Mit tegyünk az utcabálozókkal?

Egy hete jelent meg az a videónk, amely a Budvár negyediek mozgalmas utcai életét mutatta be kijárási korlátozás idején. Akkor kértelek benneteket, hogy gondolkodjunk el, és jöjjünk ötletekkel, hogyan lehetne ezt a helyzetet megoldani, illetve szóljatok hozzá a témához. Sokan hozzászóltatok. A „gyújtsuk fel őket!” vagy „csak a verésből értenek” jellegű hozzászólásokat nem vettem figyelembe, ha nem volt mellettük más értelmes gondolat is. A maradékból válogattam egy csokornyit.

Lehet, hogy egyeseknek egy-egy beválogatott hozzászólás túl liberálisnak vagy túl szélsőjobbosnak tűnhet. Attól függően, hogy az olvasó a skála melyik oldalán helyezkedik el. Ez van, sokfélék vagyunk. Most elviekben beszélgetünk, és elviekben bármit szabad gondolni. Aztán hogy adott gondolatokat meg lehet-e, vagy meg szabad-e valósítani, az más kérdés. De gondolni bármit szabad.

Jöjjenek a gondolatok:

Egy jó kommunikációs szaki kéne. A jó PR hatásos lehet, remélem valamit valaki összehoz. 2 perces videó egy régi kedvencről. (Váncsa Domokos)

Éspedig ez az oktatás. Oktatni kell, nevelni kell, felzárkóztatni kell őket, még ha tizedakkora a hatásfoka, akkor is, akkor tízszeres ráfordítással. Máskülönben nem lesz közös jövő és egymás mellett élés, csak gettó. Aki pedig hisz a gettósításban, az buta, és azzal ugyanaz a probléma, mint velük, tehát oktatni, nevelni és felzárkóztatni kell őket is. Ez egy önmagát erősítő elmélet, tehát bele lehet vágni nyugodtan. (Simon Szilárd)

Természetesen csak abban az esetben, ha nem akarják, hogy ezekből a leendő gócokból, amit a szakember említett, szétterjedjen a járvány az egész városba. Nem gyűlöletből mondtam, amit mondtam, csak nem látok más megoldást a problémára… (Daradics Attila)

Ha dolgoznak és segítenek a lakások felújításában is, valamennyi pénzt is adni. A fontos, hogy értelmes emberek irányítsák őket, és ha dolgoznak, ismerjék el, és dicsérjék meg őket, mert a dicséret a legjobb ösztönző mindenkinek. Jó munkát és békés együttélést! (Marton Ibolyka)

Biztos akad olyan vállalkozó, aki eddig fesztiválokra, falunapokra járt, most nincs bevétele, és kellő óvintézkedésekkel, megfelelő biztonsági intézkedésekkel ezt kivitelezni tudná. (Kacsó Zoltán)

Szerintem a jelen esetben azokkal az emberekkel kellene szót érteni, akikre ők is hallgatnak (pl. Hófehérke), és őket megkérni, hogy próbálják meg jobb belátásra bírni sorstársaikat, elmagyarázni nekik a veszélyt. (Barabás Dénes)

S nem egy olyan lepra helyre járatni a budvári és nemcsak gyerekeket iskola gyanánt, mint ahogy… Be kéne nézni abba a suliba, ahol tanítani próbálják őket… Le a kalappal a pedagógusok nagyrésze előtt. (Demeter Ferencz)

Ez egy kiváló lehetőség egy ambíciótól fűtött fiatalember számára, hogy felkarolja a közösséget, bizonyítsa a szavai tartalmát és a tenniakarását, meggyőzve a szavazókat a politikai érettségéről és vezetői rátermettségéről. Kívánjunk neki sok sikert! Ursula van der legyen most el van foglalva a bizottságban, itt most helyi hősökre van szükség. Izgatottan várom. (Tóth-Deák László)

Ami hiányzik, az az önbizalom. Sérült emberek. Megvetettek, soha nem foglalkozott és soha nem hitt bennük senki, ezért előbb támadnak, azután állnak szóba veled. A bizalom fontos. Azokkal az emberekkel lehet elérni valamit náluk, akikben ők megbíznak.

