Mi van a kiégés előtt? És mitől függ, hogy lesz-e utána?

Nem a kudarcokat nehéz elviselni. Hanem a sikerek hiányát. De ha nincsenek céljaid, akkor sikereid sem lehetnek – derült ki a szeptemberi Bizniszvitaminon.

Fotók: HBC facebook oldala

Zsolt csinálj csodát! – könyörgött Gundel Takács Gábor, és ezzel el is kezdődött A misztikus hetes című bizniszvitamin. Majd miután Berkeczi Zsolt bekapcsolta Gundel Takács Gábor mikroportját, lőn világosság. Vagyis hang.

A rendkívüli kezdést nem mindennapi folytatás követte. Ugyanis Szakács-Paál István és csapata három legyet is betett az egy csapás alá, hogy biztosan elérje az előző hétvégén tartott TedX-en már élményekben és motivációban gazdagodott Székelyudvarhely ingerküszöbét.

Ami nem lehetett egyszerű feladat. Legalább annyira nem, mint elolvasni és megérteni az előző mondatot.

Ezért Gundel Takács Gábor mellé beszélgetőtársként meghívták András Lehelt, aki sokáig a Melinda Instal elsőszámú vezetője volt, amellett az önkormányzatban is jelentős szerepet vállalt. Majd egy időre eltűnt szem elől.

És mivel – legalábbis Szakács-Paál István szerint – a székelyudvarhelyi embernek naponta többször is eszébe jut Csíkszereda, felkérték Szakács Botondot, az Eco Tiny House társtulajdonosát is beszélgetőtársnak.

Szamárvezetőként Szakács-Paál István hét témakört küldött át Gundel Takács Gábornak és beszélgetőtársainak. Igen, jól gondolod. Ezek alkotják a címadó misztikus hetest:

1. Függés az ügyféltől
2. Másoló versenytársak
3. Kiégés
4. Az eszközpark fejlesztése
5. Pénzforgalmi hepehupa
6. Az alkalmazottak béremelést kérnek
7. Barátság vagy magány?

Bár a Bizniszvitamint végéghallgatva lehetett volna az is a cím, hogy Mi van a kiégés előtt? És mitől függ, hogy lesz-e utána?

Már csak azért is, mert az idő negyven százaléka erről szólt, vagy ehhez a témakörhöz tért vissza valamilyen formában. Meg ha már kiégtél, akkor nem igazán érdekel az eszközpark fejlesztése, és a béremelés sem segít rajtad.

András Lehel elöljáróban elárulta, hogy pontosan a kiégés téma miatt vállalta az egész beszélgetést, mivel reméli, hogy a személyes tapasztalata hasznos lehet néhány embernek. Majd eszünkbe juttatta a mondást, mely szerint az okos ember mások hibájából tanul. A buta meg a sajátjából sem.

De térjünk vissza Gundel Takács Gáborra és beszélgetőtársaira. Valamint a misztikus hetesre. Gundel szerint ennek a hét témakörnek az alapján képet alkothatunk arról, hogy mi mindenen múlhat egy vállalkozás működése.

Például az ügyfeleken

Szakács Botond, az Eco Tiny House társtulajdonosa szinte minden kérdés után megjegyezte, hogy ők egy startupot működtetnek. Ami minden idejüket és energiájukat felemészti.

Na jó. Ez utóbbit csak én tettem hozzá.

De Botond valóban többször is hangsúlyozta, hogy a startupok világa más. Ahogy figyeltem őt és András Lehelt egymás mellett, el is hittem neki. Lehel úgy ült, mint egy óceánjáró megfontolt és kimért kapitánya, aki nem kapkod, nem rángatja a kormányt, hanem tartja az irányt. És tudja, hogy bármi jöhet, ő azt valamelyik szcenárióban már előre látta, és félévnyi tartalék amúgy is garantálja a hajó biztonságát.

Ezzel szemben Botond egy folyamatosan épülő motorcsónakot irányít, amely gyors, könnyen lehet vele cikázni, sokkal merészebbnek és kockázatvállalóbbnak lehet lenni benne. Könnyebb vele irányt váltani. De felborulni is könnyebb.

Ez a cikázás Botond gondolkodásában is megmutatkozott, gyakran felülírta egy kérdésre adott válasz során a saját eredeti meglátását, vagy a beszélgetőtársak hozzászólásainak hatására módosította a válaszát.

Az ügyfelek témakör kapcsán Szakács Botond megjegyezte, hogy a cég növekedésével párhuzamosan jött a felismerés, hogy nem lehet a végső kliensekre alapozva egy rohamosan fejlődő startupot építeni, ezért át kellett dolgozzák az értékesítési stratégiát, és a fókuszt a vállalkozásoknak való értékesítésére, azaz a B2B-re tették át.

Ekkor döbbentek rá, hogy míg az évi 100 ház a végső felhasználókra fókuszálva egy hatalmas szám, addig a B2B piacon ez maximum 3-4 vevőt jelent, hiszen egy B2B kliens 30-40 darab házat is megrendel, és jó esetben ki is fizeti. Éppen ezért fájdalmas, amikor egyik vagy másik B2B kliens kiesik, hiszen az akár 25 százalékos hiányt is okozhat a cashflowban, és Botond többször is megjegyezte, hogy nekik a Melindától eltérően nincs féléves tartalékuk, hiszen minden pénzüket a fejlesztésre és növekedésre költik.

Így ők nagyon is függnek az ügyfelektől, és időnként vannak álmatlan éjszakáik.

A széllel szemben lehet. Csak nem érdemes.

András Lehel egy olyan történettel támasztotta alá az ügyfelekre való odafigyelés fontosságát, amikor a Melinda nem csak egy vevőt veszített el, hanem egy teljes vevői szegmens elpártolt a cégtől egy rossz stratégia miatt.

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!