekedése a város által kifizetendő önrészt terhelte. A jelenlegi helyzet alapján a pályázatban szereplő munkálatokat mind el lehet végezni. Ezt ma mondom, de hogy mi fog változni a törvényben a következő időszakban, amíg a kivitelezés történik, nem tudjuk” – magyarázta megkeresésünkre Zörgő Noémi, a városháza sajtószóvivője.