Mindenki azt mondta, hogy wow!

Nem akármilyen eredmény született a Budváron, a terepbicikli-verseny első kiadásán. Ilyés Ferenc mindent vitt.
Fotó: Spektrum Fotó

Összesen 67 résztvevő, 9 hölgy és 58 férfi állt a startvonalhoz július 6-án reggel a Csicser lovardánál, a Budvár XC névre keresztelt terepbicikli-verseny első kiadásán, amelyen amatőr és profi bringások egyaránt összemérték erejüket és tudásukat. Nem csak Udvarhelyről, hanem Marosvásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Csíkszeredából, Gyergyóból, Keresztúrról és Kézdivásárhelyről is érkeztek versenyzők – tudtuk meg a társszervező Városi Sportklubtól (VSK), amelynek hivatásos sportolói több érmet is nyertek, egyikük pedig abszolút rekordot állított fel.

A kijelölt pálya végül tíz helyett 12 kilométer hosszúra sikeredett, és 250 méteres szintkülönbséggel bírt, ami nagyrészt legelőn, erdőn vezetett keresztül. – Ilyen akció volt, tízet fizetsz, tizenkettőt kapsz – mondja nevetve Simon Szilárd, a főszervező Szekler Teker nevében, de valójában az volt az elképzelés, hogy legyen több idő bemelegedni az amatőr izmoknak, mert „nem mindenki érkezett szervízcsapattal”. A másik oka pedig az volt, hogy megrostálódjon a mezőny az első hágó előtt, hogy a gyengébbek ne akadályozzák a többieket, legyen hely előzni.

„Nagyjából terv szerint zajlott,

és örülünk, hogy nem történt semmi váratlan” – összegezte a tapasztalatokat a másik szeklertekeres, Kakasy Botond. Esések, sérülések így is voltak, ez is benne van a pakliban egy ilyen versenyen, de csak egy valaki kellett feladja emiatt. Megütötte a vállát egy csíkszeredai versenyző, őt a hegyimentők ellátták, biciklijét a szervezők hozták le.

Az időjárás is kedvezett a rendezvénynek, a pályán csak helyenként maradtak vizes vagy sáros szakaszok a korábbi esőzések után, azonban a szervezők gondoskodtak arról, hogy elkerülhessék vagy biztonságosan átkelhessenek rajta a versenyzők. „Ha nem csapoljuk le (a vizet), az se lett volna nagy gond, mert egy XC versenyben még ez is belefér, de nem akartuk beleveretni az embereket nyakig a sárba” – teszi hozzá Kakasy Boti.

Örülhet az abszolút győztes, nem akármilyen rekordot állított fel.

A versenyzők amúgy a Budvár alatti Csicser farmról indultak és ide is érkeztek vissza minden körben. Ez volt egyben a frissítő hely is, ahol vizet, csokit és gyümölcsöt vehettek magukhoz, és eldönthették, hogy belevágnak egy újabb körbe vagy sem. Habár a versenytávot maximum három körösre gondolták, Ilyés Ferencnek, a VSK sportolójának sikerült a negyedik körét is megkezdenie a megadott szintidőn (120 perc) belül, és végül 2 óra 17 perces idejével a verseny abszolút győztesének tekinthető, más kategóriában ugyanennyi idő alatt három kört futott a legjobb. Ez még a szervezőket is meglepte:

„Fecó mindig meg tud lepni,

ő egy helyi legenda. Mindenki azt mondta, hogy wow! Mikor valaki feleannyi idő alatt teljesít egy kört, azon meglepődsz. De Fecótól vártunk is egy kis csodát”.

A díjkiosztón első, második és harmadik helyeket osztottak négy korosztályban, férfi és női kategóriában. A rangsorolás a kategóriákon belül a megtett körök számának függvényében, illetve a megtett körökön belüli idősorrendben történt. A díjcsomagok értékes biciklis tartozékokból (sapka, szemüveg, táska stb.) álltak. A célba érkezést követően meleg étel, zene, kerékpármosó várt minden résztvevőt.

Az UH ifjabb fotósa, Szabó Apor korosztályában a dobogó legfelső fokára tekert.

Ilyés Ferencet az összetett rangsorban Barabási Tibor Zsolt (3 kör, 1óra 53perc), Elekes László (3 kör, 1 óra 56 perc), és Szaniszló Roland (3 kör, 2 óra 2 perc) követte. Összesen 29 férfinak sikerült három kört megtennie, 20 férfinak kettőt, míg nyolcan egy kört fejeztek be.

A hölgyeknél Kis Vakaria Éva bizonyult a legjobbnak, neki három kört sikerült megtennie 2 óra 36 perc alatt, utána beérkezési sorrendben, szintén három körrel Dénes Boglárka, Jakab Enikő, Karácsony Kinga, Dobos Annamária és Szilágyi Szatmári Ágnes végzett.

A nemekre és korosztályokra lebontott eredmények:

Hölgyek, 19-29 éves korosztály:

  1. hely. Kis Vakaria Éva – 3 kör, ideje 2 óra 36 perc
  2. hely. Dénes Boglárka – 3 kör, ideje 2 óra 42 perc
  3. hely. Dobos Annamária – 3 kör, ideje 2 óra 50 perc

Hölgyek, 30-45 éves korosztály:

  1. hely. Karácsony Kinga – 3 kör, ideje 2 óra 49 perc
  2. hely. Szilágyi Szatmári Ágnes – 3 kör, ideje 2 óra 53 perc
  3. hely. Dávid Erzsébet – 2 kör, ideje 2 óra 06 perc
  4. hely. Antal Lilla – 2 kör, ideje 2 óra 17 perc

Hölgyek, 46+ korosztály:

  1. hely. Jakab Enikő – 3 kör, ideje 2 óra 47 perc
  2. hely. Vakaria Ildikó – 1 kör, ideje 1 óra 12 perc

Férfiak, 14-18 éves korosztály:

  1. hely. Szabó Apor – 3 kör, ideje 2 óra 15 perc
  2. hely. Szakács Máté – 2 kör, ideje 1 óra 49 perc
  3. hely. Bálint András – 2 kör, ideje 2 óra

Férfiak, 19-29 éves korosztály:

  1. hely. Barabási Tibor Zsolt – 3 kör, ideje 1 óra 53 perc
  2. hely. Szaniszló Roland – 3 kör, ideje 2 óra 02 perc 25mp
  3. hely. Majos Endre – 3 kör, ideje 2 óra 02 perc 28mp

Férfiak, 30-45 éves korosztály:

  1. hely. Ilyés Ferenc – 4 kör, ideje 2 óra 17 perc
  2. hely. Gelei István – 3 kör, ideje 2 óra 03 perc
  3. hely. Jakab Tibor – 3 kör, ideje 2 óra 06 perc

Férfiak, 46+ korosztály:

  1. hely. Elekes László – 3 kör, ideje 1 óra 56 perc
  2. hely. Sárig Csaba – 3 kör, ideje 2 óra 14 perc
  3. hely. Dobos Albert – 3 kör, ideje 2 óra 39 perc