Módosította a parlament a vészhelyzeti törvényt

Módosításokkal fogadta el a vészhelyzetre vonatkozó törvényt a román parlament. Mit változtattak?

Döntő többséggel: 372 mellette, 37 ellene szavazattal és 7 tartózkodással elfogadta szerda délután a román törvényhozó testület a vészhelyzeti, vagy készenléti állapotra vonatkozó 394-es kormányhatározatot.

Ludovic Orban szerda esti bejelentkezésében értetlenkedett a módosítások láttán, szerinte nem volt alkotmányos és törvényes az a mód, ahogyan a parlament beavatkozott a vészhelyzetre vonatkozó kormányhatározatba annak törvénybe foglalása előtt. Megsértette a hatalmi ágak szétválasztásának elvét – fakadt ki a miniszterelnök, aki szerint durva beavatkozást követett el a törvényhozó hatalom, amikor módosításaival visszaszorította a kormány cselekvési lehetőségeit.

Az 55-ös számú törvény elfogadásával ténylegesen beléptünk a vészhelyzeti állapotba – jelentette be Orban. Nem akart most ezzel akadékoskodni, a legfontosabbnak azt tartotta, hogy a románok megértsék, még nem járt le a járvány, és szükség van a megelőző intézkedésekre, mint a maszk viselete a zárt nyilvános területeken, a járványtani szűrés az intézmények, vállalatok épületeibe lépés előtt, az oktatás területén.

A parlament úgy módosította a határozatot, hogy

a kórházak és egészségügyi intézmények az országos válságparancsnokság alárendeltségéből visszakerüljenek a helyi önkormányzatok hatáskörébe. Így a helyi kórházak vezetőinek kinevezése és elbocsátása helyi szinten dől el. A rászorulóknak kiutalandó maszkokat az egészségügyi minisztérium fogja szétosztani a helyi önkormányzatokon keresztül, nem pedig egyszerűbb eljárással a munkaügyi minisztérium, ahogy korábban a kormány tervezte.

Ezzel kapcsolatban több politikus is megjegyezte, többek közt az USR és a PNL részéről, hogy ezzel a lépéssel a többségben levő PSD szeretné magát a helyi szinten politikai alapon kinevezett emberei által bebetonozni magát a hatalomba. Eltörölték az 5. cikkelyt is, melynek alapján a tornyai, érmihályfalvi és nagyszalontai határátkelők zárva maradtak volna. Lemondtak viszont Raed Arafat államtitkár kérésére a karanténra vonatkozó szabályok módosításáról.

Ludovic Orban ugyanebben a videóban jelentette be a kormány gazdaságmentő csomagját, a munkáltatóknak juttatandó támogatásokkal kapcsolatban, és bírálta az „úgynevezett Diszkriminációellenes Tanács” (CNCD) döntését, mellyel Klaus Iohannis államfőt elítélte és 5 ezer lej kifizetésére kötelezte a Jó napot kívánok, PSD kezdetű beszéde miatt. Szerinte az államelnök csak Románia integritását védte, szemben a PSD-vel, amely bármilyen kompromisszumra képes.

Ellenérvek ellenére

Az USR és az RMDSZ elfogadta a törvénytervezetet, hogy ne mélyítsék tovább a válságot, de az USR részéről megjegyezték, hogy előrelátóbb tervezésre van szükség, nem olyan keszekuszára, ahogy a kormány a krízist kezelte. Az RMDSZ hiányolta többek közt a gazdaság fellendítését célzó konkrét intézkedéscsomagot, a kulturális intézmények mostohagyermekként való kezelését, az oktatási infrastruktúra felújítását az oktatás szüneteltetésének ideje alatt. PSD szenátusi frakcióvezetőjének is mélységes kiábrándulást okozott az, ahogyan megtörtént az áttérés a szükségállapotról a veszélyhelyzetre. Radu Preda szerint túl későn vezették be a kötelező maszkviselést a zárt közösségi térben, már a járvány kitörésekor meg kellett volna tenni. A kormánynak felrótta azt is, hogy a „COVID-pszichózis” miatt súlyos állapotban levő krónikus betegeket „űztek el” a kórházakból, 34 ezer kórházi ágyat ürítettek ki, a tesztelési lehetőség hiányosságai miatt lehetetlenné vált rákos betegek biztonságos beutalása, és emiatt megnőtt az elhalálozási arány.