Minden, amit tudnod kell a vasárnapi választásról

Archív felvétel

Április 7-én előválasztást tart a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Székelyudvarhelyen, ahol 3 polgármester- és 32 tanácsosjelöltre lehet szavazni.

A szavazás módja a megszokott: tedd magadhoz a személyazonossági igazolványod, menj el valamelyik központba, és kezdődhet is a pecsételés.

Ki szavazhat?

A székelyudvarhelyi lakcímmel és érvényes személyi igazolvánnyal rendelkező, nagykorú lakosok. De ha nem udvarhelyi lakcím szerepel a személyid előlapján, akkor sincs még minden veszve. Ha van ideiglenes lakcímed, akkor is szavazhatsz.

Fontos, hogy nem csak az RMDSZ tagok szavazhatnak!

Mikor lehet szavazni?

A szavazókörzetek vasárnap, április 7-én reggel 8 és este 20 óra között lesznek nyitva. 

Hol lehet szavazni?

Nem a megszokott szavazókörzetekben szavazhatsz. Kilenc központ lesz: 

Ha nem találnád valamelyiket, ez a videó segíthet. 

Ezek közül bármelyikben szavazhatsz.

Hogyan lehet szavazni?

Két szavazólapot fogsz kapni: az egyiken a polgármester- a másikon a tanácsosjelöltekre szavazhatsz. 

A tanácsosi listán minimum egy, maximum hat személyt ikszelhetsz be.

A három polgármesterjelölt közül pedig csak az egyikük nevére ütheted a pecsétet.

Kik a jelöltek?

A lista március 18-án lett végleges 32 tanácsos- és 4 polgármesterjelölt jelentkezett az előválasztásra. Azóta annyi változás történt, hogy Benedek Árpád Csaba visszalépett, a hokit választotta. Így hárman küzdenek meg azért, hogy majd Székelyudvarhely polgármesterei lehessenek: Demeter István, Ilyés Szabolcs és Szakács–Paál István.

A 32 tanácsosjelölt névsor szerint: Antal Csilla, Arros Orsolya, Bálint Attila, Benedek Alexandra, Benedek Árpád Csaba, Berde Zoltán, Boros Viktória, Darabont Ede Gergő, Dávid Endre, Deák Szilárd, Demeter István, Derzsi László, Elekes Gyula, Ferencz Csaba, dr. Geréb László, Hajdó Csaba István, Ilyés Szabolcs György, Jakab Zoltán, Kakassy Norbert, Korodi-Vass Irma, Kováts Attila, László Zsolt, Nagy Csaba, Nagy-Molnár Tamara, Pál Boglárka, Pui Nándor, dr. Simon Károly, Simon Mária Tímea, Szakács-Paál István, Tornai Szilárd, dr. Tubák Nimród, Zsombori Csongor. Őket egy sorozatban mutattuk be: itt, itt, itt, itt és itt írtunk arról, hogy miért jelentkeztek és miket tartanak fontosnak.