Rövidtávon a dicséret és a büntetés szigorú rendszere tudna szerintem működni. Ha jó vagy, és nem mész ki, menő gyerek vagy, kapsz ajándékot. Csokit, kaját. Ha indokolatlanul kimentél, büntetés vár rád. Én kitenném annak a képét vagy a nevét, aki a legjobban tartani tudja a karantént. Az nem biztos, hogy a házaikban tartanám, mert van olyan, hogy 10-en laknak egy szobában, de a negyedből ki nem engedném őket. Legyen orvosság és élelemvásárlási lehetőség olcsón, a nagyon szegények kapjanak ingyen ételt, cserében részt vesznek a blokkok körüli takarításban, ételosztásban. Azt, hogy ingyen van valami, el kell felejteni, max. a gyerekeknek és öregeknek. Valamit adni kell cserébe: pénzt, munkát, mindegy. Valaki le kellene, hogy menjen a városházától, csendőrök vagy rendőrök kíséretében, elmondja nekik, hogy ezt tudjuk javasolni, különben büntetések lesznek. És ők is egyezzenek bele. Különben a cigányok nagyon félnek a betegségektől, aki fél, az nagyon, ezt is ki lehetne használni.

Ha megvan az egyezség, utána szigorúan betartani. Figyelni kellene kamerán a fő útvonalakat, s büntetni, aki kiment a negyedből. Ahhoz, hogy kimehessenek, el kell kérezkedni, a boltban valaki kellene, hogy ügyeletes legyen, ott lehetne nyilatkozatot kérni és kitölteni nekik. Nem tudom, milyen szabályok vannak a karanténba helyezésre, de aki megszegi, menne oda, még akár a város pénzén is. Most ezt a pénzt nem szabadna annyira nézni, főleg, ha a város épületeiben helyezik el. Saját egészségünkbe fektetjük.

Hosszútávon pedig nagyon sokat kell foglalkozni velük, főleg a gyerekekkel. Sokszor nem az anyagiak hibádznak, hanem a figyelem, a szeretet, a nevelés. Az, hogy lássa, hogy lehet másképp! Az ottani gyerekeket a saját és a gyermekeink érdekében nekünk kell felnevelnünk valahogyan. Pl. az őrkői vöröskeresztes modell szimpatikus: az anyákat megtanítják gyereket nevelni. Másképp újra fognak termelődni. Ezek a gyerekek a mi gyerekeink szomszédai, kortársai lesznek. Az, hogy az idő nagy részében úgy teszünk, mintha nem léteznének, és csak néha, ha valami rosszat, vagy épp ellenkezőleg, meghatót tesznek, akkor csodálkozunk rájuk, nem fogja eltüntetni őket. (Pál Edit Éva)

Nem hiszem el, hogy ne sokkolná őket, ha tudnák, hogy két Udvarhelynyi ember már meghalt a vírusfertőzés következtében, ha látnák az olasz katonai autókat, melyek koporsókat szállítanak, vagy a madridi jégpályát, mely át van alakítva halottasházzá stb. (Névtelen)

Mindaddig, ameddig nem lép ki a sorból valaki a vezetők közül és nem “vállalja be”, hogy ha kell, drasztikusabb módszerekkel is, de egy új eszközzel, vagy módszerrel próbálkozik, addig egy helyben topogásra ítéljük magunkat ezen a területen. (Ember Attila)

Elsősorban legalább a normálisabbakat ki kellene szelektálni a többi közül, és azokat segíteni. Ami meg marad, majd azokra kell megoldást keresni. Így egy kalap alatt van az egész, és sokan nem tudják, hogy nem mindegyik egyforma. (Kiss László)

Talán akkor példát venne a kisebbség többi tagja is. Lassan-lassan, ha nem is sokat, de javulna a helyzet. (Bakos Zoltán)

Itt most arról van szó, hogy aki beteg, annak segítséget nyújtsunk, elkülönítsük, hogy a SZERETTEIT megvédjük, és mihamarabb meggyógyítsuk. Mert nem egy idegent fog senki se megfertőzni, ha önhibáján kívül össze is szedi ezt a vírust, hanem a legközelebbi hozzátartozóit, barátait, rokonait. A legfontosabb, hogy ne leprásként tekintsünk a fertőzöttekre. A karantén egy jó dolog, amivel a szeretteinket védjük. Csak sajnos ez olyan módon lett tálalva ennek a társadalomnak, ami arra késztette az egyéneket, hogy a karantén elkerülése végett hazudjanak, csaljanak, meneküljenek, vagy ha úgy alakul, kórházak ablakaiból ugráljanak ki, mintha azzal bármit is segítenének önmaguknak.

