Mi lett a város zsidóságával?

Székelyudvarhely egykori zsidóságának sorsát mutatja be a Székelyföldi Stúdió Egyesület Ahogy az óra jár című, Fecső Zoltán által rendezett dokumentumfilmje amelyet május 3-án, szerdán vetítenek először a művelődési házban 19 órától.

A fénykorában több mint 300 fős közösség tagjai komoly nyomot hagytak Székelyudvarhely kulturális életén, egykori lakóházaik ma is ékességei a városnak. A holokauszt története jól ismert, viszont az udvarhelyi vonatkozásokról eddig kevés szó esett” – olvasható a esemény leírásában.

A film létrehozásában Fecső Zoltán munkáját rendezőasszisztensként Gálovits Zoltán segítette, a stáb tagja továbbá Jakab Ervin operatőr, Fancsali Levente vágó, Benedek Levente grafikus, mint tudományos munkatárs, Gidó Attila, illetve Demeter Levente és Hajdó Csaba társproducerek.

Az udvarhelyi zsidók sorsáról az uh.ro-n többször is írtunk, az Izraelbe költözött Ella és Ágnes történetét itt találod, az utolsó székelyről, aki zsidó itt olvashatsz, a 2019-ben tartott holokauszt megemlékezésről pedig itt számoltunk be.