Mitől gyullad ki egy autó?

Fotó: Sata Zalán

Gyakran kapunk és adunk hírt arról, hogy kigyullad egy-egy autó. Legtöbbször sérült nincs, de az anyagi kár jelentős. Autótűzzel kapcsolatos kérdésekkel kerestünk meg egy közlekedési szakértőt.

Augusztus 15-én a Budvár utcában, július végén a Bucsinon, tavaly Betfalva és Bözsefalva között, valamint Szombatfalván, 2020-ban a Szentjános utcában, idén augusztus 4-én a Kalonda-tetőn egy autóbusszal történt efféle tűzeset.

Mi okozza ezeket? Mit tehetünk, hogy megelőzzük? Ha megtörténik, mihez folyamodjunk? – ezekkel a kérdésekkel kerestük meg Szilágyi Ferenc közlekedési szakértőt.

Mi okozza a tüzet?

Akár egy rosszul bekötött ködlámpa vagy CD-lejátszó, esetleg egy meggyengült, elsúrlódott kábelköteg is okozhatja az autó kigyulladását. A kötegek szervizelés során mozdulhatnak el, ami később súrlódást okoz. Főleg a házilag elvégzett javítások lehetnek veszélyesek. A felsoroltak zárlatot okozhatnak, emiatt az autó könnyen lángra kaphat, és attól a pillanattól szinte olthatatlannak titulálható.

Mik az autótűz első jelei?

Az első árulkodó jel a műszerfalból, az autó elülső részéből szivárgó füst. Ekkor még oltható lehet az autóban található kis poroltóval, azonban csak akkor, ha még nem látunk lángokat. Másodpercek alatt terjed, a műszerfal szivacsos része gyúlékony. Ilyen esetben a tűzoltók is csak a tűz terjedését akadályozhatják meg.

Mit tegyünk, ha tűzre gyanakszunk?

Húzzunk félre, lehetőleg ne faépület vagy más autók mellé, hogy a lángok ne terjedjenek át. A legelső a testi épség, először magunkat mentsük, az értéktárgyak másodlagosak. Ha van lélekjelenlétünk, a fentebb említett módon használhatjuk a poroltót, felnyithatjuk a motorháztetőt, és pokrócot, dzsekit, téli kabátot helyezhetünk a motorra. Fontos, hogy a ráhelyezett anyag ne műanyag legyen.

Nem márkafüggő, hogy melyik autó esélyesebb a kigyúlásra, inkább a már szervizelt kocsik vannak kitéve a veszélynek, azonban ennek megelőzésére az autószerelő szakembereknek kell figyelniük – mondta a közlekedési szakértő.

Az uh.ro a te véleményedre kíváncsi!

Segíts nekünk megtervezni a jövőt! Csak pár kérdésre kell válaszolnod, mindössze 5 percbe telik, de nekünk sokat segítesz vele!

Segítek, kitöltöm a kérdőívet! »