Mivel a betegség egyik leggyakoribb tünete a magas láz, ezért eddig egyetlen ötlettel tudok szolgálni. A sűrűn lakott környékek ki-be járatánál, legyen most a Budvár negyed vagy a Termés utca közösségéről szó, gyors lázmérést kellene végezni az ott áthaladó egyéneken. Ez a mostani technológiával egy 10 másodperces tevékenység fizikai érintkezés nélkül.
Itt jön az én tanácsom. Ne csak az onnan kifele jövő személyeket vizsgálják, hanem a befele menőket is. Senkinek nem jutott az eszébe, hogy lehet, hogy ott egyetlen fertőzött sincs és majd mi, nem ott élők fogjuk őket megfertőzni?
Az is lehet, hogy ez a módszer hatékonyabb lett volna az egész országban, mint ez a bürokrata deklarációs. (Lukáts István)

A negyeden belüli mozgást szerintem nem lehet korlátozni, de ha ott maradnának, az már siker lenne. Talán egy projektorral lehetne nekik a szabadba vetíteni. Egy orvos rendelhetne ott, hogy ne keljen ezért is kimozduljanak. Nem is értem, miért nem fizeti meg a város egy ilyen orvos szolgálatait. Van az a pénz, amiért ezt megcsinálja valaki. Ez egyébként koronás idők múltával is hasznos lenne. (Kozma Judit)

Az ötlet az volt, hogy mindenki ott fog vásárolni és kikerülhető így a városi sétálás. A gond ezzel az, hogy hatalmas árakkal “dolgozik”. Az én szemszögemből amennyire lehet, nagyon korlátozva vannak és napról napra egyre inkább. A videón is azt látom, hogy inkább a blokkok körül lófrálnak, illetve az út túl oldalán, ahol végzik a “dolgaikat”. Minden nap 40 percenként több rendőrautóval (helyi-nemzeti) “razziázva” van odalent. (Névtelen)

Az egyik anyagban volt egy figyelemreméltó cikk, a cigányokról. A cigányok nem most lettek páriák, hanem azok voltak a középkorban is, egész Európában. Soha nem sikerült senkinek civilizálni őket, a szó keresztény, vagy európaibb értelmében. Ennek oka az, hogy ők valamikor Indiából jöttek, és a vándorlásuk során egyfajta törzsi tudatban maradtak, egyfajta hordaként szocializálódtak, annak sajátos viselkedés- és értékkultúrájával.

A szerző szerint elhibázott dolog pénzt és egyéb erőforrásokat ebben a formában rájuk költeni, hisz annyira éles a szakadék köztük és a civilizált nép között, hogy ezt csak az antropológiával értjük, érthetjük meg. Ahogyan az Amazonas indiánjait nem lehet felzárkóztatni, vagy akár az alaszkai eszkimókat sem sikerült mind a mai napig, illetve az amerikai indiánokat sem (ők amúgy a szerző szerint elvesztek), úgy a cigányokat sem lehet, abban a formában, ahogyan mi szeretnénk. Ez a horda csak ahhoz ért, hogy lerabolja azokat a civilizációs gyümölcsöket, amik neki jók, neki hasznot hoznak (lásd segélyek, orvosi eljárások). Habár ez sem teljesen igaz, mert nem mennek orvoshoz, illetve nem tartják be azokat az utasításokat, gyógyszereket stb., közszolgáltatásokból is csak azt veszik igénybe, ami nekik jó. A viselkedéskultúrájuk is jellegzetesen törzsi, hordaviselkedés, tömegben támadnak, csak tömegben viselkednek támadólag, agresszíven, amúgy gyávák és primitívek.

Egyszóval, a szerző szerint antropológiai tanulmányokat kell folytatni, meg kell az ő sajátos kultúrájukat érteni, illetve azt, hogy mitől félnek, és úgy rájuk kényszeríteni egyfajta magatartást, ami a civilizált népnek jó. Ők nem félnek a börtöntől, számukra nincs visszatartó ereje. Úgymond belefér az életükbe, hogy egypár évet ott leülnek, vagy megverik őket. Ezek nem elrettentő erejű tények számukra, de ugyanakkor nagyon gyávák, félnek sok mindentől… Ezeket kell megérteni, felerősíteni, és befolyásolni általuk őket. (Névtelen)